реклама

реклама

Начальник Консульського відділу Посольства Республіки Польща у Києві пан Томаш Дедерко у рамках візиту до Черкаської області 25 березня відвідав Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького та батьківщину відомого польського композитора Кароля Шимановського, інформують у прес-службі вишу.

Черевко3

В університеті шановного гостя приймав Полонійний центр, який вже 16-ий рік працює на базі ННІ іноземних мов. Центр було створено за сприяння сенату Республіки Польща. Від дня заснування польські партнери не полишали цей проект без уваги і підтримки. Тут бували гості з Польщі, представники Посольства Республіки Польща. Рідним він став і для польської громади в Черкасах.

За 15 років понад 100 студентів-випускників університету отримали диплом перекладача з польської мови і вчителя польської мови.

Про роботу Полонійного центру говорили за круглим столом пан Томаш Дедерко, ректор університету Олександр Черевко, проректори Василь Мойсієнко та Сергій Корновенко, директор інституту іноземних мов Людмила Швидка. До роботи круглого столу долучилися також Ева Назарук-Стоцька, яка вже рік викладає в ЧНУ польську мову, та студенти.

Директор Центру Лілія Потапенко розповіла про культурно-просвітницьку діяльність, про наукові та освітні досягнення, популяризацію вивчення польської мови. Студенти щиро подякували гостю за можливість проходити літні мовні школи в Польщі.

Олександр Черевко та Томаш Дедерко обговорили питання забезпечення академічної мобільності для викладачів та студентів, можливості взаємовигідної співпраці між українським та польськими вишами. Йшлося і про необхідність збереження вчительської спеціалізації для студентів спеціальності «Слов’янський переклад».

Ректор зазначив, що Полонійний центр є перлиною університету, що він зміцнює зв’язки як із Республікою Польща, так і з польською громадою на Черкащині.

— Польсько-українська співпраця надзвичайно важлива, адже тільки в єдності наша сила, — підсумував Олександр Володимирович.

Учасники зустрічі обмінялися думками, подивилися фільм про Різдвяну «Яселку» у виконанні черкаських студентів та разом заспівали відому пісню «Гей, соколи».

Ректор Черкаського національного Олександр Черевко взяв участь у заходах, присвячених видатному польському композиторові Каролю Шимановському, на які приїхав пан Томаш Дедерко.

Народився та виріс польський композитор, піаніст, громадський діяч у селі Тимошівка, що на Кам’янщині. Цьогоріч виповнюється 135-та річниця від дня його народження.

У сільській школі, де обладнана кімната-музей митця, гість із Посольства Республіки Польща та представники Польського культурного центру імені Кароля Шимановського зібралися, щоб ушанувати пам’ять музиканта.

Черевко1

Голова Польського культурного центру Геннадій Лінєвич нагородив подяками та пам’ятними подарунками всіх, хто сприяє розвитку польської культури в Україні та допомагає польській громаді. Отримав подяку і ректор ЧНУ Олександр Черевко.

— Завдячуючи Олександру Володимировичу як голові Черкаської ОДА, нам вдалося відкрити у Тимошівці музей Кароля Шимановського, а згодом і присвоїти школі його ім’я, встановити меморіальну дошку, — наголосив Геннадій Казимирович.

Олександр Володимирович зазначив, що видатні поляки чимало зробили задля розвитку Черкаського краю. На Черкащині жили й працювали представники української школи в польському письменстві Богдан Залеський, Северин Гощинський, Міхал Грабовський, поет і драматург Юліуш Словацький. В Умані народився й жив польський поет і філософ Юзеф Єжовскі. На Уманщині писав свої праці історик, соціолог і політичний діяч В’ячеслав Липинський. Багато зробив для краю архітектор Владислав Городецький. Селище Стеблів Корсунь-Шевченківського району тісно пов’язане з іменем Адама Міцкевича. На Звенигородщині працював видатний антрополог, лікар і етнограф Ісидор Коперницький. На переконання Олександра Черевка, польський і український народи дуже близькі, їх поєднує і спільна історія, і сучасність. Польща є адвокатом України у спільноті європейських держав. І тому партнерські взаємини слід розвивати та поглиблювати.

Принагідно Олександр Черевко розповів, що запропонував громаді свого рідного села Водяники назвати одну з вулиць іменем польського письменника Станіслава Грудзинського. Письменник народився у Водяниках, твори його за ініціативи Олександр Черевка були знайдені в польських архівах та перекладені українською. У 2010 році вони побачили світ в окремому виданні.

Учасники заходів — жителі Тимошівки, черкаські поляки та почесні гості — послухали концерт у виконанні студентів Черкаського та Канівського музичних училищ.

На згадку про зустріч на шкільному подвір’ї було висаджено алею із туї і ялівця.

Черевко2

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-2 #3 федор принципиальный 27.03.2017 09:15
А в Водяныки черева не возил поляка,показал бы,что может кум ющенко.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #2 Петрович 26.03.2017 23:03
Після теми "Волинської різні", яку нам підкинули москалі все, що пов'язане з поляками в Україні дуже актуальне. Наразі потрібно підняти те, що вони зробили тут доброго, а все у замітці не перелічено. Кацапи бачать, що наразі поляки підтримують українців і кинули колоту.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Каврай 26.03.2017 20:16
Той полонійний центр не можна показувати людям,все зношене і вкрай убоге.
Поляки,напевно, злякались такому центру!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100