реклама

реклама

Облдержадміністрація досі ніяк не відреагувала на факт знищення частини стародавнього захисного валу поблизу села Крутьки Чорнобаївського району.

676473 Про це пише газета «Акцент».

Ще у грудні минулого року ТОВ «Агроко», що належить російському олігарху Ігорю Потапенку (на фото), згорнуло потужними бульдозерами 45 метрів оборонної споруди. Її рештки скинули в улоговину, що поруч.

Діями російського бізнесмена обурилися археологи. Вони написали кілька гнівних постів у соціальних мережах. На місце події виїхали представники відділу охорони культурної спадщини з обласного управління культури. Тоді ж керівник відділу культурної спадщини Микола Суховий голосно обурювався, побачивши скоєне.

– За приблизними підрахунками, там завдано збитків на мільйони й мільйони гривень, – бідкався Микола Олександрович. – Ми будемо звертатися до суду на ТОВ «Агроко». – Погано лише, що зараз кінець бюджетного року й треба дочекатися завершення бюджетних процесів. А з нового року оформимо позов.

У січні 2018 позов до суду так і не було подано. Тоді Микола Суховий обіцяв найближчим часом замовити експертну оцінку збитків.

– Слава Богу, що розпочався новий бюджетний рік і ми тепер матимемо змогу замовити експертну оцінку збитків, завданих пам’ятці археології, – казав у січні Микола Суховий. – Експерта замовимо найближчим часом.

Тепер, схоже, щось змінилося у ставленні чиновника до руйнування цієї пам'ятки археології, адже нині у Миколи Сухового є більш важливі справи.

– Не морочте мені голову зі своїм валом. Зараз у мене є більш нагальні справи, – розсердився чиновник, почувши запитання про знищений вал.

У Київському інституті археології, куди ми вимушені були звернутися за коментарем, повідомили, що ніхто експертизу у них так і не замовляв.

– На жаль, подавати позов до суду за завдані збитки – не наша компетенція, – каже директор інституту Олексій Корвін-Піонтровський. – Це прерогатива обласної влади і конкретно управління культури Черкаської обласної державної адміністрації. Щоби підрахувати суму завданих державі збитків, управління культури має звернутися до нас. Ми виїдемо на місце й проведемо експертизу. Лише тоді назвемо конкретну суму збитків. Досі до нас ніхто із такими проханнями не звертався.

До речі, згідно з реєстром судових рішень, за останні чотири роки в Україні було проголошено лише три вироки за фактами знищення або руйнування пам'яток археології. Найбільше покарання отримав тракторист у Запорізькій області. Чоловік сіяв соняшник і розорав частину відомого в Україні кургану «Солоха». За це отримав три роки позбавлення волі з іспитовим строком на 1 рік.

Юрій Стригун, фото izvestia.ru

реклама

Коментарі  

 
0 #3 Пошливы 26.04.2018 20:53
Лапотникам срать на наши артефакты, как и на наших чиновников, которые их экскрементами питаются..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #2 Оце захисника знайшли! 26.04.2018 11:53
Ще є люди, які вірять Суховому і його департаменту?! :eek: :eek: :eek:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #1 Шарафутдінов Еркін. 26.04.2018 11:03
Залатили кому треба, то й діло заглухло. Притягти до кримінальної відповідальност і конкретних чиновників, які мали займатися цією справою.Це обов"язок прокуратури.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100