реклама

реклама

Вечір пам’яті, присвячений нашому земляку В’ячеславу Чорноволу, відбувся в Черкасах до 80-ої річниці від дня його народження. Його провели в міському будинку культури імені Івана Кулика. Тут демонстрували фільм про життя політика, фрагменти його публічних виступів, а ще – ділилися спогадами ті, хто його знав.

До пам’ятного вечора долучився і міський голова Черкас Анатолій Бондаренко разом зі своїм заступником Геннадієм Шевченком.

– В’ячеслав Чорновіл все своє життя боровся за Україну. Зазнавав за це чимало поневірянь, але своїх поглядів не змінював, – сказав Анатолій Васильович. – Йому належать мудрі слова, які і нині не втрачають своєї актуальності: «Україна починається з тебе». Пам’ятаймо про це.

Водночас, мер пригадав, як під час перших президентських виборів В’ячеслав Чорновіл бував на малій Батьківщині Анатолія Бондаренка та зустрічався з тамтешніми жителями. Серед них були і його батьки. Каже: усім запам’ятався чесною та відкритою людиною.

– Якщо сучасна молодь рівнятиметься на таких патріотів, як В’ячеслав Максимович, – в нашої України, безперечно, є майбутнє, – додав у свою чергу Геннадій Шевченко.

В’ячеслав Чорновіл разом із однодумцями Іваном Світличним, Іваном Дзюбою, Євгеном Сверстюком, Василем Стусом започаткував в Україні національно-визвольний рух шестидесятників. За свої погляди – проти русифікації, проти дискримінації українського народу та за національну гідність – 15 років був у неволі.

– В’ячеслав Максимович непересічна особистість. Людина, яка пробудила Україну. Наш земляк. Він міг зробити блискучу кар’єру: із золотою медаллю закінчив школу, з червоним дипломом закінчив державний університет ім. Тараса Шевченка, далі – вступив до аспірантури, здав кандидатський мінімум, але через свої політичні погляди не був допущений до занять. Він обрав – Україну, відродження її мови, культури, духовності, – розповіла депутат обласної ради чотирьох скликань Любов Майборода. – Для мене ця людина – взірець непідкупності та справжньої щирості.

На думку доктора історичних наук, професора кафедри історії України ЧНУ ім. Богдана Хмельницького Юрія Присяжнюка, В’ячеслав Чорновіл – це совість української політики.

– Він показав, що й у політиці можна бути людиною, хоча це дуже непростий шлях, – говорить історик. – В’ячеслав Максимович – це людина, яка любила цю землю, свій народ і свою культуру. Українська держава для нього завжди була в пріоритеті, за який він віддав своє життя. І від того, якого буде Україна через роки залежить від кожного з нас. Для цього всім нам треба працювати, творити, але й себе в першу чергу. Він учив триматися головного й навколо нього вибудовувати алгоритм свого життя, не відволікатися на деталі.

Під час пам’ятного вечора заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль відзначив медаллю «200 років від дня народження Тараса Шевченка» Валентину Коваленко, яка нині обласну організацію Народного Руху України.

Вона, серед іншого, позитивним кроком назвала рішення Черкаської міської ради, яким в обласному центрі «мовою роботи, діловодства і документації всіх органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій комунальної форми власності, мовою офіційних оголошень і повідомлень є державна мова».

Пам’ять В’ячеслава Чорновола та всіх, хто боровся і нині веде боротьбу за українська незалежність і самобутність, присутні вшанували хвилиною мовчання.

У холі будинку культури працювала виставка публіцистичних матеріалів про життя й погляди відомого українського політика. Її оформила Центральна міська бібліотека ім. Лесі Українки.

Про це повідомили в Черкаській міськраді.

реклама

Коментарі  

 
0 #4 Історик 23.12.2017 21:28
Був на вечорі - прекрасна організація, з теплотою і душевно. Сперечатись щодо постаті Чорновола смішно - його ЗНАЄ ВСЯ УКРАЇНА.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #3 антисовок 23.12.2017 19:29
Для російських пігмеїв Чорновіл - кістка поперек горла. З часом їдеї Чорновола будуть ще величніші, а пігмеї -передохнуть :D :D :D
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #2 Максим Роднянський 23.12.2017 19:28
В`ячеслав Максимович - видатна людина, яка пробудила Україну.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #1 [email protected] 23.12.2017 12:23
В першу чергу це людина ,яка забезпечела себе і своїх родичів безбідним життям до кінця їх літ.Бачили б ви його будиночок у Львові!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100