реклама

реклама

Полиці з тютюновими виробами практично пусті, а деякі підприємці взагалі закривають торгові точки. Така ситуація у Черкасах, як і по всій країні, склалася через боротьбу Антимонопольного комітету України та Генпрокуратури з монополістом-постачальником сигарет "TedisUkraine". Чого чекати від цигаркової кризи, пише сайт vikka.ua.

869559

Із усього асортименту тютюнових виробів – лише кілька марок, переважно найдешевші, без фільтру. Продавчиня Людмила, яка працює в одному з черкаських кіосків, скаржиться: покупці часто обурюються на відсутність асортименту. Каже: остання поставка продукції надходила більше двох тижнів тому. Відтоді допродують залишки, яких вже майже не лишилося. І якщо ситуація не зміниться в найближчі дні, то власник закриватиме торгову точку.

"Раніше у Черкасах було п’ять компаній, які були офіційними представниками тютюнових фабрик. Тоді, якщо не було продукції в однієї компанії, брали в іншій. Зараз у нас є російський монополіст – компанія "Мегаполіс", яку перейменували у "Тедіс Україна". По всьому світові на господаря цієї компанії введені санкції, тому що він спонсорує війну на Донбасі, в тому числі спонсорував захоплення Криму. У нього є два збройних заводи в Росії, які випускають зброю. На його іноземні рахунки накладені арешти. У нас же в Україні протягом двох років зберігалася його монополія. Сигарет, окрім як в "Мегаполісі", придбати не можна було", – розповідає черкаський підприємець Олег Лисак, який має відношення до торгівлі тютюном у Черкасах.

Підприємці Черкаської області написали вже близько двох десятків заяв у Генпрокуратуру та Антимонопольний комітет з вимогою розібратися з цим підприємством, яке порушує монопольне законодавство. Однак результат був нульовий. Взялися за компанію "Тедіс Україна" лише нещодавно: у грудні 2016 року Антимонопольний комітет звинуватив компанію в монополії на ринку та в завищенні цін на цигарки, оштрафувавши на 431 мільйон гривень. З них монополіст вже сплатив 300 мільйонів гривень. Далі за "Тедіс" взялася Генпрокуратура, яка з березня розслідує цю справу.

Доки триває розслідування, тютюновий монополіст обмежив поставки тютюну по всій країні. Разом з тим, деякі торгові мережі купують сигарети через посередника, але ті в свою чергу все одно закуповують їх у тієї ж компанії-монополіста.

"У сигаретних кіосках, зрозуміло, тютюн – це основний товар, тому зараз зарплату платити немає чим. Я знаю трьох підприємців, які збираються закриватися. Ті торгові точки, в яких сигарети – не основний товар, ще якось витягують, – каже підприємець. – Я думаю, монополіст в результаті залишиться. Більше того, не виключено, що багатомільйонні штрафи і втрати з продажів можуть стати приводом для чергового подорожчання тютюнової продукції".

Є ще один наслідок тютюнової кризи, який можуть відчути на собі не лише курці, а й усе місто. Щорічно з 2015 року міський бюджет Черкас отримує з продажу підакцизних товарів, зокрема й цигарок, 5% від їхньої вартості. За словами завідувача сектору комунікацій Головного управління ДФС у Черкаській області Олени Заскальної, лише з початку 2017 року до місцевого бюджету від продажу тютюнових виробів надійшло понад 20 мільйонів гривень акцизного податку.

"Цигарки – не товар першої необхідності, але економіка недоотримає значну частину податків, які надходять у бюджети з їхнього продажу. Якщо така кризова ситуація буде довгостроковою, то підприємці закриються, нехай і тимчасово, а люди відповідно залишаться без роботи", – додає голова Черкаської міської спілки підприємців та промисловців Петро Чернявський.

Головний фінансист Черкас Наталія Джуган говорить, що ситуація на тютюновому ринку вже завдає півмільйонного збитку Черкасам, пише "Дзвін"

– Буде відомо щось за наслідками декларування акцизного податку після 20 травня. Проте за оперативними даними очікується зменшення декларування близько 30%. Місячні втрати за квітень близько 400 тис. грн. За 2016 р. з тютюну мали роздрібного акцизу 27 млн., за 4 місяці цього року надійшло до бюджету 8,8 млн.грн.

Заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Яросла Березань теж схильний до думки, що йде перерозподіл бізнесу.

– Думаю, що йде війна за ринок. Немає певних марок, виробників яких начебто пов’язують з Московією. Але в деяких точках продажу є майже всі марки. Про втрати бюджету поки говорити зарано, адже повну аналітику зможемо побачити тільки наприкінці травня.

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко вважає, що в цьому є і позитив.

– Звичайно, сподіваюсь, що з браком цигарок люди, можливо, стануть менше палити і будуть здоровішими. Але штучно створений дефіцит, як правило, має негативні наслідки, для здоров’я також. І, звичайно ж, від цього постраждає бюджет міста.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #8 Дворник 12.05.2017 11:25
Слава богу. Может на берегу Днепра меньше окурков будет.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #7 Хороша новина 12.05.2017 09:26
Цитую Антистец:
Чуть чуть дефицита, и возмущение ростом цен у плебса не будет. Готовьте гроши.

Мені якось ні пече, ні гріє, чи буде такий занюханий плебс, як ти, "Антістєц", з цигарками - чи ні!
Нормальна європейська практика - викинути за межі країни неякісний мотлох рашка-бізнесу. А взагалі на цигарки можна підняти ціну ще раз в десять. Менше палитимуть нормальні люди і швидше здиміє за парєбрік ватний мотлох. :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #6 Сидоров. 11.05.2017 20:54
Цитую Непогано:
Ох і красота! Може, хоч якийсь час трохи менше у під"їзді цигарками димітимуть!

Я поставив тобі плюс. Але щось ви такі у своєму підїзді недолугі. Занехаяли його так , що там курять.І не соромно? Зберіться та відремонтуйте, пофарбуйте,осві тлення зробіть, поставте двері з кодовим замком. щоб шпана не пила пиво на сходах.Та й буде вам свято. У нас в підїзді не курять на сходах. Бо так ми вирішили.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #5 СОЛДАТ 11.05.2017 18:29
Цитую Антистец:
Чуть чуть дефицита, и возмущение ростом цен у плебса не будет. Готовьте гроши.

Да что ты говоришь?.Ты у нас прямо потомственный патриций.От читаю тебя регулярно и не могу понять - ты дурак по жизни или прикидываешься за деньги.Рано или поздно - курево всеравно появится в изобилии ибо это бизнес который приносит неплохую прибыль.Кацапский "Тедис" заменится другим оператором.Ты лучше следи за новостями в стране вечнозеленых помидоров и моли бога чтобы у них возмущения не приключилось. :-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #4 Антистец 11.05.2017 18:00
Чуть чуть дефицита, и возмущение ростом цен у плебса не будет. Готовьте гроши.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #3 СОЛДАТ 11.05.2017 17:54
Цитую Непогано:
Ох і красота! Може, хоч якийсь час трохи менше у під"їзді цигарками димітимуть!

Хоть і сам курю уже дуже давно але думаю що процес іде в правильному напрямку. :-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #2 Я черкащанин 11.05.2017 17:23
Так тримати!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #1 Непогано 11.05.2017 17:14
Ох і красота! Може, хоч якийсь час трохи менше у під"їзді цигарками димітимуть!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100