У п’ятницю, 27 січня 2017 року, у прокуратурі Черкаської області під головуванням прокурора області Сергія Овчаренка за участю керівництва Національної поліції в області, служби безпеки, фіскальної служби, обласної державної адміністрації, заступників прокурора області, керівників місцевих прокуратур та начальників територіальних відділів поліції проведено координаційну нараду щодо стану законності та протидії злочинності в Черкаській області, у тому числі її організованим проявам і корупції, за наслідками роботи впродовж 2016 року.

На нараді підведено підсумки спільної діяльності правоохоронних органів у запобіганні та протидії злочинності, у тому числі організованим її формам, і корупції на території Черкаської області в минулому році.

prokuratura

Учасниками заходу відмічено, що організація скоординованої роботи та об’єднання зусиль усіх правоохоронців є головною метою наради, адже за цим стоїть усвідомлення пріоритетності завдань, пов’язаних із забезпеченням законності та правопорядку, надійним захистом прав і свобод громадян у поточному році.

Упродовж 2016 року завдяки вжитим скоординованим заходам правоохоронним органам регіону вдалося зменшити кількість скоєних умисних вбивств, злочинів проти громадської безпеки, правосуддя, проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини та громадянина. Збережено тенденцію до зниження кількості кримінальних правопорушень, скоєних особами, які раніше їх вчиняли, а також у стані алкогольного сп’яніння. Відсутній ріст злочинності серед неповнолітніх.

Увагу учасників наради звернуто на покращення роботи задля реальної результативності, зокрема щодо виявлення та профілактики, як злочинів, пов’язаних з корупцією, так і корупційних правопорушень, адже протидія корупції - один із пріоритетних напрямків діяльності всіх правоохоронців.

Так, упродовж 2016 року до судів області скеровано 25 обвинувальних актів стосовно 29 осіб у кримінальних корупційних провадженнях, що розслідувалися слідчими територіальних органів Національної поліції в області.

Зокрема, викрито злочинну діяльність 3 державних службовців, 2 посадових осіб місцевого самоврядування, 10 посадових та службових осіб інших органів державної влади, 3 службових осіб юридичних осіб, 1 адвоката, 1 депутата міської ради, 1 депутата районної ради, інших осіб 8.

Водночас, слідчими прокуратури області завершено досудове розслідування та скеровано до суду 15 обвинувальних актів у кримінальних корупційних провадженнях стосовно 17 осіб, зокрема: 10 - працівників поліції, 2 - державної фіскальної служби, 2 - пенітенціарної системи, тощо.

Крім того, з огляду на щорічне зростання кількості рішень Європейського суду з прав людини слідчими прокуратури області приділено увагу розслідуванню фактів жорстокого поводження правоохоронців з підозрюваними, обвинуваченими, ув’язненими. До суду скеровано 2 обвинувальні акти щодо 4 працівників поліції за фактами незаконного застосування насильства до громадян.

Ефективну роботу слідчі прокуратури області продемонстрували у сфері земельних правовідносин. Завершено досудове розслідування та скеровано до суду кримінальне провадження стосовно колишнього начальника одного із районних відділів земельних ресурсів, через зловживання якого із державної власності на користь колишнього Першого віце-прем’єр міністра часів  Януковича В.Ф. вибули 67 га лісу. Після підтвердження злочинності діянь у суді прокуратурою області пред’явлено два позови про повернення протиправно вилучених земель у власність держави.

Активізовано також роботу по протидії адміністративно-караній корупції, спеціально уповноваженими суб’єктами області, до суду скеровано 89 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією. До адміністративної відповідальності у вигляді штрафу притягнуто 55 осіб, серед яких суддя одного із районних судів області.

Позитивні зрушення наявні з питань протидії наркозлочинності, прокуратурою області спільно з працівниками Управління Служби безпеки України в Черкаській області  виявлено та припинено діяльність 2 організованих злочинних угруповань у складі 12 осіб, які здійснювали виготовлення та збут наркотичних засобів на території Черкаської області, припинено діяльність нарколабораторії.

Окреслено коло проблемних питань, у вирішенні яких правоохоронці повинні вжити першочергових заходів, одним з яких є виявлення та розслідування резонансних та актуальних кримінальних проваджень, перш за все з питань використання надр, земельних та лісових ресурсів, бюджетних коштів, у тому числі виділених для внутрішньо переміщених осіб, вчинення корупційних правопорушень. На постійному контролі повинен залишатися стан досудового розслідування у кримінальних провадженнях про злочини стосовно учасників мирних акцій протесту.

Координаційні повноваження прокурорів повинні бути спрямовані на досягнення реальних результатів у протидії злочинності, у тому числі організованій.

Слід посилити роботу щодо виявлення організованих злочинних угруповань на пріоритетних напрямах, а саме: у бюджетній, банківській, кредитно-фінансовій, податковій та земельній сферах, щодо рейдерства та торгівлі людьми.

В ході заходу з доповідями та поясненнями виступили заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Сергій Овчаренко, перший заступник прокурора області Володимир Павленко, представники правоохоронних органів, керівники місцевих прокуратур та начальники територіальних відділів поліції.

За підсумками наради визначено першочергові орієнтири спільних скоординованих дій правоохоронців, спрямованих на утвердження законності та протидії злочинності на Черкащині.

Про це інформує прес-служба прокуратури області.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #3 Черкащанин 31.01.2017 17:28
З цієї статті виходить, що в Черкаській області у боротьбі зі злочинністю все добре! Правоохоронні органи працюють ефективно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #2 загальне враження 30.01.2017 22:33
Одних кришують, на інших показники виконують.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 кеав 30.01.2017 21:55
зібрання бандитів
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100