реклама

реклама

Мешканці багатоповерхівок у Геронимівці Черкаського району дійшли висновку, що ніхто не подбає про їх домівки краще, ніж вони самі. Процес створення об’єднання співвласників багатоквартирних будинків стартував тут ще у лютому 2016 року. Тоді зусиллями ініціативної групи у складі п’ятьох осіб на території села було зареєстровано ОСББ, пишуть «Сільські обрії».

94dc54329e25f79c8a3f66d37ea38c47_L Геронимівські багатоповерхівки мають сорокарічну історію. Перший будинок тут спорудили за часів створення тепличного комбінату – у минулому потужного і перспективного підприємства. З часом, для потреб працівників збудували тридцять житлових будинків. Більшість з них це дво­ та чотириповерхові будівлі, кожна з яких розрахована на дванадцять квартир. Декілька десятиліть експлуатації залишили відбитки – на спорудах з’явилися корозія та пошкодження. Опікуватися будівлями мало КП «Благоустрій», але якість робіт, надавана комунальниками, не влаштовувала мешканців, які зрештою відмовилися від послуг підприємства. Понад 8 років за обслуговування будинків не бралася жодна служба.

– Проблема назріла доволі давно, адже близько десяти років у будівлях не проводилося ніякого суттєвого ремонту. За цей час виникла низка невідкладних питань, вирішенням котрих ніхто не займався, – розповідає голова правління ОСББ, депутат Геронимівської сільської ради Андрій Пропадущий. – Останньою краплею стало прийняття в 2015 році Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Закон чітко вказував на необхідність власникам визначитися з моделлю управління будинками. У мешканців багатоповерхівок був вибір – передати право на обслуговування будівель сільській раді, або ж найняти управителів. Найбільш прийнятним варіантом стало створення ОСББ. Саме ця форма управління надає співвласникам необхідний інструментарій для вирішення всього комплексу проблем.

Зараз процес створення ОСББ добігає завершення. У паперовій тяганині, що розпочалася на початку 2016 року, вже в наступному місяці має бути поставлена крапка. 26 липня на сесії сільської ради ухвалили рішення про передачу багатоповерхівок на баланс ОСББ.

– У нас є всі необхідні документи, залишилося лише оформити акт приймання­передачі майна, де приймаючою стороною буде наше об’єднання, а передавальною – КП «Благоустрій». Для формування акту вже створена відповідна комісія. Після завершення її роботи наше ОСББ розпочне функціонувати офіційно, – підсумовує Андрій Пропадущий.

Наразі 28 із 30 багатоповерхових будинків у Геронимівці увійшли до складу новоутвореного ОСББ. Об’єднання обслуговуватиме потреби власників понад чотирьохсот квартир.

Структуру і склад адміністрації ОСББ обиратимуть самі ж співвласники. Сьогодні у штаті правління чотири особи. Всі вони працюють на громадських засадах. В подальшому посади голови правління та бухгалтера оплачуватимуться. У разі виникнення потреби в залученні додаткових спеціалістів (інженерів, юристів, технічних працівників) – з ними укладатимуть строкові договори.

Артем Яковлєв

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100