реклама

реклама

Парканчик метрів 4-5, за який не зазирнеш, навіть якщо дуже підстрибнеш, як правило, означає, що там затаївся черговий палац. І належить він теж, як правило, чиновнику, який, за декларацією, буквально перебивається з хліба на воду. Максимум, про що повідомляє, – це про свою невелику зарплату, якої і на паркан цей не вистачить. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

strana-Vanyaty

Завдяки сучасній техніці – дрону – роздивитися за парканом можна з висоти пташиного польоту. Водночас викривачем тепер може стати кожен. І для цього навіть не обов'язково потрібен дрон. Достатньо жити поряд із сусідом-корупціонером та не полінуватися порівняти те, що бачите, з його електронною декларацією. Доступ тепер є в усіх. І нарешті можемо не просто нарікати, а й зупинити того, хто краде гроші.

За парканом – армія, проти якої виявлялися безсилими революції. Чиновники, прокурори, судді. Багато хто з них настільки повірив у власну безкарність, що навіть не намагається ховати статки. Вони живуть краще, ніж європейські мільйонери. Але при цьому в документах настільки бідні, що потребують матеріальної допомоги від держави.

В елітному та закритому селищі Совіньйон під Одесою є будинок судді Людмили Салтан. На сайтах нерухомості подібні коштують від 6 млн грн. У декларації судді за 2014 рік статки скромні. При всьому своєму багатстві суддя Салтан зазначила в декларації матеріальну допомогу від держави. У цьому селищі під Одесою активісти знайшли будинки ще мінімум чотирьох суддів. Робота громадських активістів стала набагато простішою після запуску сайту, де до кінця жовтня повинні з'явитися докладні декларації 50 тисяч чиновників.

Читати їх – ніби розплутувати ниточки багатоходового детектива. В деклараціях чиновники повинні вказати все – від власної нерухомості до збережень у готівці.

А тим часом – простий рецепт для кожного з українців. Якщо знаєте чиновника, що живе не за статками, лишається знайти його декларацію на сайті Національного агенства з питань запобігання корупції. Інформацію в декларації можна перевірити самому за чотирма відкритими реєстрами. Земельні ділянки чиновника обов'язково помічені у відкритій кадастровій карті. Ця ж ділянка, а ще квартири, будинки – у державному реєстрі прав на нерухоме майно. Користування ним поки що платне, перевірити одну особу коштує 20 грн. Є ще реєстри транспортних засобів та юридичних осіб.

"Ми порахували, що якщо нам треба буде перевірити тільки через один реєстр нерухомості всіх 50 тисяч посадовців, які мають подати декларації до кінця жовтня, то нам треба буде мільйон гривень. Мільйон!, – каже громадський активіст Олександра Дрік.

Тому активісти просять Мін'юст зробити реєстри безкоштовними, а громадян – активніше брати на себе контроль за чиновниками. Після перевірки саме вам стане очевидно – цей автомобіль, цей будинок, ця земельна ділянка – не задекларовані. І повідомити про це активістам. Перевіркою декларацій повинні займатися у Національному агенстві із питань запобігання корупції.

Проте тут ще майже нічого не готове до великої роботи. Усе – в процесі становлення. Тендерів на техніку ще не було, і на 200 працівників – усього 50 комп'ютерів, та й ті надали спонсори.

Тим часом, керівниця НАЗК Наталія Корчак просто в присутності журналістів ТСН завершує заповнення власної декларації – на комп'ютері секретарки.

У НАЗК обіцяють, що система електронних декларацій буде покращуватися. "Те, що в систему подаються декларації, значить, що в систему починають вірити. І ті, хто подали декларацію, не бояться висвітлювати свої статки. Це є свідченням того, що українські чиновники здобувають певну культуру", – говорить голова НАЗК Наталія Корчак

Проте активісти твердять, що чиновники найвищого рівня висвітлювати власні статки зовсім не хочуть.

"Після розмови в будинку уряду з представниками одного з ключових міністерств я почув наступну тезу – вони не подали е-декларування поголівно. І друга теза, яку я особисто чув, – їм телефонували з НАЗК і сказали – не поспішайте. Трошки згодом подамо всі", – переповідає юрист, громадський активіст Олександр Леменов.

Чому потрібно зачекати? Відповідь очевидна. У парламенті йде робота над цілим рядом законопроектів, автори яких хочуть або зробити електронні декларації таємними та скасувати кримінальну відповідальність за недостовірні відомості, або просто дозволити через декларації легалізацію усіх капіталів – при сплаті 5% податку.

"Треба вичленити корупціонерів, але це треба зробити дуже тонко. Бо якщо ми не будемо звільняти від відповідальності, то зиск від цього декларування буде нульовий. Як ховали всі свої активи, так і будуть", – говорить голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

"Проте декларації засекречені, тому ні ми, ні журналісти не побачать цих декларацій. А це означає, що нашу роботу можна викинути на смітник. Тому що будь-яке нововиявлене майно виявиться одноразово задекларованим. І ми ніколи цього не перевіримо. У результаті все майно, награбоване непосильною працею, легалізується, ми не можемо нічого з цим зробити", – зазначає громадський активіст Олександра Дрік.

"Половину того, що ви сказали, це є не так, ви маєте знати історію країни. І все треба робити з урахуванням того, які інструменти ви можете запропонувати", – каже Ніна Южаніна.

Та поки декларації не засекретили, продовжуємо їх читати. Те, що знайшла ТСН, – справжнє відкриття. Таємницю ховає малопомітна графа "Громадянство членів сімей декларантів". Виявляється, дружини й діти чиновників та суддів уже зробили крок в Євросоюз. От тільки у спосіб, якого не очікував ніхто.

"Якщо конкретніше, то це країна Вануату. Українські чиновники вказали, що їхні дружини є громадянами цієї острівної держави в Тихому океані. Про існування якої більшість українців і не здогадувалося", – говорить експерт Центру протидії корупції Володимир Віжняк.

Дружина колишнього заступника голови Вищого спеціалізованого суду Євгена Літвінова – громадянка Вануату. Вануатками виявилися дружини голови Смілянської райдержадміністрації та навіть чиновника Міністерства юстиції.

"На нашу думку, це приховування статків. Упродовж місяця Вануату видає вам громадянство. З відсутністю більшості податків, з хорошою банківською системою. З можливістю сховати всі свої статки там, де українські правоохоронці вас не дістануть", – пояснює експерт Центру протидії корупції Володимир Віжняк.

Вануату – це райські пляжі, офшор і безвізовий режим в одному пакеті. Архіпелаг з населенням у 200 тисяч осіб у Тихому океані, летіти туди потрібно через Австралію. На спеціальних сайтах пишуть, що кожен, хто набув громадянство цієї країни, в подарунок отримує офшорну компанію. В цій острівній державі діє спеціальна програма – громадянство в обмін на інвестиції. Кожен охочий отримати паспорт Вануату повинен інвестувати в економіку держави 260 тисяч долларів. Українські чиновники без докору сумління інвестують мільйони доларів в економіку райських островів у Тихому океані. Власна економіка їх цікавить виключно як поле для викачування грошей з громадян України.

Від "Прочерку": щоправда незрозуміло, про якого голову Смілянської РДА йде мова, адже нині ця посада вакантна, бо голову Смілянської РДА Вадима Колесника було звільнено указом Президента 13 вересня...

реклама

Коментарі  

 
-1 #4 Пошливы 26.09.2016 15:55
Пете: дак Смелянского. Слепой, штоли...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #3 петя 26.09.2016 14:53
так котрий голова? і якого району?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2 Смелянин 26.09.2016 10:49
Да про кого же ещё написали если не про Колесника? А какой же святоша на словах, какой патриот! Как красиво рассказывал, когда был мером Смелы, про будущий завод по переработке мусора. Его нет до сих пор. Зато у Ко...............а появился заводик в Польше, а теперь ещё и офшор в Вануату. С................ Страна воюет, люди гибнут, а он инвестирует 260 тысяч ворованых у нас долларов в економику клочка земли в Тихом океане...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Мммда 25.09.2016 22:06
Ні про шо....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100