Питання щодо діяльності профспілкових організацій області з соціального захисту населення, молодіжної зайнятості та реалізації державних програм в регіоні розглядалися нещодавно на засіданні комісії Федерації профспілок Черкаської області. Захід проходив під  головуванням Голови Федерації профспілок області Петра Шевченка та за участю представників профспілки Черкащини, служби зайнятості, управління у справах сім`ї, молоді та спорту обласної державної адміністрації, закладів охорони здоров’я та всіх небайдужих до молодіжних питань. Від Черкаського обласного центру зайнятості участь у засіданні взяла заступник директора Марина Сорокіна.

фото 2

«Питання зайнятості завжди було, є і буде одним із актуальних в житті людини. Для молоді воно стоїть найбільш гостро, оскільки потрібно не тільки знайти роботу, але і обрати для себе професію», - відзначила під час виступу Марина Сорокіна.

Протягом 2016 року послугами обласної служби зайнятості скористалися майже 64 тис. безробітних, з них 25 тис., що становить 40 %, у віці до 35 років, зокрема, 1 122 особи з числа випускників. У 2016 році забезпечено роботою більше 12,5 тис. молодих людей, які звернулися до служби зайнятості, у тому числі: 58 осіб із числа молоді віком до 35 років отримали одноразово виплату допомоги по безробіттю та започаткували власну справу, більше 200 осіб працевлаштовані на нові робочі місця із здійсненням компенсації роботодавцю у розмірі єдиного внеску.

Аналізуючи питання щодо співпраці служби зайнятості з місцевими роботодавцями щодо організації професійного навчання, Марина Сорокіна наголосила, що у минулому році обласною службою зайнятості на замовлення роботодавців було організовано професійне навчання для більше 7 тис. безробітних. Третину в загальній чисельності зареєстрованих безробітних, охоплених професійним навчанням, становила молодь.

У 2016 році було укладено понад 3 тис. угод з навчальними закладами, підприємствами, організаціями та установами на проведення профнавчання безробітних громадян. Професійне навчання здійснювалося і організовується за професіями та спеціальностями, які найбільш затребувані роботодавцями. Окрему увагу заступник директора звернула на те, що служба зайнятості проводить профнавчання під замовлення роботодавців, що є гарантом майже 100-відсоткового працевлаштування після його закінчення.

З метою працевлаштування в найкоротші терміни службою зайнятості запроваджено з’йомки відеорезюме та відеовакансій та доведення даної інформації відповідно до роботодавців та пошукачів роботи. На цей час у службі зайнятості створюється кадровий резерв, тобто база даних студентів – випускників, які шукають або планують шукати роботу у майбутньому. При підборі претендентів на вакансії роботодавці  ознайомлюються з резюме, в тому числі і у відеоформаті.

На думку Марини Сорокіної прогнозування кадрових потреб на перспективу та проведення профорієнтаційної роботи є дієвими засобами щодо вирішення питань зайнятості населення, зокрема молоді. «В службі зайнятості існує достатньо потужна система професійної орієнтації. Для реалізації наших планів укладена Угода про співпрацю щодо надання профорієнтаційних послуг учнівській молоді з Управлінням освіти і науки облдержадміністрації. Угоди про співпрацю щодо сприяння працевлаштуванню студентської молоді та випускників укладено обласним центром зайнятості і з вищими навчальними закладами області», - повідомила заступник директора.

Протягом 2016 року 31 795 осіб, що навчаються у навчальних закладах різних типів отримали 20 718 профінформаційних та 11 077 – профконсультаційних послуг, з них 29 328 це учні загальноосвітніх шкіл.

«Окрім щорічної акції «Випускник», вже традиційним стало проведення професіографічних екскурсій на ринкоутворюючі підприємства області, під час яких учнівська молодь знайомиться з виробничим процесом. Одним із нових різновидів профорієнтаційної роботи із шкільною молоддю є проведення вперше, в цьому році, інтелектуально-розвиваючих уроків у формі гри, так званих КВЕСТів. А для активного залучення молоді до профорієнтаційного тестування на загальнонаціональних телеканалах та у мережі інтернет з травня транслюється ряд соціальних роликів, які дають розуміння про важливість обрання своєї майбутньої професії молодими українцями», - повідомила Марина Сорокіна.

З метою популяризації робітничих професій серед населення регіону в березні поточного року Телеканалом Філії ПАТ «НСТУ» «Черкаська регіональна дирекція», за сприяння Черкаської обласної служби зайнятості, започатковано цикл програм «Майстерня професій».

Відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи ОЦЗ

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100