реклама

реклама

На Черкащині відбуваються змагання зі скелелазіння. Вперше їх проводять у Буцькому каньйоні, де траси складні та непередбачувані, йдеться у сюжеті каналу 24.

43678

Через мальовничу природу каньйон черкаського села Буки у народі називають "українською Швейцарією". Місцину давно облюбували туристи, тому організатори вирішили вперше провести тут чемпіонат України зі скелелазіння серед студентів. Майже півсотні спортсменів-аматорів з різних куточків України випробовують сили в екстремальних змаганнях.

Траси ускладнені природним рельєфом і нахилом гранітних скель. Подекуди їхня висота сягає 20 метрів. На них розставлені зачіпки, які допомагають учасникам підкорити вершину. У програмі змагань чотири види скелелазіння: на складність, швидкість, багатоборство та болдерінг.

За словами скелелазів, на таких змаганнях медаль – не головна винагорода. Найважливіше – побороти себе і загартувати характер.

Поряд з тим, «підкоряючи гірські вершини», спортсмени, як і в швейцарських Альпах, нерідко забивають в скелі сталеві палі. А це призводить до фатальних наслідків: в щілини від забитих паль потрапляє вода, яка завжди, а особливо при різкій зміні температур, призводить до деформації кам’яних порід. Як наслідок, реліктові скелі поступово руйнуються, змінюють свої форми у безмірно коротший період, ніж у звичайному природному середовищі. Тому вже зараз слід суворо заборонити використання смертоносних для буцьких скель паль при будь-яких змаганнях з скелелазіння. Про це повідомляє ресурс "Альтернатива".

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100