реклама

реклама

У Черкаському обласному наркологічному диспансері соціальні працівники БО «Від серця до серця» здійснюють супровід людей, які перебувають на диспансерному обліку, отримують лікування у лікарні чи проходять відновлення у центрі реабілітації, що діє при наркодиспансері. Найчастіше такі хворі мають подвійний, а часто і потрійний діагноз – ВІЛ/ТБ/СІН, тому потребують особливої уваги.

kol copy

Включення до штату Черкаського обласного наркологічного диспансеру соціальних працівників стало можливим завдяки підтримці керівництва наркодиспансеру та тривалій адвокаційній кампанії, яку здійснює БО «Від серця до серця» у межах реалізації проекту «Забезпечення сталості соціальних послуг через отримання бюджетних коштів в м. Черкаси та Черкаській області» при фінансовій підтримці Міжнародного благодійного фонду «Відродження».

Соціальні працівники при закладах, де проходять лікування люди із залежностями, допомагають не лише слідкувати за лікуванням, а й, завдяки постійному спілкуванню із клієнтом, можуть допомогти у психологічній та соціальній реабілітації. Також, соціальні працівники особливу увагу приділяють ВІЛ-позитивним людям, допомагаючи їм стати на облік в СНІД- центр та отримати лікування антиретровірусною терапією.

«Розмова лікаря і пацієнта закінчується після встановлення діагнозу і визначення системи лікування. Лікар найчастіше не розуміє внутрішньої проблеми пацієнта. У соціальному працівникові пацієнт бачить рівного і починає більше відкриватись, він не просто говорить якісь сухі факти, а починає розказувати, чому почав вживати наркотики чи алкоголь, чому збільшив дозу, перейшов на інші речовини. Як соціальний працівник, я отримую більше інформації, адже проводжу з клієнтом більше часу, і вже потім передаю всі потрібні дані психологу чи іншому лікарю, який працює у вузькій сфері.

Окрім того, робота соціального працівника не закінчується періодом, поки клієнт перебуває у наркодиспансері. Коли людина виходить з реабілітації – потрібний подальший її супровід, аби адаптувати людину у суспільстві. Адже, найчастіше, людина, яка поборола залежність після реабілітації залишається на одинці з реаліями свого життя: нових друзів ще немає, а повертатися до старих – означає знову почати вживати алкоголь чи наркотики. Соціальний працівник може порекомендувати групи самодопомоги, курси, методи соціалізації, аби клієнт почав нове життя без залежності», – розповідає соціальний працівник Андрій Федоренко.

Упродовж року організація також планує розширити кількість закладів, які матимуть у штаті соціальних працівників. Здебільшого такі кадрові новації стосуватимуться центрів первинної медико-санітарної допомоги, які мають кабінет «Довіра».

«Соціальний працівник – це фахівець, який може працювати за принципом «рівний-рівному», чого не можуть робити медичні працівники закладів охорони здоров’я. І фактично, це поповнення штату якісними кадрами, які «коштують» державі дешевше, ніж навчити медиків такій вузькопрофільній діяльності з нуля. Приємно, що ми знаходимо позитивний відгук у таких нововведеннях серед керівників Департаменту охорони здоров’я Черкаської міської ради та медичних закладів м. Черкаси. Сподіваємось, що така маленька реформа допоможе не лише покращити якість надання послуг, а й забезпечить виконання цілей стратегії «90-90-90», – коментує Наталія Несват, голова БО «Від серця до серця».

Про це повідомляє БО «Від серця до серця».

реклама

Коментарі  

 
+2 #1 Л 20.05.2018 17:52
Навіщо писати такі гучні заголовки ? Чому медзаклади в множині ?
До того ж надто ріже вухо слово "клієнт".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100