Археологи – це детективи минулого. 15 серпня вони відзначають своє професійне свято.

Про те, як на Чигиринщині досліджують „темні часи” в історії наших земель, „Прочерку” розповів директор Черкаського археологічного музею Середньої Наддніпрянщини Михайло Сиволап.

38948688_297722207669203_5115522653326671872_n

Нещодавно біля села Івківці Чигиринського району черкащани спільно з експедицією Інституту археології копали пам’ятку І-ІІ століть нашої ери. І знайшли багато цікавих експонатів, які висвітлюють міграційні процеси тих часів та взаємодію різних етносів і культур.

«Епоха надзвичайно погано вивчена. Це часи початку розпаду єдиного праслов'янського етносу на окремі племена, самий її початок, пов'язаний із приходом спершу сарматів, потім – германських племен, епохи Великого переселення народів. Усе це призвело до того, що єдиний великий праслов'янський народ розпався на цілий ряд племен, розселився на пів-Європи і на їх місці утворилося 15 сучасних слов'янських етносів. Це досить «темні часи» в плані інформації. Тим більше, на нашій території майже не досліджені», - зауважив Михайло Сиволап.

Археологи розкопали житло того часу, господарчі ями, знайшли багато цікавих речей, які після обробки в Інституті археології надійдуть у Черкаський археологічний музей. Це римська воїнська фібула з тих, що їх носили римські легіонери. Були знайдені фрагменти сарматських дзеркал. Підозрюють, що тут була майстерня, де їх виготовляли.

«Люди непогано жили, бо дозволяли собі замовляти з Греції вина. Ми знайшли амфори, на жаль, нецілі, але досить збережені. Одна з міста Гераклея-Понтійська, посудини датуються кінцем І – початком ІІ століть нашої ери. Імпортні вина тоді були досить дорогі. Транспортна амфора мала, в середньому, 70 літрів і якщо ви зараз захочете купити такий об'єм, витратите не одну тисячу гривень. А в ті часи, по-перше, людей було на порядок менше (в Україні жило не більше 1 мільйон людей і в Греції теж не так багато), менше виробників, доставка парусними кораблями, що часто терпіли катастрофи, а потім ще вгору по Дніпру… Це був дуже недешевий процес. Якщо ці люди могли собі оплатити таке задоволення, вони були досить заможними», - розповів Михайло Павлович.

Наступного року археологи планують продовжити розкопки біля Івківців. За їхньою інформацією, під шаром землі - ще два поселення, і, як мінімум, один могильник.

реклама

Коментарі  

 
+2 #1 Студеопітики 13.08.2018 17:51
Тільки Палич може так "науково" сказати: "єдиний великий праслов'янський народ". Круто! А 70 літрів вина з Греції - супер!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100