В Уманській картинній галереї відкриється виставка картин Франсіско-Хосе де Гойя, який жив та творив у ХVІІІ сторіччі, інформує «04744».

000 Виставка відкриється 11 березня о 16:00.

Копії робіт художника приїдуть в Умань з його батьківщини та будуть поєднуватись із скульптурами сучасного іспанського митця Карлоса Гарсіа Лаоса. Доповнять показ картини відомої уманської художниці Одарки Дьоми-Пісної.

Спільним для всіх робіт є висміювання людських недоліків. Митці покажуть своє бачення проблем екології, медицини, гуманності і навіть жіночності.

Доповнять виставку лекції Карлоса Гарсіа Лаоса, на яких він детальніше розкриє суть проекту. Відбудуться вони 13-14 березня в Уманській картинній галереї. Вхід вільний.

– Люди мусять більше дбати про повітря, яким вони дихають та про воду, яку вживають. Ми маємо берегти світ, своє життя та життя своїх дітей, – пояснює основну ідею Одарка Пісна. – Гойя в своїх роботах підіймав подібні проблеми. Але він не казав, що це стосується всіх.. Зрозуміє той, хто захоче зрозуміти...

«Сон розуму породжує чудовиська…» Саме так Франсіско описав головний посил серії картин «Капрічос», що демонструватиметься в Умані. В цих роботах художник переніс на полотна всі проблеми тогочасного міста, простих людей. Показав те, що відбувалось на вулицях його країни. Митець гостро підіймав проблему втрати людяності.

001

002

003

– Гойя жив у трагічні часи, – розповідає Одарка. – Будучи придворним художником королівського двору Іспанії, мав розкішне життя і щоденно брав участь у банкетах та щедрих прийомах. Проте водночас бачив навколо себе війну, страждання і багато смертей. Під впливом цих контрастів була написана серія картин «Капрічос».» Варто зазначити, що художник мусив уникати переслідування інквізицією та неодноразово змінювати місце проживання. Кожного дня, виходячи з дому, він не знав, чи доживе до наступного ранку… Роботи, представлені на виставці, були написані під час лікування від важкої хвороби, яка призвела до глухоти.

Одарка Дьома-Пісна з Умані в 2016 році увійшла до сотні найкращих художників світу. Деякі її роботи прикрашають виставкові зали Мілану. Також майстриня успішно проводила виставки в Іспанії та багатьох містах України.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100