реклама Делікат

15 січня 2016 року в Talent Hub, відбувся круглий стіл “Процес реалізації Стратегії регіонального розвитку в Черкаській області: проблеми, досягнення та перспективи”. Організатором заходу є громадська організація “Академія стратегічних досліджень”.

Круглий стіл проводився в рамках проекту “Регіональна політика в Україні: громадський моніторинг стратегій регіонального розвитку”, який реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень (м. Чернігів) у партнерстві з громадською організацією “Академія стратегічних досліджень” у складі Асоціації регіональних аналітичних центрів, Інститутом громадянського суспільства, Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування “Українська асоціація районних та обласних рад”, Офісом Ради Європи в Україні за підтримки Європейського Союзу.

Під час заходу учасники круглого столу:

- обговорили особливості процесу розробки та прийняття Стратегії регіонального розвитку, проблеми, що виникали у процесі розробки Стратегії;

- проаналізували структуру Стратегії та адекватність в частині співставлення її складових;

- оцінили відповідність Стратегії регіонального розвитку області Державній стратегії регіонального розвитку України на період до 2020 р;

- обговорили особливості процесу розробки та впровадження в дію плану реалізації Стратегії регіонального розвитку;

- обговорили особливості, проблеми та проміжні результати процесу реалізації Стратегії регіонального розвитку;

- спробували знайти шляхи вирішення проблем, що виникли чи виникали на етапі реалізації Стратегії;

- спробували окреслити перспективи успішної реалізації Стратегії регіонального розвитку області відповідно до закладених в ній показників успішності та перетворення її в документ, що є визначальним для бюджетування розвитку Черкаської області.

До участі у заході були запрошені: представники департаментів Черкаської ОДА, депутати обласної ради, учасники робочої групи з розробки Стратегії регіонального розвитку в області та Плану її реалізації, представники громадських організацій, засобів масової інформації та всі зацікавлені особи.

Мета “круглого столу” полягала в створенні комунікаційного майданчику влади, експертів, громадськості з підведення підсумків в частині етапу розробки Стратегії та Плану її реалізації а також напрацювання пропозицій щодо вдосконалення процесу реалізації Стратегії регіонального розвитку у Черкаській області.

Модератором заходу виступила Любов Ропало, виконавчий директор громадської організації Академія стратегічних досліджень”, яка на початку заходу презентувала дослідження щодо процесу розробки Стратегії розвитку області на період до 2020 р., узгодженість стратегічних та операційних цілей Стратегії цілям Державної стратегії регіонального розвитку. Виступаюча звернула увагу, що Стратегія області цілком відповідає Державній стратегії. Поряд з тим має і свої особливості, наприклад Стратегічну ціль 4 “Екологічна безпека та збереження довкілля”. В цілому, положення Стратегії розвитку області на період до 2020 року великою мірою покликані охопити з метою вирішення найбільш критичні сторони розвитку регіону. Тому її складно назвати проривною, проте це не є надто великою бідою адже сам документ не є статичним. Зі слів Любов Ропало, пріоритетними напрямами Стратегії є діяльність із залучення інвестицій в регіон, розвиток туризму, туристичної інфраструктури та потенціалу, розвиток людського капіталу. Поряд з тим незначна увага приділяється заходам спрямованим на розвиток транскордонного співробітництва, з підвищення стандартів життя в сільській місцевості, модернізації системи освіти (дошкільна, позашкільна, шкільна), особливо в сільській місцевості, заходам зі створення умов формування здорового населення, надання медичної допомоги в сільській місцевості, заходам з надання якісних послуг транспорту та зв’язку, заходам з надання якісних житлового-комунальних послуг, забезпечення житлом. Повністю відсутні заходи щодо створення умов для розв’язання проблем вимушено переселених осіб та учасників бойових дій в зоні АТО. З свого боку виступаюча висловила пропозиції: завершити розробку Фінансового плану реалізації Стратегії та винести його на затвердження; розробити План зміцнення спроможності, План моніторингу та оцінки; активніше залучати малий і середній бізнес до проектної роботи, сформувати індикатори досягнення стратегічних цілей.

В свою чергу, Роман Карманнік, директор Департаменту регіонального розвитку Черкаської ОДА в більшій мірі звернув увагу на перебіг процесу формування Плану реалізації Стратегії, роботі фокус-груп з відбору проектних заявок згідно завдань закладених в реалізацію операційних цілей Стратегії. Він зазначив, що: “Якість проектних ідей була досить посередньою. Але ми не були гіршими від усіх, десь на рівні, середньому по всій країні, проте це не те, що ми очікували побачити. Серед плюсів проведеної роботи найбільшим, на думку Романа Карманніка, є те, що до процесу створення Стратегії була широко залучена громадськість: до 200 осіб з різних організацій заявили про свою участь, щоправда активно ж працювали 75-80 людей.

Щодо проектів та проектної діяльності, Сергій Пасічник, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Черкаської ОДА висловився так: “Рівень проектів відповідає притчі про рибу і вудку. Так от, наші громадяни, на жаль, віддають перевагу рибі”.

Громадськість переважно вбачала позитив в тому, що Стратегія таки є а також те, що сам процес її розробки був доволі прозорим та відкритим. Водночас, відзначили, що сам текст Стратегії є у вільному доступі, зокрема на сайті Черкаської ОДА. Також переважна більшість із учасників заходу погодились, з тим фактом, що влада таки забезпечила можливість усіх бажаючих подавати проекти чи працювати у фокус-групах з відбору цих проектів. Проте, більшість також висловила побоювання, що не завжди прозорим є наступний процес а саме, процес реалізації проектів підрядниками. Тут може мати місце корупційна складова.

Анатолій Рекун, директор ресурсного центру АНГО, звернув увагу на нагальність вирішення проблеми вирівнювання розвитку територій. Також висловив думку в корисності таких зібрань.

Оксана Колісник, експертка проектів МГО Інституту демократії імені Пилипа Орлика”, розвіяла песимізм частини учасників заходу в тому, що Стратегія написана для полиці адже те, що “ми вже ось так збираємось та прагнемо прийти до спільної думки в якому напрямі рухатись вже є свідченням того, що Стратегія працює”.

В свою чергу, Сергій Гончар, виконавчий директор Черкаської обласної фундації Паритет” підкреслив, що Стратегія області таки є проривною адже раніш навколо попередніх Стратегій розвитку такого дискурсу не було. Поряд з тим ця Стратегія для нас є учбовою та тою, яка формує цінний досвід співпраці влад і громадськості, можливо на часі до цієї співпраці долучиться і бізнес.

Усі присутні на круглому столі “Процес реалізації Стратегії регіонального розвитку в Черкаській області: проблеми, досягнення та перспективи” зійшлися на тому, що безперечним плюсом Стратегії є те, що з чотирьох її напрямків один присвячений довкіллю і екологічній безпеці регіону. Він був внесений до Стратегії виключно під тиском громадських активістів-екологів, але тепер і представники обласної влади визнають, що це був вірний крок. Також зійшлись на тому, що необхідно й надалі збиратись в такому форматі для обговорення процесу реалізації Стратегії, також налаштування ефективного інформування громадськості та жителів області про досягнення на цьому ґрунті. Розробники Стратегії визнали той факт, що час не стоїть на місці тому необхідно вносити певні зміни до Стратегії, які актуалізують певні її положення.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+4 #1 Око 20.01.2016 00:42
Ця стратегія - велика булька, побудована на словоблудді. Вибачте, якщо не так.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100