Хворим на хронічну ниркову недостатність з лівобережних районів Черкащини вже немає потреби тричі на тиждень їздити в Черкаси для «очистки крові» (гемодіалізу) – відтепер цю процедуру їм надають у Золотоноші.

1

Для багатьох людей із хворими нирками гемодіаліз – життєво необхідна процедура. Коштує вона дуже дорого, тому гроші на неї виділяє держава. Але пацієнтам усе одно доводиться витрачати чимало часу й грошей, щоб доїхати до найближчого гемодіалізного центру. Як зазначив головний лікар обласної лікарні Олександр Дудник, донедавна на Черкащині таких центрів було три – в Черкасах, Умані та Звенигородці. Наразі відкрито давно очікувані два гемодіалізні зали (на 9 місць, тобто 30 осіб у кілька змін) у Золотоноші. Ще один центр планують створити в Городищі або Корсуні-Шевченківському.

Послуги з гемодіалізу на Черкащині надають обласна лікарня (і її філії – гемодіалізні центри) та приватна клініка німецької компанії «Фрезеніус». Тривалий час влада обмежувалася фінансуванням обласної лікарні, натомість «Фрезеніусу» хронічно недоплачували; пішли навіть розмови про можливість закриття клініки. Але, водночас, команда голови облдержадміністрації Юрія Ткаченка намагалася розробити юридично і фінансово правомірний спосіб розв’язання цієї проблеми. Знайти відповідний механізм удалося начальникові управління охорони здоров’я Михайлові Лобасу.

Як зазначив у коментарі «Прочерку» радник голови ОДА Ігор Фесун, конструктивна позиція обласної влади знайшла розуміння і схвалення у «Фрезеніусі», що привело до формування партнерства: «Фрезеніус» обладнав гемодіалізне відділення обласної лікарні (більше 7 млн грн) і профінансував створення центру на території Золотоніської дитячої лікарні (більше 3 млн грн). Загалом компанія «Фрезеніус» інвестувала в Черкаську область 16,5 мільйонів гривень. Із бюджетних коштів тепер фінансуються витратні матеріали і надання гемодіалізних послуг.

– Ми знайшли можливість фінансувати гемодіаліз, і цьогоріч повністю забезпечуємо надання цієї процедури, – наголосив у розмові з пацієнтами золотоніського центру голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко. – Це стало можливим завдяки державній субвенції, яка, на наше наполягання, нам надійшла.

Голова облдержадміністрації також наголосив, що рівень надання гемодіалізних послуг із застосуванням обладнання і стандартів «Фрезеніуса» надзвичайно високі.

2

Подальшим завданням влади є робота над тим, щоб збільшити кількість гемодіалізних центрів, наблизивши таким чином послугу до пацієнтів. За словами заступника директора компанії «Фрезеніус Медікал Кер Україна» Дмитра Михайловського, відповідно до європейських стандартів, відстань між місцем проживання пацієнта і місцем надання гемодіалізної послуги не повинні перевищувати 25 км. Саме такою є остаточна мета. Створення золотоніського центру є черговим кроком до її реалізації.

За словами головного лікаря обласної лікарні Олександра Дудника, ще одним напрямком подальшої роботи надання медичної допомоги хворим на хронічну ниркову недостатність стане розвиток трансплантації – пересадки нирок (після законодавчого врегулювання цього питання).

– Хочу подякувати Юрію Ткаченку, обласній адміністрації за створення привабливого інвестиційного клімату в Черкаській області, – наголосив пан Михайловський. – Дякую всім, разом із ким ми зробили добру справу. Особисто я не знаю інших прикладів інвестування в медичну сферу України.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #2 Кочубей 29.08.2016 08:41
Бізнес на крові - іншого не скажеш. Лікувати у Фрезеніусі і лікувати в філії обласної лікарні на обладнанні Фрезеніуса - дві великі різниці :P .
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Це позитив 25.08.2016 22:52
Але слід обов'язково розвивати трансплантацію нирок, т.я. тільки гемодіаліз не рятує хворих, а тільки відтерміновує трагічний фінал.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100