реклама

реклама

Черкаському земляцтву «Шевченків край» у Києві виповнюється 20 років. За ці роки кількість членів організації збільшилась до 560 осіб і надходять нові й нові заяви на вступ. Серед активістів земляцтва відомі вчені і державні діячі, літератори і художники, мистці, лікарі, вчителі, журналісти, люди різних професій, покликань і доль.

0e10dc31a783038aaa2ac17353b1949b_XL

Про це йдеться на сайті департаменту культури та взаємозв’язків з громадськістю Черкаської ОДА.

Ідея створення земляцтва виникла в 1997 році, коли Василь Цибенко, тоді губернатор Черкаської області, приїжджав вирішувати проблемні питання рідного краю до Києва.

Нині столичний офіс земляцтва більше нагадує затишну музейну світлицю із картинами, почесними грамотами та фотографіями із різноманітних творчих вечорів на стінах, заставленими книгами поличками шафок, прикрашеними рушниками. Все це подарунки земляків. На чільному місці – унікальний портрет Тараса Шевченка від родини знаних в області і далеко за її межами митців Теліженків.

«Волею долі багато вихідців з Черкащини опинились за її межами, але зберегли синівську любов до рідної землі. Навіть далеко від рідної землі не забули про те, що вони в першу чергу черкащани. Об’єднавшись у земляцтво, яке гордо назвали «Шевченків край», вони взяли за настанову – незалежно від займаної посади, потрібно турбуватись про розквіт рідного краю, про зростання його економічного потенціалу та примноження його історико-культурної спадщини, а також відродження славних народних традицій, розвій рідної мови, збереження природних комплексів та історичних скарбів Черкащини», – розповідає Борис Йосипович Пономаренко, заступник голови земляцтва, депутат Верховної Ради України другого скликання.

Нині, за його словами, черкаське земляцтво входить до земляцького об’єднання – «Асоціація земляцтв областей України». Слід відмітити, що у складі організації на сьогодні представлені 19 земляцтв різних регіонів України. З метою координації роботи з іншими земляцькими організаціями та адміністрацією м. Київ була підписана Угода про співпрацю між земляцтвами областей України та Київською міською держадміністрацією.

«Ми пишаємось, що ми співпрацюємо разом із багатьма відомими черкащанами, а це – 30 народних депутатів різних скликань, 14 генералів різних родів військ, 12 академіків, 17 професорів, 17 членів творчих національних спілок України, 6 Героїв України та Героїв Соціалістичної праці, багато відомих в Україні та за її межами людей. Членами земляцтва проведено безліч різноманітних благодійних та культурно-мистецьких заходів», – відзначає Борис Йосипович.

Олександра Полянська

реклама

Коментарі  

 
+2 #9 Vostorg 27.05.2018 13:08
Ох і далеко ж від рідної домівки закинула тяжка і підступна доля наших земляків. Але вони тримаються купи, не падають духом, виживають у нелегкі часи і зберігають свою ідентичність. Приклад гідний наслідування. Тримайтесь!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #8 Пильний 26.05.2018 21:10
«Волею долі багато вихідців з Черкащини опинились за її межами, але зберегли синівську любов до рідної землі. Навіть далеко від рідної землі не забули про те, що вони в першу чергу черкащани". Київ це далеко? Пономаренко забув, що до 1954 року Черкаси були в складі Київської області...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #7 Землянка у земляков 26.05.2018 18:54
выглядит победнее Онуфриевской кельи. Скромное обояние земляцкой буржуазии.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #6 Перехожий 26.05.2018 17:31
Більшість журналістів не розуміють, що термін "губернатор" адекватний посаді "гауляйтера" чи "воєводи" наприклад, але чомусь їх не застосовують. Шановні, пильніш придивіться до свого лексикону.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #5 Просвітили 26.05.2018 14:56
Порожня публікація - якась словесна полова про "почесні грамоти", "рушники", "розвій мови" і "книги на поличках шафок" - і ні слова конкретики про те, що зробило це земляцтво для Черкащини і навіщо взагалі воно потрібне.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #4 Благодєнствіє 26.05.2018 12:40
Вперше чую про таке земляцтво. Конспірація - то велика сила!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #3 стабилизец 26.05.2018 11:42
та какое там землячество, черкассы давно в киев переселились в полном составе. :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Князі 26.05.2018 09:07
Виїхали, але ж за своїми землями, підприємствами та слугами дивляться. Та заявляють, що територія їхня.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 Перечитуйте, що пишете! 25.05.2018 22:55
"земляцтво входить до земляцького об’єднання – «Асоціація земляцтв областей України». На сьогодні представлені 19 земляцтв різних регіонів України. З метою координації роботи з іншими земляцькими організаціями та адміністрацією м. Київ була підписана Угода про співпрацю між земляцтвами"(С)
Який дуб написав такий дерев'яний текст - зовсім вже подуріли?!! ОДА, у вас же там купа журналістів працює - не було кому вичитать цей текст і прибрати ідіотські звороти про "земляків земляцького земляцтва, по-земляцьки заземлених в асоціацію земляцтв"? :-x :-x :-x :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100