реклама

реклама

В урочищі Лаптєва Левада (на східній околиці Звенигородки, в долині річки Погибної), на місці масового розстрілу нацистами євреїв, інших мирних жителів Звенигородщини, військовополонених та підпільників в 1941-1943 роках,  установили пам’ятний знак.

020720182309436596755 Про це повідомляють «Вісті Черкащини».

Сьогодні не відомо, скільки на цьому місці могил, скільки людей поховано в них. Це місце розстрілу, на відміну від багатьох інших подібних місць, донедавна було занедбане й забуте. Ініціатором ушанування пам’яті загиблих став ветеран праці Віталій Вовчук, батька якого, в числі інших звенигородчан, було розстріляно в Лаптєвій Леваді.

Віталій Зосимович, отримавши дозвільні документи на виготовлення пам’ятного знаку, пожертвував на його виготовлення зі своєї пенсії майже 20 тисяч гривень. Внесла свій вклад і міська рада Звенигородки.

Виступаючи на нещодавньому мітингу з нагоди відкриття пам’ятника, Віталій Вовчук, секретар міської ради Валерій Маренич, голова правління єврейської громади у Звенигородці Леонід Браславський, голова районної організації ветеранів Петро Уманець та інші закликали присутніх, передусім молодь Звенигородщини, пам’ятати про жертви, які понесла Україна. А ветеран з села Чижівки, свідок тих страшних часів Микола Лещенко поділився з учасниками мітингу своїми спогадами та згадав багатьох односельців, розстріляних тут.

– Фашисти та їхні прислужники поліцаї не жаліли навіть маленьких діток, – пригадував зі сльозами на очах Микола Устимович. – Ось тут, в якійсь із могил разом зі своїми батьками – Вдовиченками, покоїться і їхня маленька донька. Коли поліції вели батьків по селу, дівчинка, яка перед цим десь гралася зі своїми однолітками, кинулася до них. Назад фашистські прислужники її не відпустили…

Учасники мітингу хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв нацистських злочинів, загиблих воїнів в минулій та нинішній російсько-українській війні та поклали квіти до пам’ятного знаку, обряд освячення якого здійснив настоятель Свято-Георгіївського храму Української православної церкви Київського патріархату о.Віктор.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100