У багатьох клієнтів Черкаського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги часто виникають питання, пов’язані з постійним місцем проживанням та місцем реєстрації конкретної особи.

Так, особа з інвалідністю, яка дізналася про можливості безоплатної  правової допомоги, звернулася із  хвилюючим для неї  питанням щодо можливості зняття з реєстрації особи, яка довгий час не проживає у його квартирі, але була зареєстрована в ній. Власник несе додаткові витрати на утримання житла.

Зняти з місця реєстрації без згоди, дійсно, можливо - запевняють фахівці Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Конституція України передбачає, що кожен має право на житло. Ніхто не може бути примусово позбавлений житла, інакше як на підставі закону за рішенням суду, але, відповідно до ст. 405 Цивільного кодексу України члени сім’ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону. Житлове приміщення, яке вони мають право займати, визначається його власником. Однак, член сім’ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім’ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

У зв’язку з цим, адвокат Центру зустрівся з клієнткою та роз’яснив їй, що оскільки особа не проживає більше року, не сплачує за користування жилим приміщенням і комунальні послуги, не несе інших витрат по його утриманню та не приймає участь у спільному побуті, вона вважається такою, що втратила право користуватися таким житлом.

Примусове зняття з реєстрації особи здійснюється на підставі судового рішення. Адвокатом було складено позовну заяву про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщення та зняття з реєстрації та направлено до суду першої інстанції.

В результаті позов задоволено в повному обсязі, особу, знято з реєстрації, яка довгий час не проживала у його квартирі, але була зареєстрована в ній.

Серед тих, хто по-справжньому потребує допомоги, далеко не всі можуть скористатися платними послугами адвоката, тож якщо Ваші права порушуються і Ви потребуєте безоплатної правової допомоги - звертайтеся до Черкаського місцевого центру із надання  безоплатної вторинної правової допомоги.

Усі юридичні послуги, що надає місцевий центр – безоплатні.

Також Центр регулярно проводить правопросвітницькі заходи, забезпечує роботу мобільних консультативних пунктів, тому що надання громадянам безоплатної правової допомоги є одним з ключових елементів, що забезпечує реалізацію загальнонаціонального право​просвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», яка має на  меті  підвищення юридичної грамотність українців та формування нової правової культури в суспільстві.

Тільки за 2017 рік Черкаським МЦ було зареєстровано 3397 звернень громадян, з яких 1038 осіб звернулися повторно, та видано близько 900 доручень адвокатам для представництва інтересів громадян у суді.

Черкаський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги розташований  за  адресою:

м. Черкаси, вул. Гоголя 221; телефон: (0472)333-228;

електронна адреса: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100