У долині річки Гірський Тікич запропоновано створити Національний природний парк, що дозволить забезпечити належною охороною найцінніші компоненти біологічного та ландшафтного різноманіття й історико-культурні пам'ятки та одночасно сприятиме розвитку туризму, рекреації та зростанню інвестиційної привабливості регіону, пишуть «Новини Черкас».

Каньйон2

Черкаська область характеризується невеликими площами добре збереженої природної рослинності через давню історію використання і трансформації ландшафтів. У першу чергу, це стосується західних та південних районів області, що відзначаються надзвичайно низьким відсотком лісистості та майже суцільною розораністю. Природна та напівприродна рослинність цього регіону збереглася лише у долинах річок.

Багаторічний світовий досвід свідчить, що найефективнішою формою охорони природи є створення природно-заповідних територій, а різноманіття їхніх категорій і форм дозволяє приділити увагу як окремим видам, так і їхнім угрупованням. Сучасні підходи до функціонування мережі природно-заповідних територій забезпечують баланс між природоохоронними аспектами та ефективним економічним розвитком.

Особливо цінними природними територіями західної частини Черкащини є ландшафти долини річки Гірський Тікич, які характеризуються унікальною геоморфологічною будовою, зумовленою виходами на земну поверхню порід Українського кристалічного щита, різноманітним рослинним покривом із поєднанням степової, лісової, лучної, болотної, водної, петрофітної рослинності, а також численними локалітетами видів рослин і тварин, які підлягають охороні на міжнародному, національному та регіональному рівнях. Усе це зумовлює необхідність надати цій унікальній території відповідного охоронного статусу.

На території долини Гірського Тікичу виявлено локалітети 71 виду судинних рослин, які потребують охорони різного рівня. Серед них 2 види занесені до Резолюції Бернської конвенції, 18 видів – до Червоної книги України і 55 видів потребують охорони у Черкаській області.

Враховуючи сучасну структуру природно-заповідного фонду України та рекреаційну привабливість регіону, а також результати наукових досліджень щодо рослинного, тваринного та ландшафтного різноманіття, у долині р. Гірський Тікич було запропоновано створити Національний природний парк, що дозволить забезпечити належною охороною найцінніші компоненти біологічного та ландшафтного різноманіття й історико-культурні пам'ятки та одночасно сприятиме розвитку туризму, рекреації та зростанню інвестиційної привабливості регіону.

Проектований Національний природний парк «Гірський Тікич» має стати єдиним національним парком України, що включатиме всю річкову долину від витоку до гирла і дозволить охопити охороною найцінніші природні ландшафти, з’єднані в єдине ціле річково-долинним екокоридором. Такий системний підхід до охорони річки дозволить вирішити проблеми збереження водних та біотичних ресурсів, запобігти їх втратам в умовах тотальної трансформації довкілля.

Каньйон1

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100