реклама

реклама

У Черкасиобленерго знову приходить заборгованість з зарплат. Профспілка переймається, що це може ще болючіше вдарити по людях, ніж влітку, бо заходити в зимовий період з боргами людям важче зокрема і тому, що тепер доводиться витрачати гроші не лише на продукти харчування, а й на більші комунальні квитанції. В обленерго заявляють, що їм потрібні гроші як на зарплати, так і на фінансово-господарську діяльність. Адже скоро знову не буде ні обладнання, ні палива для обслуговування об’єктів. Про це йшлося на сьогоднішній прес-конференції на підприємстві.

DSC_0306

Нагадаємо, що торік хімічний гігант заборгував ПАТ «Черкасиобленерго» 1,1 млрд грн. за спожиту електроенергію. Загальний борг на сьогодні складає 1,690 млрд грн (підтверджено судам 1,128 млдр). Унаслідок цього товариство накопичило борг перед ДП «Енергоринок» в сумі більше 800 млн грн. Наразі борги потребують реструктуризації. Через цю заборгованість до черкаського підприємства Національною комісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг були застосовані «додаткові щодобові відрахування» за куповану в Енергоринку електроенергію. Алгоритм передбачав, що всі надходження обленерго від реалізації електроенергії йшли на погашення заборгованості перед ДП «Енергоринок». Так і виникла 5-тимісячна заборгованість із заробітної плати черкаським енергетикам.

– Голова комісії НКРЕКП сказав, що кошти, які нам надійдуть від «Азоту» завдяки зміненій постанові Кабміну можна буде використати на зарплати. Так було раз, потім ще раз. У підсумку ми розрахувалися з боргами з зарплат. Але тепер нам залишили все той же алгоритм! Бо якщо немає заборгованості з зарплат, мають бути знову застосовані «додаткові щодобові відрахування». Тобто радість ,яку ми мали спершу через погашення заборгованості з зарплат, вже пройшла. І кошти, що потрапляють нам на рахунки, знову уходять в рахунок заборгованості перед «Енергоринком». Вже є просрочка по виплаті авансу. І ми розуміємо, що на 5 число наступного місяця матимемо просрочку з виплати запрали. А заборгованістю це вже вважатиметься ще через місяць! Так ми прийдемо до того, до чого вже приходили, – обурюється начальник відділу економічної безпеки підприємства Євгеній Лут.

Представник підприємства зазначає, що у Києві радять розробити обленерго договір реструктуризації боргу з «Азотом». Повноваження на це повинен дати Фонд держмайна, який має погодити це з основним кредитором – «Енергоринком».

– І ми зайшли в глухий кут. «Азот» хоче реструктуризації боргу на 10 років, а «Енергоринок» не погоджується. А час спливає. І гроші з наших рахунків так і списуються, не потрапляючи на зарплати. Як же нам бути далі? Так, за невеликий проміжок часу, що нам давали фінансово передихнути, ми виплатили зарплати, підготувалися до зими, адже буде налипання снігу, заледеніння ліній. Все це потребує техніки! Зараз ми трохи підготувалися, але через змальовану вище ситуацію ми знову потрапляємо у велику фінансову проблему. І як тоді відновлюватимемо електропостачання, від якого, до речі, залежить і надання тепла місту? – зауважує Євгеній Лут.

Енергетики вважають, що все має вирішуватися на рівні Кабінету міністрів.

– Якщо будемо далі мовчати, то знову будуть проблеми, як раніше. І ми себе просто знищимо! – каже Лут. – Тож будемо йти на крайні міри. Так, відключити «азот» повністю від постачання електроенергії ми не можемо через їх екологічну броню, але можемо зменшити постачання електроенергії. І ми це робимо. Ми вже обмежили постачання електроенергії у їх об’єкти інфраструктури: палац культури, водонасосна станція тощо.

– Більше половини працівників і досі знаходяться в стадії страйкових дій. Якщо питання заборговановсті по заробітній платі знову поновиться, працівники без реакції його не залишать. Маємо досвід перекриття шляхів, страйків, мітингів, відключення абонентів. Звісно ми будемо надіятись, що до радикальних дій не дійде, хоч люди до них готові, – наголосив голова профкому «Черкасиобленерго» Олександр Чорний.

На допомогу державному підприємству (частка держави та державних підприємств у «Черкасиобленерго» складає 75%) підтягнулись і «азовці»

– Проблема полягає в купці людей в Кабінеті міністрів, які щодня говорять про купу реформ, але які не розуміють, що ситуація, коли люди 5 місяців просиділи без зарплат і коли ситуація частково вирішилася, але не до кінця, схожа на саботаж. Ми разом з керівництвом підприємства їхатимемо під Кабмін. Якщо треба буде, т оі блкуватимемо, щоб це питання було вирішене до кінця. «Черкасиобленерго» – це державне підприємство, а не приватна власність, і цей момент, коли держава сама не зацікавлена у вирішенні проблем свого підприємства, коли це мають робити люди «з низу», а не «з верху», – то це, відверто, просто смішно. Якби, звісно, не було так сумно. Є ще один невеличкий алгоритм вирішення питання: відключення всіх державних установ від світла для того, щоб вони зрозуміли усю серйозність ситуації. Я гадаю, що це навряд чи зупинило б роботу міста чи області, оскільки ці установи зараз нічого не роблять, окрім як крадуть з бюджету. Але, гадаю, ми почнемо з Кабміну, – заявив лідер «Нацкорпусу» на Черкащині Дмитро Кухарчук.

реклама

Коментарі  

 
+8 #6 Пена 28.09.2017 10:59
Цитую Ібануцца:
А Хукарчук яким боком до цього? Хоч і в галстуку. І що за переляканий школяр поруч з ним сидить?
Театр абсурду.

А это титушки, но если с патриотическими лозунгами, то уже не титушки, а "неприкасаемые патриоты". Воевать их не загонишь. Заметьте, что они патриотят там где идут крупные финансовые разборки, передел бизнеса или перераспределен ие мест в исполкоме города.А вот кто за ними стоит и кто их содержит, это уже вопрос интересный.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #5 Работник 28.09.2017 09:56
Что делают те двое деятелей, политиков-подростков, нацепивших галстуки, на ГОСпредприятии, режимном обьекте??? ФГИ уполномочил???? За такое Самчук может полететь туда, куда и мадам Кузминская!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #4 побратим 28.09.2017 09:31
а скільки обленерго платить політичній партії нацкорпус? я чув хлопчики в них на зп - то виходить кеш є
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #3 Ібануцца 28.09.2017 08:51
А Хукарчук яким боком до цього? Хоч і в галстуку. І що за переляканий школяр поруч з ним сидить?
Театр абсурду.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Регіональна Тальнівщина 27.09.2017 21:19
Моліться й далі на свого божка Фірташа, він же робочі місця дає вам, штабним пацюкам
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #1 Громада 27.09.2017 18:50
Обленерго - бездарні господарі, які роздавали електрику без оплати. Розбирайтесь з Азотом. Всіх розігнати і найняти ефективних менеджерів!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100