реклама

реклама

У Черкаському обласному управлінні фіскальної служби України розповіли, як правильно подорожувати з домашніми улюбленцями.

Враховуючи положення статей 371, 372 Митного кодексу України, домашні тварини, що тимчасово вивозяться за межі митної території України, підлягають письмовому декларуванню у порядку, встановленому для громадян. У разі надання громадянином зобов'язання про зворотне ввезення тварини контролюючий орган вживає заходів для забезпечення її ідентифікації з метою зворотного ввезення без оподаткування митними платежами. Декларування здійснюється з використанням митної декларації для письмового декларування товарів, що переміщуються через митний кордон України громадянами для особистих, сімейних та інших потреб, не пов'язаних із провадженням підприємницької діяльності, форму якої затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 №431 «Про затвердження форми митної декларації для письмового декларування товарів, що переміщуються через митний кордон України громадянами для особистих, сімейних та інших потреб, не пов'язаних з провадженням підприємницької діяльності» (митна декларація).

Згідно із зазначеною формою митна декларація зберігається на весь період тимчасового виїзду і пред'являється митним органам під час повернення громадянина

Крім того, живі тварини (крім диких) підлягають ветеринарно-санітарному контролю відповідно до Переліку товарів, що підлягають державному контролю (в тому числі у формі попереднього документального контролю) у разі переміщення їх через митний кордон України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.10.2011 №1031 «Деякі питання здійснення державного контролю товарів, що переміщуються через митний кордон України».

Вимоги до об'єктів державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду, що переміщуються через державний кордон України, визначено Законом України від 25.06.1992 №2498-ХІІ «Про ветеринарну медицину», згідно зі ст.15 якого будь-які переміщення тварин можуть здійснюватися лише з дозволу відповідного головного державного інспектора ветеринарної медицини. Переміщення неідентифікованих тварин або тварин без відповідних ідентифікаційних, ветеринарних та інших супровідних документів забороняється.

Ветеринарні документи, якими супроводжуються об'єкти державного  ветеринарно-санітарного  контролю  та  нагляду, а також державні органи, які їх видають, визначено в ст. 32 Закону України «Про ветеринарну медицину», відповідно до якої тварини при переміщенні за межі України супроводжуються міжнародними ветеринарними сертифікатами. Ветеринарні документи включають також ветеринарні картки та/або ветеринарно-санітарні паспорти на тварин.

Право на видачу міжнародних ветеринарних сертифікатів, ветеринарних карток та/або ветеринарно-санітарних паспортів на тварин надається відповідним державним інспекторам ветеринарної медицини та уповноваженим лікарям ветеринарної медицини:

- управлінь ветеринарної медицини в областях, м. Києві, містах обласного значення, районах;

- державних закладів ветеринарної медицини;

- регіональних служб державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті. Ветеринарно-санітарні    паспорти на тварин можуть видаватися ліцензованими лікарями ветеринарної медицини.

Перед виїздом потрібно ознайомитися з правилами країни, на територію якої ввозитиметься тварина, а також країн, через які вона переміщуватиметься, зокрема щодо встановлених заборон чи обмежень на ввезення.

2. Як правильно подорожувати з домашніми улюбленцями: тимчасове ввезення в Україну

Згідно зі ст. 375 Митного кодексу України домашні тварини, що ввозяться громадянами на митну територію України, підлягають письмовому декларуванню (митна декларація зберігається на весь період тимчасового в'їзду і пред'являється митним органам під час повернення громадянина) та застосуванню до них заходів ветеринарно-санітарного контролю. Кількість домашніх тварин, які бути ввезені в Україну громадянином без застосування заходів гарантування, обмежено законом.

Дозволяється тимчасове ввезення (ввезення з метою транзиту) на митну територію України домашніх тварин у кількості не більше ніж 3 ссавців, 6 птахів, 20 акваріумних риб з поданням до митниці ДФС міжнародних ветеринарних сертифікатів, підписаних державним інспектором ветеринарної медицини країни походження (частина п'ята ст. 379 Митного кодексу України; ст. 85 Закону №2498-ХІІ).

Не дозволяється ввезення тварин в Україну в разі підтвердження присутності у країні походження або на територіях, через які переміщувався вантаж, особливо небезпечної хвороби, до якої ці тварини є сприйнятливими (ст. 91 Закону №2498-ХІІ).

3. Ввезення диких тварин

Порядок переміщення через митний кордон України товарів громадянами для особистих, сімейних та інших потреб, не пов'язаних зі здійсненням підприємницької діяльності, регулюється розділом XII Митного кодексу України. Згідно зі ст. 378 вищезазначеного розділу не дозволяється ввезення громадянами на митну територію України товарів, які класифікуються в 1 — 24 групах УКТ ЗЕД у тому числі живих тварин (група 1 УКТ ЗЕД). Тобто ввезення громадянами на митну територію України диких, а також сільськогосподарських тварин заборонено. Установлене обмеження не поширюється на домашніх тварин.

Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності можуть ввозити на митну територію України тварин, відповідно до вимог Митного кодексу України, Закону №2498-ХІІ, Конвенції СІТЕС та інших підзаконних нормативно-правових актів. Так, ст.319 Митного кодексу України встановлено, що товари, які переміщуються через митний кордон України, крім митного контролю можуть підлягати державному санітарно-епідеміологічному, ветеринарно-санітарному, фітосанітарному, екологічному та радіологічному контролю. Митний контроль та митне оформлення таких товарів завершуються тільки після проведення встановлених законами України для кожного товару зазначених видів контролю.

Перелік товарів, які підлягають державному контролю (в тому числі у формі попереднього документального контролю) у разі переміщення їх через митний кордон України, затверджено постановою Кабінету Міністрів України №1031. Згідно з цим переліком дикі живі тварини, що ввозяться в Україну, підлягають ветеринарно-санітарному та екологічному контролю.

Відповідно до статей 85, 86 Закону №2498-ХІІ вантажі з товарами, що ввозяться на територію України, повинні:

- бути вільними від хвороб, що підлягають повідомленню, згідно з вимогами Міжнародного епізоотичного бюро (МЕБ);

- супроводжуватися оригіналами міжнародних ветеринарних сертифікатів, підписаних державним інспектором ветеринарної медицини країни походження, як це передбачається відповідними ветеринарно-санітарними заходами;

-  походити з країн або зон, які є вільними від хвороб, що підлягають повідомленню, або у випадках, рекомендованих МЕБ, — із зон з низьким рівнем присутності хвороби, що підлягає повідомленню, в межах країни походження та не транспортуватися через територію, щодо якої існують обмеження, підтверджені відповідною міжнародною організацією або ветеринарною адміністрацією країни походження чи транзиту;

- мати прийнятну ідентифікацію.

Для ввезення на територію України екзотичних тварин (які за звичайних умов не зустрічаються в Україні) імпортер зобов'язаний, якщо цього вимагають відповідні міжнародні договори, надати документи від компетентного органу країни походження з питань захисту природних ресурсів, що підтверджують дозвіл цього органу на вивезення з її території таких тварин.

Переміщення через митний кордон тварин, включених до Переліку видів ссавців, птахів, амфібій, рептилій, риб, молюсків, комах та рослин, експорт, реекспорт та імпорт яких, а також їх частин чи деривативів регулюються Конвенцією СІТЕС здійснюється відповідно до вимог цієї Конвенції.

Пунктом 5 постанови Кабінету Міністрів України від 13.12.2000 №1822 «Про заходи щодо забезпечення виконання міжнародних зобов'язань України у зв'язку з її приєднанням до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення» визначено, що Державна екологічна інспекція України забезпечує здійснення державного контролю за дотриманням вимог Конвенції СІТЕС під час переміщення зразків видів дикої фауни і флори у пунктах пропуску через державний кордон України та на її митній території.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100