реклама

реклама

Спільне бачення транспортної реформи, альтернативне до системи «Busway», яку просувають свободівці, представили сьогодні у стінах Черкаської міськради представники громадської організації «Спільна справа», ПриватБанку, системи «Mapa Magic» і ТОВ «Мобільні системи».

Безымянный2

За словами відомого черкаського підприємця, голови громадської організації «Спільна справа» Андрія Бортника, запропонована система допоможе місту (як владі, так і жителям міста) контролювати не лише громадський транспорт, а й сміттєвози, комунальну техніку, а також карети «швидкої допомоги».

Система включає GPS-контроль транспорту, безготівковий розрахунок у салоні, єдиний квиток і облік перевезення пільговиків.

Представниця ПриватБанку Оксана Васильєва нагадала, що вже зараз у тролейбусах та чистині черкаських маршрутних автобусів уже можна розплачуватися за допомогою QR-кодів. Наступним етапом може стати встановлення терміналів на вході у транспортний засіб. Термінали банк може надати безкоштовно. Такі пристрої дозволять пасажирам оплачувати проїзд або банківською картою, або за допомогою мобільного телефону. При цьому пільговики також прикладатимуть свою банківську карту: гроші з неї не зніматимуться, але проїзд пільговика буде зафіксовано. Система пільгового проїзду може стати гнучкішою: приміром, учні та студенти зможуть безкоштовно проїхати лише у робочий час.

Підприємець Віктор Євпак, розробник системи «Mapa Magic», наголосив, що його пропозиція для міста й перевізників буде цілком безкоштовною. Натомість, за його словами, зараз перевізникам пропонують знімати його безкоштовні трекери і за 500 грн (за штуку) встановлювати трекери «Busway».

– Ми готові поєднати три потужні компанії, які мають досвід, історію успіху, впровадження системи кожен у своїй ніші, – наголосив Віктор Євпак. – Наприклад, ви знаєте, наскільки потужний ПриватБанк – тепер уже державний банк. А з технічної точки зору це – просто «космос». Один із найкращих у світі. Систему електронного квитка може запропонувати тільки такий гігант, адже це коштує великих грошей, великих затрат, великого тестування. Тому я дуже здивувався, коли хлопці (автори «Busway», – ред.) сказали, що вони, мовляв, це зробили.

Віктор Євпак нагадав, що «Mapa Magic» дозволяє пасажирам у реальному часі на комп’ютерах та смартфонах спостерігати за рухом громадського транспорту й відслідковувати час прибуття автобусів і тролейбусів до потрібної зупинки. Крім того, можна бачити картину руху транспорту в будь-який час у минулому.

– Якщо всі перевізники дадуть нам добро, місто матиме цю систему не «колись», а прямо зараз, – наголосив Євпак. – Для завершення встановлення GPS-трекерів потрібен максимум місяць.

Крім того, «Mapa Magic» зараз доповнюється функціоналом для перевізників: вона дозволить фіксувати порушення з боку водіїв – відходи від маршруту, порушення швидкості, простій на зупинках, проїзд повз зупинку тощо.

Спеціальний функціонал для перевізників, який може бути поєднаний із системою «Mapa Magic», пропонує ТОВ «Мобільні системи». Зокрема, ТОВ розробило прилад, який в автоматичному режимі фіксує зупинки й оголошує їх голосом і рухомим рядком на панелях і на смартфонах пасажирів. Крім того, за допомогою цього приладу водії можуть спілкуватися з диспетчером голосом та за допомогою смс-повідомлень. Нарешті, устаткування дозволяє водію і диспетчеру слідкувати за правильністю руху транспорту по маршрутах: де який автобус (тролейбус) в той чи інший момент повинен бути, хто запізнюється, хто випереджає графік тощо. А для людей із поганим зором зовнішній динамік може оголошувати про прибуття автобуса того чи того маршруту на зупинку.

– Отже, ми говоримо про те, що можна об’єднати можливості кількох компаній, які вже мають чимало напрацювань, – підсумував Андрій Бортник. – Ми можемо зробити в Черкасах те, що буде, по-перше, безкоштовно для перевізників, а по-друге, дозволить підвищити якість надання послуг без підвищення їх вартості.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+8 #1 ХХ 06.03.2018 19:23
Не хочуть чогось Мапа Магик. Я чув, що Євпак не дає хабарі та відкати. Може у цьому і вся нелюбов до його системи. Який же чиновник мєрії не любить відкат.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100