реклама

реклама

Гаряча дискусія про доцільність чи недоцільність об’єднання районів, а також про те, як таке об’єднання має відбуватися, розгорілася сьогодні під час засідання черкаського відділення Асоціації обласних та районних рад.

Президiя

Як зазначив голова обласної ради Олександр Вельбівець, після того, як перший етап адміністративно-територіальної реформи (створення об’єднаних територіальних громад) затягнувся, на другому етапі (укрупнення районів) Уряд уже навіть не говорить про добровільність. Водночас, місцеві ради мають висловити свою позицію з цих питань.

За словами пана Вельбівця, в принципі для проведення другого етапу реформи слід було б внести зміни до Конституції України. Але голосів для цього замало, тому Уряд намагається вийти з ситуації, запропонувавши парламенту ухвалити низку законів (для них потрібно менше голосів). Один із запропонованих законопроектів – «Про порядок утворення, ліквідації районів, встановлення і зміни їх меж» – і обговорювали на сьогоднішньому засіданні Асоціації.

Наразі Уряд розглядає два варіанти: або повна відмова від районів (об’єднані територіальні громади формують область), або збереження районів, але збільшення їх розмірів. Іноді такі «великі райони» називають історичним терміном «повіти». Асоціація обласних та районних рад схиляється до другого варіанту. Таким чином, пропонується створити на Черкащині п’ять великих районів.

Дискусія розгорнулася навколо кількох питань. По-перше, Кам’янський, Городищенський і Корсунь-Шевченківський райони не бажають приєднуватися до Смілянського, як це запропоновано. По-друге, низка районів (приміром, Христинівський та Маньківський) узагалі не бажають укрупнення. Інші погоджуються на укрупнення, але наполягають на скасуванні інституту державних адміністрацій і заміні їх на виконкоми місцевих рад.

Нарада2

Багато критики прозвучало щодо якості підготовки самого законопроекту про укрупнення районів. Так, Олександр Вельбівець зазначив, що незрозуміла роль уже обраних депутатів районних рад у складі нових укрупнених районів. Також сумнівною є норма про те, що «велику» районну раду має очолити голова тої нинішньої райради, навколо якої об’єднуються райони.

Урешті на засіданні було прийнято резолюцію, в якій визначено, що черкащани чітко усвідомлюють необхідність змін і формування нової ефективної системи в України. Учасники зібрання вважають оптимальним проведення реформи шляхом внесення змін до Конституції України. Також вони наполягають на тому, щоб під час реформи були розформовані державні адміністрації – їх місце мають посісти виконкоми місцевих рад. А законопроект, запропонований до розгляду, розцінено як «пробний варіант вивчення реакції суспільства на ІІ етап реформування влади в Україні». Вважається за доцільне зберегти в України три рівня влади на місцях (громада – район – область), а також сформулювати чіткі критерії і орієнтири щодо порядку об’єднання районів. Кабмін закликають до проведення широкого обговорення реформи як у регіонах, так і у комітетах парламенту.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100