реклама

реклама

Керівництво ОТГ нині зазначає, що в складі району промислово розвинуті Єрки (Катеринопільський район) були «дійною коровою для району», тому створення об’єднаної територіальної громади проходило досить болісно: мовляв, районна влада не хотіла відпускати селище. Це не дивно.

IMG_20181115_132728

Єрки – нетиповий центр ОТГ (до якої приєднані також села Радчиха та Залізнячка), бо тут зосереджено значний промисловий потенціал району. У цьому, як зазначає голова об’єднаної громади Леонід Польовий, як перевага, так і недолік ОТГ, бо якщо інші – бідніші – громади отримують дотації з держбюджету, Єрківська громада, навпаки, має віддавати до держбюджету реверсну дотацію в сумі майже 2,5 мільйона гривень. Поза тим, щомісяця з місцевого бюджету виділяють 20 тисяч гривень на різні види допомоги тим, хто цього потребує. Це можуть бути операції, тяжкі життєві обставити тощо. Всього передбачено 240 тисяч допомоги на рік.

IMG_20181115_105304

Нині громада відзначає три роки роботи. Що за цей час змінилося в ОТГ? Леонід Польовий розповідає:

– Ми весь час щось будуємо, перебудовуємо. Зарплату з місцевого бюджету отримують 210 працівників. Сьогодні власні надходження громади, що об’єднала майже 5600 мешканців, складають 21,5 мільйона гривень. З субвенціями бюджет громади складає 33,5 мільйона гривень. Щодо інфраструктури, то ми, зокрема, маємо лише одну школу - ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. В. Чорновола – проте шкільний автобус щодня доставляє школярів із кожного села громади. Маємо ще будинки культури, бібліотеки. Також маємо по садочку в кожному з трьох населених пунктів громади.

IMG_20181115_123808_1

IMG_20181115_123645

– У амбулаторії, завдяки прийнятій програмі «Доступні ліки», медичне обслуговування – від ліків до стоматологічних послуг – безкоштовне. Також ОТГ має два ФАПи. До слова, силами громади було придбано житло для сімейного лікаря. Є також житло для лікаря у Радчисі, от лише фельдшера знайти поки не можуть. До речі, в нас одна з перших в Україні створена дитячо-юнацька спортивна школа, маємо комунальне підприємство з водовідведення і вивезення побутових відходів.

IMG_20181115_121636

Директор школи додає, що нині тут безкоштовне харчування, як і в садочку.

– До слова, ми останні три роки набирали три перші класи! Останнім часом закупили принтери, ноутбуки, інше оснащення. Тобто фінансове вливання пішло. Окрім того, це в нас єдина на ОТГ школа. Тож тут навчається 500 діток, найбільша на район, – каже директор. – До того ж діє радіогурток, учасники якого займають перші місця на всеукраїнських змаганнях.

IMG_20181115_114200

IMG_20181115_114540

Окремо голова ОТГ акцентує увагу на музичній школі.

Під час об’єднання із місцевої музичної школи район вивіз навіть інструменти 30-річної давності, але нічого, нині тут проведене опалення, вода, облаштований актовий зал, навчальні класи. 65 діток відвідують цю школу безкоштовно, – каже керівник громади.

Єрківська ОТГ однією з перших в Україні створила пожежну команду, на яку спершу витрачалось 76 тисяч на рік, а тепер – майже 600 тисяч, і яка обслуговує за потреби увесь район.

IMG_20181115_133324

До речі, ОТГ створене на території батьківщини відомого в Україні політика, громадського діяча і політв’язня СРСР В’ячеслава Чорновола. Тож тут розробили і пам’ятну монету як сувенір для туристів.

монета 2

За словами старости с. Радчиха Валерія Гончара, від часу об’єднання у громаду у селі відбуваються позитивні зрушення -  це повністю освітлені вулиці, асфальтовані дороги та тротуарна плитка, дитячий та спортивний майданчики, вивіз побутових відходів, вирішення проблеми з питною водою, облаштування центру села.

IMG_20181115_105118

– Ходили попід хатами, просили по 30 гривень на лампочки, щоб освітити дороги. Та це було раніше. Зараз все-таки маємо змогу покращувати інфраструктуру, – каже староста. – До слова, після приєднання зробили в’їзний знак в село, створили всі необхідні умови для перебування діток в садочку. Харчування безкоштовне. Також було зроблено ремонт в бібліотеці та будинку культури.

IMG_20181115_105829

У Радчисі і Залізнячці поки немає відокремлених місць адміністраторів ЦНАП, проте усі документи для вирішення земельних чи соціальних питань щодня оперативно потрапляють до ЦНАП, відкритого у Єрках торік за сприяння Програми «U-LEAD з Європою».

Сьогодні у громади безліч планів – від будівництва водогону, придбання техніки для свого комунального підприємства та медичного авто – до створення поля сонячних батарей (а це готові забезпечити відразу 2 компанії) та нових надходжень до бюджету, до ремонту амбулаторії.

IMG_20181115_131734

– Зараз працюємо над створенням перспективного плану громади. Треба виготовити генплан забудови, – каже Леонід Польовий. – Працюємо над тим, щоб збільшувати надходження до бюджету, бо господарство велике і люди мають розуміти, що об’єднання таки пройшло недарма. Зокрема, працюємо з компаніями по можливому будівництву електростанцій з сонячними батареями. Та й дороги і вуличне освітлення ще не відповідає усім стандартам. Тож працювати є над чим.

Назарій ВІВЧАРИК

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #2 Dirty Harry 20.11.2018 14:20
Довелося мені трішки попрацювати з Єрківською ОТГ то можу сказати одне що люди там с головами на плечах! Було сразу видно плановий підхід до вирішення до того чи іншого завдання і в найкоротші строки. ;-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Резюме 20.11.2018 11:05
Фотки хороші
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100