реклама

реклама

Кількість коштів, які область має для свого розвитку, обмежена, тому витрачати їх потрібно розумно, відповідно до стратегічного бачення розвитку регіону. Проекти ж на кшталт дороговартісного колеса огляду викликають у багатьох представників громади нерозуміння.

Зустрiч в ОДА Про це йшлося під час сьогоднішньої зустрічі-дискусії в Черкаській облдержадміністрації.

– Все те, що відбувається сьогодні навколо нас, свідчить про те, що ми повинні переходити до системи регіонального розвитку, яка виходила б із наявного ресурсу та можливостей і ґрунтувалася б на узгоджених з усіма зацікавленими сторонами проектах, – наголосив директор департаменту регіонального розвитку ОДА Роман Карманнік. – Розвиток має бути спланований на кілька років, і весь ресурс, який є в області (і державний, і міжнародна технічна допомога), повинен спрямовуватися на ті проекти, які закладені в стратегію. Тобто – на першочергові й найважливіші.

Періодично в області з’являються масштабні проекти, які висуваються авторитетними людьми без суттєвого опрацювання й оцінки їх необхідності громаді.

– Рішення повинні прийматися не на інтуїції, не на спонтанних виявах волі, а на основі аналізу великої кількості інформації, опрацювання в фокус-групах тощо, – переконаний Роман Володимирович.

За словами заступника начальника департаменту регіонального розвитку Сергія Даниленка, повинен бути чіткий ланцюжок просування проектів. Проектна ідея, яка відповідала б уже затвердженій облрадою Стратегії розвитку регіону до 2020 року, має бути включена в План реалізації цієї стратегії, потім повинен розроблятися докладний проект (із залученням державного або іншого фінансування), і цей проект має реалізовуватися на практиці.

На сьогодні в рамках Стратегії регіонального розвитку області із 83 висунутої проектної ідеї реалізовується, на жаль, тільки 39. За словами менеджера зі стратегічного планування Агенції регіонального розвитку Черкащини Любові Ропало, це пов’язано з тим, що ініціатори проектів часто не створюють команд для їх реалізації. Подавши ідею, вони практично про неї забувають, а між тим, для її втілення в життя потрібні також джерела фінансування, фахівці тощо.

– До проектних ідей слід підходити більш осмислено, – наголосив Роман Карманнік. – Але новий підхід до регіонального розвитку поступово пробиває собі дорогу. До правильно підготовлених проектів залучається дедалі більше людей. Вони розуміють, що повинна бути стратегія, повинен бути план дій, що ресурси потрібно спрямовувати на пріоритетні напрямки. І якщо певні люди, приміром, із міста Черкаси, пройдуть цей шлях, зрозуміють його зміст, то ініціюватимуть проекти на іншому рівні зваженості. Коли стратегії немає, робити можна все що заманеться – ніхто нічого не скаже. Захотілося колесо огляду (можливо, це – корисна річ, не знаю) – будь ласка... Але ж кожний проект повинен проходити обговорення, консультації з тими, кого цей проект стосується!

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #1 ДЕН РУБЬЧЕНКО 12.05.2017 14:12
ВЗЯТЬ ОБРАТНО НАЗАД МОЮ МАМУ ЛОРУ НА РАБОТУ И ОНА ВСЕ "ПРЕХВАТИЗИРУЕТ" ЧТО ОСТАЛОСЯ В ОБЛАСТИ
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100