реклама

реклама

За даними спостережень гідрометеослужби, Кременчуцьке водосховище залишається забрудненим переважно сполуками важких металів (марганцю, цинку, хрому шестивалентного), фенолами., дещо менше  сполуками азоту.

За повідомленням начальника Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталія Постриганя, оцінка якості поверхневої води за гідрохімічними показниками проводилась відповідно до норм рибогосподарського призначення.

На основі даних спостережень другого кварталу 2016 року, поверхнева вода водосховища була забруднена вище допустимих норм сполуками азоту до 1,5 ГДК, цинком до 7,7 ГДК, хромом шестивалентним до 5 ГДК, марганцем до 1,3 ГДК, фенолами до 6,0 ГДК.

При тривалій жаркій погоді забрудненість води зростає. В такий період самоочищення води низьке, концентрації забруднюючих речовин залишаються стійкими, інтенсивно розмножаються водорості.

З початку липня на Черкащині встановилась жарка погода з денною температурою повітря від 25 до 34°С. Висока температури води, яка вже 3 липня досягла позначки 27,5°С, сприяла швидкому розмноженню синьо-зелених  водорослів. При їх великій кількості, у воді зменшується кількість кисню і збільшується концентрація токсинів. У науковій літературі описані випадки, коли токсична дія мікроводорослів призводила до масової загибелі водоплавних птахів. У людей при отруєнні токсинами синьо-зелених водоростей розвиваються алергія, кон'юнктивіт, уражаються нирки, нервова і м'язова системи, порушуються рухальні функції.

Тому, рекомендуємо відпочиваючим для купання використовувати спеціально відведені місця, слідкувати за поведінкою дітей на воді, роз’яснити їм, що попадання річкової води в їх організм дуже шкідливо.

Також застерігаємо, що купатися у водоймах в період грозової діяльності вкрай небезпечно. При перших проявах грози - грім, блискавка - необхідно терміново залишити воду.

До відома черкащан, за останні 23 роки спостережень (1992-2015 рр.) максимальна температура води у Кременчуцькому водосховищі біля Черкас коливалась від 23,0º (1993 р.) до 28,6º (1999, 2010 рр.). Вище температури 25º вода прогрівалась у 12 роках, вище 27º - у 7 роках, вище 28º - у 2 роках.

Максимальна температура води (28,6º) була зафіксована три рази: 9 липня 1999 р., 23 липня та 9 серпня 2010 року.

В цьому році температура води вище 26 º встановилась 24 червня і була такою аж до 4 липня. З 17 липня температура води у Кременчуцькому водосховищі становить 27º. Найближчими днями пройдуть дощі, температура повітря знизиться до 26 ºС, що і стане причиною зниження температура води.

Про це повідомили в Черкаському обласному гідрометцентрі.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100