Цьогоріч фахівці санепідслужби Черкаської області дослідили понад 150 проб питної води на вміст хлорвмістних сполук, що є фактором ризику виникнення онкозахворювань. У 15% випадків вони виявляли їхнє перевищення. Значну кількість цих проб зробили саме в місті Черкаси.

– Перешкоджає подачі якісної питної води – незадовільний стан систем підготовки води та мереж водопостачання, – пояснив на прес-конференції в Черкаському прес-клубі реформ заступник головного державного санітарного лікаря Черкаської області Володимир Папач. – Система підготовки води, що використовується у нас, – хлорування – з одного боку,  дозволяє зробити воду  безпечною, а з іншого –  призводить до  накопичення у воді хлорвмістних сполук, що є фактором ризику виникнення онкозахворювань.

Моніторинг якості питної води сільських криниць та  свердловин виявив, що кожна 5 проба за мікробіологічними показниками не відповідає нормам. У 5% зі 120 проб криничної води, взятих у  2010-2011 роках, було виявлено антиген вірусного гепатиту А.

– Особливо нас турбує стан криниць, вода яких використовується для дітей до 3 років, – наголосив Володимир Папач. – Йдеться про проблему водно-нітратної метгемоглобінемії: торік і в Україні, і на Черкащині  були випадки дитячих смертей після вживання молочних сумішей, приготованих на колодязній питній воді, вміст нітратів у якій, за результатами досліджень, у рази перевищував гігієнічні норми.

Фахівці систематично отримують інформацію про народжуваність в області і оперативно обстежують криниці, воду з яких планується використовувати для харчування цих дітей.

Щороку санепідслужба області здійснює 10 тисяч досліджень проб питної води. Щодо якості води в області загалом, то, за словами Володимира Папача, за останні 5 років вона дещо погіршилася за санітарно-хімічними показниками (із 6,5% невідповідності до 8,4% проб). За мікробіологічними – дещо покращилася: якщо 5 років тому не відповідало гігієнічним вимогам 4, 4% досліджених проб питної води, то  наразі – 2,1%. Цей показник у нас дещо кращий від загальнодержавного, що складає 2,9%.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100