До Дня Військово-морських сил України, який відзначатиметься в неділю, в Черкаському національному університеті ім. Богдана Хмельницького провели круглий стіл «Військово-морський флот України: історія, сьогодення, перспективи».

1

Голова осередку Наукового товариства ім. Шевченка у Черкасах професор Віталій Масненко у своєму виступі наголосив на наступності між нашими предками, які захищали Україну, зокрема й на морі, та сучасними захисниками нашої держави. На його думку, розуміння перемог і програшів України (чи не найактуальнішим з останніх є анексія Криму) допоможе у розвитку і становленні нинішніх Військово-морських сил України. Цю думку поділяє й капітан 3-го рангу Олександр Калько – викладач кафедри військової підготовки ЧНУ. Він зазначив, що російська агресія проти України стала тим «крижаним душем», який змусив керівництво держави переглянути стратегію розвитку Збройних сил України.

Про історію українського військового флоту, зокрема давньоруську і козацьку добу, розповів професор кафедри історії України Юрій Присяжнюк. Він наголосив, що Русь-Україна в усі часи була морською державою, активно використовуючи річково-морські комунікації, які є на її території. Руси та козаки панували у Північному Причорномор’ї задовго до виникнення Російської імперії. Історик також нагадав, що цьогоріч виповнюється 400 років легендарного походу гетьмана Петра Сагайдачного на Кафу, під час якого було звільнено чимало українських бранців.

Екскурс в історію продовжив автор книжки «Українська козацька флотилія» Олександр Проценко, який має багатий досвід плавання Дніпром на козацьких човнах. За його словами, така практика дозволяє краще розуміти особливості будови козацького флоту.

Виступив перед земляками Олександр Красюк, який у 2014 році під час підняття російського прапора на плацу академії імені Нахімова в Криму разом із кількома курсантами заспівав Гімн України. Нині уродженець села Боровикове, що на Звенигородщині, – курсант 4-го курсу факультету військово-морських Одеської морської академії. Він розповів про флот Української держави часів гетьмана Павла Скоропадського та, окремо, поділився спогадами про події 2014 року.

Капітан 2-го рангу Юрій Федаш, який під час подій у Криму був командиром тральщика «Черкаси», виступив із доповіддю про бойову діяльність українських кораблів у лютому-березні 2014 року та про перспективи розвитку ВМС України.

Про стан ВМС в умовах російської агресії та окупації Криму у 2014 році розповів легендарний морський піхотинець Олексій Нікіфоров, випускник Черкаського національного університету.

Захід відбувся за ініціативи університету, обласної організації Спілки офіцерів України, Черкаського крайового товариства Українського козацтва та осередку Наукового товариства імені Тараса Шевченка у Черкасах. Учасників круглого столу привітали проректор ЧНУ Сергій Корновенко, представники Збройних сил України.

Фото Степана Вінярського

реклама

Коментарі  

 
+2 #5 Ультрас 01.07.2016 12:09
Цитую Рятувальник:
Сидячі за столом, підніміть руку, хто вміє плавати?

Морську тему обговорили. На часі - космічні проблеми.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #4 RATM 01.07.2016 03:19
Хохлоистория.:lol:Цитата: "Руси та козаки панували у Північному Причорномор’ї задовго до виникнення Російської імперії." - Это как же они "панувалы", что даже ни одной военно-морской базы-порта не имели на Черном море ?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #3 Оценочная задачка 30.06.2016 19:33
А могут сегодняшние университетские ответить на простой вопрос, - с какой глубины, человек может дышать водой, аки воздухом? (вопросами фызиолохии - пренебречь и тырнетом тоже. Есть простейшее решение).
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #2 Рятувальник 30.06.2016 18:28
Сидячі за столом, підніміть руку, хто вміє плавати?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 Слава Україні! 30.06.2016 17:51
Хороший захід!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100