реклама

реклама

Про складну ситуацію в освітній галузі Черкащини і бюджетній сфері в цілому говорили на сьогоднішній нараді в Черкаській облдержадміністрації. Справа в тому, що на початок року склалася складна ситуація з укладанням бюджетними установами договорів на постачання природнього газу на цей рік. Через неврегулювання процесів деякі школи Черкащини залишилися без опалення.

– За відсутності договорів більшість установ області отримали попередження про припинення газопостачання. А деякі бюджетні установи були відключені від природнього газу. Така ситуація сталася тому, що влітку вступив в силу Закон «Про ринок природнього газу», за яким кожен, хто отримує природній газ, може вільно обирати постачальника. Але в законі не врегульовано той період, коли проводяться тендерні процедури в новому бюджетному році. І в цей період бюджетні установи отримують газ, а Черкасигаз трактує це як несанкціонований відбір газу. При всьому цьому в бюджетних установах є кошти для оплати газу, проте немає договору і незатверджені кошториси, тож неможливо вирішити питання. Виходить, що дотендерний період по документах провисає в повітрі, – розповів начальник управління ЖКГ області Сергій Демиденко.

Черкаські чиновники навіть подали у Міністерство пропозиції щодо змін в законопроекті, щоб врегулювати це питання.

Але в деяких районах чиновники спрацювали швидко. Як повідомив директор департаменту освіти і науки ОДА Валерій Данилевський, Монастирищенський, Смілянський, Уманьский і Христинівський райони не мають подібних проблем в освіті, бо вчасно потурбувалися про проведення тендерів. Вже вирішене питання по Драбівському району.

У той час, як в інших районах є проблеми: у Жашківському районі обмежили споживання газу, що дозволяє погода, у Золотоноші проводяться переговорні процедури, у Катеринопільському районі відключені дві школи, але вони опалюються дровами, є проблеми з опаленням багатьох шкіл в Канівському районі.

Проте під час селекторного зв’язку керівництво Канівського району запевнило, що проблема лише з однією школою, де не проводиться навчальний процес. З іншими, мовляв, все гаразд. Щодо причин такої затримки з оформленням договорів у районі визнають – «пізно зреагували».

– В кінці минулого року заключалися додаткові угоди, де передбачалася можливість до проведення тендерної процедури закупівля газу від попереднього постачальника. Тобто, хто зреагував раніше, той до моменту тендер зміг нормально брати без порушень газ і за наявності кошторису заплатити. Зокрема, так вчинили в департаменті соцзахисту, – зазначив перший заступник голови ОДА Віталій Коваль.

Голова ОДА Юрій Ткаченко обурився ситуацією в деяких районах і дав вказівку всім керівникам районів до вечора вирішити питання з опаленням шкіл там, де є проблеми.

– Що хочете робіть, але щоб школи опалювалися, – сказав Юрій Ткаченко.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100