реклама

реклама

На Черкащині з початку року від гострих кишкових інфекцій постраждало 29 дітей. Спалахи інфекцій реєструвалися в навчальних закладах Умані, Черкас і смт Маньківка. Причинами виникнення спалахів інфекцій є насамперед порушення з боку суб’єктів господарювання, порушення санітарно-гігієнічних і ветеринарних норм і правил, організацій харчування тощо.

Про це на вранішній селекторній нараді поінформувала начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Альона Бойко.

У цілому, за словами фахівця, в останні роки в Україні спостерігається спалахи гострих кишкових інфекцій. Так, торік було зареєстровано найбільше спалахів за останні 15 років – 142 спалахи (постраждало більше двох тисяч осіб, половина - діти).

thumb_106314_news_m

Окреме питання, що тривожить фахівців, – ботулізм. На Черкащині з початку року зареєстровано 4 випадки захворювання на ботулізм. Постраждало 5 осіб в Черкасах, Золотоніському, Черкаському та Чорнобаївському районах. Троє людей померли. Захворювання сталося в побуті внаслідок вживання вяленої риби, консервів, зроблених в домашніх умовах.

– З початку року було майже півтори тисячі перевірок навчально-виховних закладів, об’єктів водопостачання, громадського харчування, торгівлі тощо. Найбільша увага була в Смілі, Умані, Тальнівському, Уманському, Звенигородському, Чорнобаївському та Лисянському районах. Неорганізована зазначена робота лише в Черкасах. У ході проведення перевірок було виявлено порушення санітарно-гігієнічних норм і правил на 37% об’єктів. Зокрема, у 26% дитячих оздоровчих закладах… Всього було надано 69 приписів щодо усунення порушень. 4 справи щодо випадків харчових отруєнь було направлено на розгляд правоохоронних органів. При цьому, залишається невирішеною проблема реалізації продукції у невстановлених місцях, – зауважила Альона Бойко.

Голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко поцікавився у доповідачки, які можуть бути шляхи попередження такої ситуації?

Альона Бойко повідомила, що зараз діє мораторій на перевірки суб’єктів господарювання.

– Ми можемо вийти лише на позапланові заходи. Ми бачили невідповідність документів. На виписування документів ми аж ніяк не можемо вплинути. Можемо тільки виявити порушення. Також проблема – відсутність будь-яких документів в людей, що працюють на харчоблоках. За кордоном на роботу людей не приймуть без документів, які засвідчують здоров’я особи!

– Чому ж у нас не так? – уточнив Шевченко.

– Це не до мене… – розвела руками Бойко.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100