реклама

реклама

26 грудня у прес-центрі «Нової Доби» відбулася прес-конференція, на якій освітяни Черкащини представили досягнення галузі за 2016 рік.

Участь у заході взяли депутат обласної ради, голова постійної комісії з питань освіти, науки, культури, молодіжної політики та спорту Черкаської обласної ради Володимир Доманський, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Валерій Данилевський, заступник начальника Оксана Сімушіна, директор Білозірської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Білозірської сільської ради Світлана Петренко, директор комунального закладу «Черкаський навчально-реабілітаційний центр «Країна добра Черкаської обласної ради» Ірина Зганяйко, учень 11 класу Черкаської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №28 ім. Тараса Шевченка, Президент обласної Ліги старшокласників Віталій Неділя, учень 11 класу Тернівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. Смілянської районної ради, заступник ройового рою «Терен» Сергій Геращенко.

На початку прес-конференції Валерій Данилевський поділився досягненнями освітньої галузі Черкащини за 2016 рік.

Щодо дошкільної освіти, то за зведеними оперативними даними Міністерства освіти і науки України відсоток охоплення дітей дошкільного віку від 3 до 5 років дошкільними навчальними закладами різних типів та форм власності на Черкащині один із найвищих і становить 95 % (по Україні – 83,8 %). У 2016 році відкрито 11 додаткових дошкільних груп при функціонуючих дошкільних навчальних закладах. Крім того, на факультеті дошкільної та спеціальної освіти Уманського державного педагогічного університету ім. Павла Тичини відкрили Центр розвитку дитини.

З метою створення умов для забезпечення підготовки конкурентоспроможного випускника сучасної школи, в області визначено 30 загальноосвітніх навчальних закладів, на базі яких створено опорні школи. До речі конкурс на найкращий проект опорної школи Черкащина провела однією з перших по Україні

Задля умов для перспективного розвитку інноваційних шкіл, оптимізації процесу впровадження інновацій в освітній процес з урахуванням сучасних світових тенденцій, підвищення ефективності та якості регіональної системи освіти затверджена обласна цільова програма „Інноваційні школи Черкащини на період до 2020 року“  і визначено 29 шкіл учасниць програми.

Внесено зміни до обласних програм «Впровадження у навчально-виховний процес загальноосвітніх навчальних закладів інформаційно-комунікаційних технологій «Сто відсотків» та «Програми підвищення якості шкільної природничо-математичної освіти» та придбано на засадах співфінансування 5 наборів ЛЕГО, 5 лінгафонних кабінетів з програмним забезпеченням та 4 шахові кабінети.

Загалом в області вже 9 шкіл мають ЛЕГО комплекси, такого немає в жодній області України.

Усі загальноосвітні навчальні заклади, шкільні бібліотеки комп’ютеризовані та підключені до мережі Інтернет. Загалом в області встановлено 12628 одиниць комп’ютерної техніки, у тому числі 821 навчальний комп’ютерний комплекс. У 2016 році придбано 827 комп’ютерів. Крім того Міністерство освіти і науки України передало школам комп’ютери, що були надані нашій державі Китайською Народною Республікою відповідно до угоди між Урядами КНР і України. Так, школярі Черкащини отримали 739 новеньких комп’ютерів, що дозволить надати якісний доступ учням для вивчення ІТ-середовища.

Також Валерій Вікторович торкнувся питання національно-патріотичного виховання на Черкащині. Так, з 1 вересня 2016 року у кожному районі створено козацькі класи. Наразі функціонує 30 козацьких класів, у яких навчається 590 учнів.

Особлива увага наразі приділяється вивченню учнями предмета „Захист Вітчизни“. Тому, починаючи з 2015 року, за ініціативи голови обласної державної адміністрації Ю. О. Ткаченка запроваджено обласну почесну відзнаку „Відмінник Захисту Вітчизни“, якою відзначаються учні за найкращі результати у вивченні навчальної програми з означеного предмета. Протягом 2016 року нагороду вже отримали 60 учнів загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів. Загалом упродовж двох років – 165 учнів.

На базі військових частин у 2016 році для 5 347 учнів загальноосвітніх, професійно-технічних та студентів вищих навчальних закладів (100 % учнів, які не підлягають звільненню за медичними показниками та релігійними переконаннями) проведено військово-польові збори. До роботи з дітьми у якості інструкторів-волонтерів було залучено близько 150 військовослужбовців, демобілізованих із зони АТО. Початкову вправу з автомата Калашникова виконали 2 017 учнів та студентів.

Другий рік поспіль влітку в системі освіти для школярів організовується робота оздоровчих та відпочинкових таборів військово-патріотичного спрямування. Так, влітку 2016 року було організовано роботу 44 таких таборів, де відпочило близько 3 тис. дітей. З дітьми на добровільних засадах працювало 53 військовослужбовці, демобілізовані із зони АТО.

А загалом влітку функціонувало 797 закладів оздоровлення та відпочинку системи освіти, у яких відпочило понад 45,4 тис. школярів.

Активізовано роботу і в питанні виховання школярів на основі козацької педагогіки. Зокрема щодо впровадження Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-спортивної гри „Сокіл” („Джура”).

У музеї історії освіти комунального навчального закладу «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників» відкрито експозиційну залу „Воїни світла“, присвячену освітянам, які були або нині перебувають в зоні АТО. Таких в Черкаській області 33 особи, троє з них загинули на Сході України.

Водночас Валерій Данилевський означив успіхи учнів Черкащини. У 2016 році 24 учні навчальних закладів області здобули перемогу на заключному (ІV) етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад. Нагороджені дипломами І ступеня 4 учні, ІІ ступеня – 8 учнів, ІІІ ступеня – 12 учнів.

За результатами виступу на Всеукраїнських змаганнях учнів-членів Черкаського територіального відділення Малої академії наук у 2016 році 24 стали переможцями. Варто зазначити, що цього року команда Черкаської області здобула 5 золотих медалей. Це є найвагомішим досягненням за останні 10 років. Крім того, юні науковці здобули 8 других і 11 – третіх призових місць. 2 учні загальноосвітніх навчальних закладів стали переможцями Всеукраїнського конкурсу імені Петра Яцика. 11 учнів загальноосвітніх та професійно-технічних та 4 студенти вищих навчальних закладів стали переможцями Всеукраїнського конкурсу імені Т.Г. Шевченка.

Випускниця Черкаського фізико-математичного ліцею Чан Фионг Ань з проектом, присвяченим фігурним числам, виборола ІІІ місце в категорії «Математика», а ІІ місце її роботі присудила Американська асоціація математиків на Міжнародному науково-технічному конкурсі молодих вчених Intel ISEF 2016.

Щороку для підтримки обдарованої молоді виплачуються обласні стипендії переможцям ІV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін, ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук, які в 2016 році отримують 60 учнів.

Крім того, 14 учнів нашої області отримують стипендії Президента України, 1 – стипендію Кабінету Міністрів України. Це більше на 20 стипендій у порівняні з 2015 роком.

2016 рік пройшов у рамках Року англійської мови в Україні. Черкащина взяла участь у міжнародних проектах, ініційованих Британською Радою в Україні та Корпусом Миру, таких як GoGlobal, GoCamps, «Вчителі англійської мови – агенти змін», «Шкільний учитель нового покоління», «Післядипломна педагогічна освіта вчителів іноземних мов». Залучено 37 шкіл Черкаської області до участі у міжнародному проекті E-Twinning Plus, метою якого є розвиток проектних компетентностей учнів.

9 навчальних закладів області на конкурсній основі отримали для роботи в літніх мовних таборах необхідні методичні матеріали й обладнання. Крім цього, у рамках проектів, у шкільних таборах працювали 13 волонтерів, 9 з яких – з-за кордону (Туреччина, Індія, Мексика, Австралія, Сербія та Великобританія). Загалом у школах працювали 253 літні мовні табори, де близько 7 тисяч школярів у доступній ігровій формі вдосконалювали свої знання й навички з іноземних мов.

Приділяється велика увага соціальному захисту учасників навчально-виховного процесу. Стовідсотково охоплено підвезенням до місць навчання і додому учнів та педагогічних працівників, які проживають за межею пішохідної доступності. На умовах співфінансування (50 % − за рахунок залишків освітньої субвенції, 50 % − за рахунок коштів місцевих бюджетів) у 2016 році придбано 22 шкільні автобуси. До прикладу у 2015 -7, 2014 – 1, 2013 – 4.

Не менш вагомі здобутки 2016 року мають і наші педагоги.

На Всеукраїнському конкурсі „Учитель року-2016“ у номінації „Історія“ посіла І місце Бурлака Олена Вікторівна, учитель історії Городищенського економічного ліцею Городищенської районної ради. У дванадцятку кращих учителів України (дипломанти конкурсу) у своїй номінації ввійшли ще 2 педагоги.

У фінальному етапі Всеукраїнського конкурсу «Класний керівник року» Світлана Бузенко, учитель Золотоніської школи № 3, та Зоя Тарасенко, учитель Червонослобідської школи №1 здобули два перших місця.

У VIII Міжнародному форумі «Інноватика в сучасній освіті» та IV Міжнародній виставці закордонних навчальних закладів «World Edu» навчальні заклади Черкащини здобули 7  дипломів першого ступеня та 2 дипломи другого ступеня.

Команда професійно-технічних навчальних закладів області у Всеукраїнському конкурсі професійної майстерності «WorldSkills Ukraine» здобула 2 золоті та 5 бронзових медалей.

На виконання Плану пріоритетних дій Уряду на 2016 рік в рамках реалізації пілотного проекту модернізації підготовки робітників з визначених професій розпочато роботу щодо створення навчального центру професійно-технічної освіти за напрямом «Монтажник санітарно-технічних систем та устаткування» на базі ДНЗ «Черкаський професійний будівельний ліцей».

На базі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького створено першу у регіоні військову кафедру. Здійснено набір абітурієнтів за програмою підготовки офіцерів запасу.

Володимир Доманський запевнив присутніх у підтримці обласною владою галузі, яка є однією з найпріоритетніших.

«Головне – це якість освіти. І самі кращі інвестиції – це інвестиції в дітей. У цьому питанні є розуміння з усіх сторін», – наголосив Володимир Миколайович.

Віталій Неділя розповів про діяльність Ліги старшокласників Черкащини. Зокрема, про участь у форумі «Діти змінюють світ» за участі Президента України Петра Порошенка. Як зазначає Віталій, долучення учнівської молоді до заходів такого рівня говорить про високий рівень активності самоврядування школярів. Також означив участь лідерів учнівського самоврядування у різноманітних проектах. Так, за ініціативи лідерів учнівського самоврядування учнями навчальних закладів області зібрано матеріали про вчителів-воїнів АТО та видано книгу „Шикувалися воїни світла“, до якої увійшли вірші учнів, прозові твори, біографії та інтерв’ю.

Сергій Геращенко поділився з присутніми враженнями від участі в грі «Сокіл» («Джура»). Цього року в обласному її етапі взяла участь рекордна кількість школярів – 21 команда (рій), близько 200 дітей. А команда-переможець обласного етапу гри „Сокіл” („Джура”) – рій «Терен» Тернівської ЗОШ І-ІІІ ст. Смілянської районної ради гідно представила Черкащину на заключному Всеукраїнському етапі гри.

Також Сергій розповів про свої плани вступити на військову кафедру вищого навчального закладу, а в майбутньому – пов’язати своє життя з військовою справою.

Світлана Петренко поділилася досвідом керівництва навчальним закладом в умовах процесів децентралізації та створення мережі опорних шкіл. Світлана Олександрівна зазначає, що створення опорного навчального закладу на базі існуючого має незаперечні переваги, адже дозволяє значно покращити матеріально-технічну базу закладу, залучити кваліфікованих педагогічних працівників, належним чином оптимізувати мережу навчальних закладів, що є філіями опорного.

Ірина Зганяйко подякувала обласному керівництву за підтримку навчальних закладів, де навчаються діти з особливими освітніми потребами.

Найкращою характеристикою та показником влади є те, що діти з особливими освітніми потребами мають можливість належним чином здобувати освіту.

Також Ірина Францівна розповіла про успіхи педагогічного та учнівського колективу. Як зазначає Ірина Зганяйко, 70% випускників навчального закладу вступили до вищих навчальних закладів. Щодо корекційної роботи, то після двох років навчання в НРЦ діти змогли продовжити навчання у загальноосвітніх навчальних закладах за місцем проживання.

Водночас розповіла про художню самодіяльність вихованців, проведення за їхньою ініціативою волонтерської роботи та означила стан справ щодо покращення матеріально-технічного забезпечення НРЦ, перспектив подальшої діяльності.

На завершення заходу Валерій Данилевський подякував представникам освітньої галузі за кропітку плідно роботу протягом року та привітав з прийдешніми новорічними святами.

Про це повідомили на сайті Черкаської ОДА.

 

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100