реклама

реклама

Перевіркою додержання вимог законодавства про охорону здоров’я при вирішенні питання про звільнення від покарання за хворобою засуджених, які утримуються в Державній установі «Старобабанівська виправна колонія (№92)» Міністерства юстиції України (далі-Старобабанівській ВК-92), встановлено, що протягом першого півріччя 2017 року рівень смертності засуджених зріс на 100%: з 2-х в 2016 році до 4-х в 2017-му.

Однією з причин збільшення кількості смертей засуджених стало несвоєчасне звільнення засуджених, які відбувають покарання у вигляді позбавлення волі та захворіли на тяжку хворобу, від покарання на підставі ст.84 КК України.

10.05.2017 Мін’юстом за участю МОЗ підготовлено та зареєстровано наказ №15/17/5/503«Про затвердження змін до деяких нормативно-правових  актів» (далі-Наказ), згідно якого у разі неможливості перенаправлення хворого засудженого до закладу охорони здоров’я ДКВС медичний огляд засуджених осіб проводиться лікарсько-консультативними комісіями закладів охорони здоров’я державної або комунальної форм власності, за висновком якої установа виконання покарання подає до суду  клопотання про звільнення засуджених за хворобою. З цією метою у закладах охорони здоров’я державної або комунальної форм власності їх керівниками створюються лікарсько-консультативної комісії.

Медична допомога засудженим, які відбувають покарання в  Старобабанівській ВК-92 надається лікарями Уманської центральної районної лікарні за територіальністю.

Разом з тим незважаючи на те, що вказаний Наказ  набрав законної сили 02.06.2017 та  в Старобабанівській ВК-92 утримується понад 700 засуджених, в Уманській центральній районній лікарні наказом головного лікаря не створена лікувально-консультативна комісія для вирішання питання про звільнення засуджених за хворобою (далі-ЛКК), чим створено ризик несвоєчасного звільнення засуджених, хвороби яких внаслідок прогресування набули характеру, зазначеного в переліку захворювань, які є підставою для звільнення засуджених від подальшого відбування покарання.

З метою припинення порушень Закону Уманською місцевою прокуратурою на адресу адміністрації Уманської центральної районної лікарні внесено вказівку про негайне створення вказаної ЛКК.  За результатами розгляду акту прокурорського реагування 27.07.2017 наказом керівника Уманської центральної районної лікарні створено постійно діючу ЛКК, до складу якої увійшли 8 лікарів різних спеціальностей. Питання звільнення засуджених за хворобою  в т.ч. діяльність вказаної ЛКК перебуває на постійному контролі Уманської місцевої прокуратури, інформують в прокуратурі.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #1 Громадянин 03.08.2017 10:47
Про який контроль можна говорити, якщо смертність в'язнів зростає. Де раніше була прокуратура і чому завчасно з її боку не було відповідного реагування? Можливо життя людей було врятовано. Чому керівництво колонії не приймало ніяких мір.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100