реклама

реклама

В природному стані вода ніколи не вільна від сторонніх домішок. Їх кількість залежить, перш за все, від скидів, змивів, що потрапляють у річку. Присутність багатьох забруднюючих речовин залежить від природних чинників: температури води, наповненості річок водою, сонячної радіації.

Про це повідомив начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

Для оцінки забруднення води використовуються рибогосподарські нормативи якості води. Це така гранично допустима концентрація (далі по тексту - ГДК) шкідливої речовини у воді, що не повинна зашкодити популяції риб. Ці показники є більш жорсткими в порівнянні з санітарно - побутовими нормативами і дозволяють своєчасно реагувати на екологічні зміни в водоймах.

images Відбір проб води в акваторії м. Черкаси проводиться лабораторією гідрометеослужби на трьох  створах.

Місця розташування створів: 1 стор (фоновий), знаходиться на відстані 2 км вище міста і має одну вертикаль відбору проб води; 2 створ (контрольний) - у межах  міста і має дві вертикалі; 3 створ (контрольний) – 6 км нижче міста і має 3 вертикаля вертикалі відбору проб води .

За результатами спостережень 4 кварталу 2016 року газовий склад води по всім трьом створам був задовільний.

В фоновому створі середньоквартальний вміст більшості визначаємих речовин не  перевищував  ГДК. Середній вміст кисню дорівнював 10,9 мгО/дм3. Середні концентрації вище ГДК відмічені  з хрому шестивалентного – 2,0 ГДК, фенолів - 4,0 ГДК, міді- 2,8 ГДК, цинку - 2,2 ГДК та марганцю - 2,5 ГДК .

На першому контрольному створі. середній вміст кисню становив 9,74 мгО/дм3.  Середньоквартальні концентрації вище ГДК відмічені з хрому шестивалентного – 3,0 ГДК і фенолів- 6,0 ГДК.

На другому  контрольному створі середня концентрація кисню становила 9,39 мгО/дм3. Середні концентрації вище ГДК відмічені з хрому шестивалентного – 3,0 ГДК, фенолів - 6,0 ГДК, міді-.4,3ГДК, цинку 1,1 ГДК, марганцю - 4,3 ГДК. При цьому максимальні концентрації по міді і фенолам перевищували ГДК у 8 раз. У листопаді концентрації марганцю були на рівні 10,2 ГДК

По іншим   показникам  перевищень ГДК не виявлено.

Поверхнева вода в межах міста Черкаси у порівнянні з фоновим створом більше забруднена азотом нітритним, хромом шестивалентним, фенолом та АСПАР –  в 1,5 рази

Як показують результати спостережень, якість води в осінньо-зимовий період 2016 року покращилась в порівнянні з жарким періодом літа по таким показникам: залізо, мідь і марганець. Концентрації цих речовин зменшились в 1,5 – 1,8 рази.

Якщо ж порівнювати результати аналізу проб за 4 квартал 2016 року з даними за 4 квартал 2015 року, то суттєві зміни спостерігаються тільки по залізу загальному (концентрації зменшились в 2,5 рази) та азоту нітратному і фенолам. Їх концентрації зросли у 2 рази.

Концентрації забруднюючих воду речовин знаходиться в прямій залежності від господарської діяльності людини, тобто промислової, сільськогосподарської та побутової А також вони змінюються по сезонам  року.

Збереження тенденції до погіршення екологічного стану водних об'єктів басейну Дніпра в майбутньому, як наголошується в Національній програмі екологічного оздоровлення басейну Дніпра, може загрожувати біологічно-генетичною деградацією населення України .

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100