реклама

реклама

Об’єднані територіальні громади мають невикористані ресурси поповнення місцевих бюджетів, які можна спрямувати на розвиток громад.

24d8ae8e70a6d619e2777f38d98081ed

Про це заявила директор департаменту фінансів Черкаської облдержадміністрації Наталія Кравченко.

– Жоден проект не може бути реалізований без економічного обґрунтування джерел його фінансування... Передусім ми повинні розраховувати на власні сили, і такі можливості в нас є, – наголосила Наталія Миколаївна під час нещодавнього засідання обласної Ради регіонального розвитку.

На її думку, сьогодні є можливість не тільки залучати кошти ДФРР та іноземні гранти, не тільки об’єднувати зусилля кількох ОТГ для створення спільних проектів, а й збільшувати власні надходження до місцевих бюджетів.

– Для цього необхідно лише мати більш принципову позицію в органах місцевого самоврядування та виконавчої влади, – переконана Наталія Кравченко.

Ключовим завданням є не лише робота з детенізації заробітної плати, а й легалізація землі (провести повну інвентаризацію землі та запровадити облік орендарів).

– Відсутність контролю органів місцевого самоврядування в земельних питаннях призводить до щорічних втрат місцевих бюджетів близько 200 мільйонів гривень, – заявила директор департаменту фінансів Черкаської ОДА.

Потрібно також налагодити роботу з сільгоспвиробниками щодо збільшення розміру ставки орендної плати за орендовані паї до 12%. На сьогодні в області є регіони, де розмір ставки за оренду паїв залишається на рівні 4,5% і менше.

– За умови збільшення ставки орендної плати до 12% в місцевий бюджет додатково надійшло б 157 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб, – наголосила Наталія Кравченко.

Невирішеним питанням залишається податковий борг до місцевих бюджетів. Його обсяг чималий – 118 млн грн.

– Конструктивна робота з розв’язання названих питань дасть можливість збільшити надходження до місцевих бюджетів, – переконана пані Кравченко.

Вона також додала, що у 2018 році управління очікує отримати до місцевих бюджетів Черкащини власних доходів 7 млрд грн, що на 9% більше, ніж торік.

За період впровадження процесу бюджетної децентралізації обсяг доходів місцевих бюджетів збільшено майже втричі. Зокрема, бюджети громад отримали 578 млн грн ресурсу, який раніше формував районні бюджети.

– Зростання фінансового ресурсу місцевих бюджетів мало б сприяти зростанню рівня економічного розвитку відповідних територій, поліпшенню якості надання публічних послуг. Але... натомість значна його частина спрямовується на утримання управлінського апарату органів місцевого самоврядування, – підсумувала Наталія Кравченко.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+4 #2 Цинік 03.12.2018 11:32
Все спрямовується на утримання управлінського апарату органів місцевого самоврядування, основний заробіток ледацюг-словоблудів, питання... коли вже нажеруться чи лопнуть...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 Потягти! 03.12.2018 10:49
У залишків населення.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100