реклама

реклама

Одним із кроків щодо легалізації зайнятості в Україні в цілому, і в області, зокрема, стало підвищення з 1 січня 2017 року мінімального розміру заробітної плати до 3 200 грн. та рівня фінансової відповідальності роботодавців щодо офіційного оформлення трудових відносин з найманими працівниками.

фото

Питання про стан зареєстрованого безробіття на Черкащині з початку 2017 року та дотримання розмірів запровадження мінімальної заробітної плати, при реєстрації вакансій в центрах зайнятості, було проаналізовано директором Черкаської обласної служби зайнятості Григорієм Дендемарченком під час чергового засідання міжвідомчої робочої групи з питань забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці. Засідання проходило під головуванням першого заступника голови обласної державної адміністрації Віталія Коваля за участю представників структурних підрозділів ОДА, профспілок, Головного управління Пенсійного фонду, обласного об’єднання організації роботодавців та обласного союзу промисловців та підприємців, управління державної фіскальної служби, Держпраці та Північного офісу Держаудитслужби в області.

«Саме завдяки налагодженню тісної співпраці з роботодавцями зросла кількість роботодавців, які співпрацюють з центрами зайнятості, щодо вирішення кадрових питань. Тільки з початку 2017 року 3,3 тис. роботодавців заявили про потребу в працівниках. Всього протягом 3-х місяців надійшло 10,3 тис. вакансій, що на 15,3 відсотки більше, ніж за аналогічний період минулого року. Рівень укомплектування вакансій по області за цей період становить 81,3 відсотки (укомплектовано 8,7 тис. вакансій), відповідно по Україні – 63,7 відсотки», - повідомив під час виступу Григорій Дендемарченко.

Підвищення мінімального розміру заробітної плати до 3 200 грн. позначилось на якісних характеристиках вакансій. Зокрема, суттєво збільшився середній розмір заробітної плати за вакансіями, які були заявлені до укомплектування (у 2016 році – 2,1 тис., 2017 році – 3,7 тис.). Зростання надходження вакансій сприяло збільшенню обсягів працевлаштування осіб та розширенню сфери постійної та тимчасової зайнятості.

Впровадження в діяльність служби зайнятості інноваційних підходів з використанням он-лайн сервісів (використання відіорезюме, відеовакансій, презентацій роботодавців, співбесід за допомогою скайп-зв’язку, для тих, хто шукає місце роботи або ж пропонує його) прискорило процес укомплектування актуальних вакансій. За словами Григорія Дендемарченка у січні-березні поточного року 3,5 тис. осіб працевлаштовані в перші дні звернення до служби зайнятості, а тривалість зареєстрованого безробіття скоротилась на 10 днів.

Також на засіданні було акцентовано увагу на проведенні в області інформаційної роботи серед роботодавців щодо дотримання ними вимог чинного законодавства в частині підвищення рівня оплати праці, дотримання норм мінімальної заробітної плати та легалізації зайнятості населення. «Нині в області проводиться активна роз’яснювальна робота серед підприємців щодо законодавчих змін, інформування громадськості про урядову політику щодо захисту трудових прав працівників, недопущення порушення законодавства про працю, і особливо щодо гарантій виплати мінімальної заробітної плати. Особливу увагу варто звернути на проведення такої роботи в об’єднаних громадах, враховуючи те, що в подальшому їх кількість зростатиме», - наголосив Віталій Коваль. У свою чергу директор обласної служби зайнятості відзначив, що тільки з початку поточного року проведено 230 відповідних семінарів за участю представників центрів зайнятості та управління Держпраці, в яких взяли участь понад 3,3 тис. роботодавців області.

На заході також були прокоментовані результати проведення перевірок щодо дотримання законодавства про працю, зокрема в частині нарахування мінімальної заробітної плати.

Задля здійснення перевірки суб’єктів підприємницької діяльності щодо наявності трудових угод з найманими працівниками майже в усіх містах та районах області діють відповідні робочі групи. В переважній більшості такі групи очолюють заступники голів районних державних адміністрацій та міських голів. До їх складу входять представники управлінь райдержадміністрацій, міськвиконкомів, об’єднаних територіальних громадах, Пенсійного фонду, фіскальних органів та центрів зайнятості, які приймають активну участь в їх діяльності.

В результаті активного обговорення вищевказаних питань учасники засідання окреслили своє бачення та план подальших дій щодо вирішення даної проблематики.

Довідково: В січні 2017 року за дорученням Кабінету Міністрів України та відповідно до розпорядження ОДА в області було утворено Міжвідомчу робочу групу з питань забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці за дотриманням норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати, основними завданнями якої є:

- сприяння діяльності органів виконавчої влади, органам місцевого самоврядування щодо забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати;

- контроль за дотриманням рівня соціальної захищеності найманих працівників та відповідальності роботодавців за використання їх праці;

- проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення в частині положень трудового законодавства;

- проведення роз’яснювальної роботи серед роботодавців щодо дотримання ними вимог чинного законодавства в частині підвищення рівня оплати праці та дотримання норм мінімальної заробітної плати.

Відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи ОЦЗ

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #3 торгаш 15.04.2017 17:00
Цитую Пенсіонер:
А коли нарешті наші можновладці згадають про пенсіонерів та проведуть перерахунок пенсій. При цьому не лише підняти на пару десятків гривень мінімальну пенсію, а провести перерахунок пенсій всім категоріям пенсіонерів з урахуванням стажу та заробітної плати.

уряд має намір провести актуалізацію пенсій вже з першого жовтня нинішнього року. Найбільше від актуалізації виплат виграють пенсіонери, які вийшли на пенсію до 2012 року. На актуалізацію пенсій спрямують 11 млрд грн, що надійдуть в ПФ через підвищення мінімальної заробітної плати
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #2 Пенсіонер 15.04.2017 14:27
А коли нарешті наші можновладці згадають про пенсіонерів та проведуть перерахунок пенсій. При цьому не лише підняти на пару десятків гривень мінімальну пенсію, а провести перерахунок пенсій всім категоріям пенсіонерів з урахуванням стажу та заробітної плати. Також, має враховуватись та заробітна плата, наприклад військовослужбо вців та прирівняних до них осіб, яка встановлена на даний час для посад, з яких пенсіонери були звільнені на пенсію. Це буде відповідати не тільки законодавству, яке до речі мають дотримуватись і ті ж самі можновладці, а й дасть змогу встановити принцип справедливості та забезпечити однаковий розмір пенсій, незалежно від часу виходу на пенсію.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #1 язон 15.04.2017 10:31
Фыфсёфрёте! Мыфсеумрём! Спросите у Юли!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100