реклама

реклама

Звісно, коли кажемо Мліїв, то насамперед у свідомості постає образ яблука, бо мова про дослідну станцію імені Симиренка, відомої на весь колишній Радянський Союз. Тут і досі ростуть яблуні з кісточок, які побували свого часу у космосі… Та зараз Мліїв – це центр новоствореної об’єднаної територіальної громади, до якої входять села Мліїв, Старосілля та Будо-Орловецька. Громада на три села має три школи, три садочки, пожежну охорону тощо. Цього року тут створені комунальні заклади «Територіальний центр обслуговування», «Мліївська дитяча школа мистецтв» та «Центр первинної медико-санітарної допомоги». У грудні в Городищенському районі відбудуться вибори і буде створено ще дві громади – з центром у Вільшані й у Хлистунівці.

IMG_20181203_123125

IMG_20181203_101022

– Об’єднавшись, вважаю, що слід відволікатись від думок, що хтось щось комусь винен. Децентралізація покликана змінити ментальність, щоб люди мали зміни в свідомості і розуміли, що вони повинні розпочати насамперед з себе. При об’єднанні ми ставили завдання, щоб питання соціальної сфери, а головне – галузь охорони здоров’я, – було не гірше, ніж до реформи. Та мало хто розуміє, що якби залишили все, як є, то перспектив ті школи, лікарні, садочки не мали б, – розповідає голова Мліївської ОТГ Василь Микитенко.

Голова до цього очолював 11 років одне з сіл теперішньої об’єднаної громади – Старосілля.

IMG_20181203_094402

– Зрозуміло, що навіть два села, суміжні між собою, – різні. Там одна ментальність, а там – інша. Та в цілому проблеми приблизно у всіх сільських місцевостях однакові і люди мігрують в місто… – каже Василь Микитенко.

Мліївська ОТГ – небагата громада. Тут отримують державну дотаційну підтримку – 4 мільйони – найбільшу з-поміж інших громад області. Це пов’язано з відсутністю в ОТГ виробництва – основного джерела надходжень до місцевих бюджетів. Зараз в Мліївській ОТГ основне джерело збагачення – плата за землю та єдиний податок.

– За два роки плануємо піднятися до середини в рейтингу серед ОТГ області, – дає собі завдання голова.

Вже цьогоріч в навчальних закладах ОТГ виділили кошти і замінили в школах вікна, купили інтерактивні дошки, так само замінили вікна в садочках, докупили туди техніку (пральна машина, господарчі товари, холодильник).

У школах Мліївської ОТГ практично усім забезпечені. Тут є проектори, магнітні дошки, мікроскопи…

У школах Мліївської ОТГ практично усім забезпечені. Тут є проектори, магнітні дошки, мікроскопи…

Є в школах ОТГ і козацькі класи.

Один з садочків, що отримав фінансування завдяки ОТГ, – «Пролісок». Він розташований серед невеликої лісової зони, побудований колишнім колгоспом-мільйонером, заклад переживав різні часи. Зараз тут 84 вихованці, у серпні 2018 було відкрито 4-ту групу.

IMG_20181203_105123

– У минулому навчальному році в закладі перебувала дитина з особливими освітніми потребами. У створенні відповідного середовища – кімнати розвитку дитини – допоміг місцевий підприємець (Єпіфанов О. Є.) Котельню закладу переобладнали: встановили енергетичну установку, що працює на альтернативному паливі. В цьому також допоміг Єпіфанов О. Є. Він же є постачальником тирси для опалення, – розповідає керівник садочка Галина Потурнак.

IMG_20181203_111746_1

За словами Галини Василівни, зі створенням ОТГ в них змінилася система методичної роботи.

– У нас є керівник галузі, створена методична служба, ми отримали певну автономію і працюємо над створенням предметно-розвивального середовища за вагомої підтримки батьків вихованців, – каже директор садочка.

IMG_20181203_105445

До слова, як це часто доводиться чути в об’єднаних громадах, тут також не дуже «дружать» з районною владою.

– Ми свого часу формували бази з охорони здоров’я, з освіти. Коли від’єдналися, ніхто нічого нам не дав! Скільки населення, які категорії, скільки дітей? Тепер робимо самі базу даних по дітях, по населенню взагалі, – каже Василь Микитенко.

Об’єднана торік в Городищенському районі громада цьогоріч створила три комунальні підприємства.

У квітні було створене комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги». Певний час у центру були проблеми з отриманням ліцензії. Але наразі ці труднощі позаду – вже декілька тижнів ліцензія є.

– З ліцензією була затримка, оскільки головний лікар не мала сертифіката на керування закладами охорони здоров'я. Вона пройшла спеціальні курси, що дозволило сертифікат отримати, – пояснив голова територіальної громади Василь Микитенко.

Наразі в центрі працює один сімейний лікар, шукають кандидатів ще на дві лікарські посади. Середнього медичного персоналу (медсестер) вистачає.

– Нинішній лікар їздить на роботу до Млієва з Городища, хоч пропонували їй надати квартиру, – розповів Василь Вікторович. – У нас є багатоквартирний будинок (8 квартир), частина з них нами викуплена. Тож двох лікарів, які погодилися б приїхати до нас працювати, ми готові забезпечити житлом: прийняли в себе програму з підтримки молодих фахівців. Тому чекаємо!

IMG_20181203_113106Кадрів бракує, за словами голови громади, не лише в медичній галузі.

– Люди кажуть, що можуть все, але коли сідають за роботу, то виходить не так… - каже голова.

У квітні в Мліївській ОТГ створили і територіальний центр, основна мета якого – надання соціальних послуг людям похилого віку. Заклад розрахований на 38 осіб і повністю перебуває на балансі ОТГ.

– Заклад був створений на базі колишньої дільничної лікарні. Замінили труби, полагодили систему опалення, і нині тут досить комфортний температурний режим. У закладі працює 8 осіб. Є також відділення, що обслуговує людей на дому. Придбали супутникову антену і встановили телевізор. Щоб здешевити харчування, заготовили майже 4 тонни овочів, – розповів директор терцентру Петро Головань.

IMG_20181203_113709

IMG_20181203_113425_1

Для довкілля з вересня цього року запрацювала в Млієві і школа мистецтв. Це ще один заклад комунальної сфери, створений в ОТГ. Тут навчається 124 дитини.

– Працює чотири відділи, зокрема, є образотворче мистецтво, є відділи хореографії і музики. Пільги мають малозабезпечені, діти з багатодітних родин та діти учасників АТО. Вони вчаться за рахунок сільради. Загалом послуги недорогі. Найдешевше образотворче мистецтво – 50 гривень, найдорожчі уроки фортепіфано – 75 гривень. Маємо надію відкрити філіал у Старосіллі. Це досить вдале рішення. До нас по досвід створення подібної школи мистецтв приїздили з Жашківщини, – каже спеціаліст відділу освіти, культури та спорту Мліївської сільради Валентина Новосад.

IMG_20181203_124417

IMG_20181203_123730

А так в одній зі шкіл учні зустрічають гостей...


Окремо керівництво ОТГ згадує і про комунальні підприємства, які залишилися ОТГ «у спадок» і лиш піддалися певній модернізації. Такі підприємства працюють у сфері ЖКГ, надають такі послуги, як водопостачання, обробіток присадибних ділянок, виконання будівельних робіт та ін.

– Це важливо, бо ми по підряду зі сторони майже не працюємо. У нас ремонті роботи виконують наші ж комунальні підприємства! – каже голова громади. – Раніше нам була недоступна така техніка. Допомогла цільова інфраструктурна субвенція. Тепер житлово-комунальне господарство на сільській території в нас повноцінне. І, коли випав сніг, до речі, у нас дороги були навіть краще розчищені одразу, як в Черкасах.

Має Мліївська ОТГ і туристичний потенціал. Тут є Дослідна станція помології імені Л.П. Симиренка Інституту садівництва НААН України, в ансамбль будівель включено дендропарк інституту, будинок науки.

IMG_20181203_152058

Що цікаво, екскурсію в музеї родини Симиренків проводять учні місцевої школи!

Що цікаво, екскурсію в музеї родини Симиренків проводять учні місцевої школи!

– У селі Старосілля є величезний став, ліси, і там розглядають можливість створення зони кемпінгу. У нас гірська місцевість, зокрема, це Будо-Орловецька, тож, можливо, там зробити навіть гірськолижний курорт, – розповідає в. о. керівника відділу освіти, культури і спорту Мліївської ОТГ Олександр Миндра.

Зараз в ОТГ очікують на свого державного нотаріуса. Відповідний кандидат від громади саме навчається.

– Кандидат вивчиться і надаватиме згодом для громади послуги нотаріуса. Це важливо, він підсилить нам напрямок надання адміністративних послуг, – каже голова.

До слова, поки голова очікує на нотаріуса, громада очікує також на інші зміни. У ОТГ потребує ремонту спортзал школи імені Артеменка. Ба, більше. Там є і басейн, але він не в такому чудовому вигляді, як, наприклад, у Набутівській громаді, про що раніше писав «Прочерк». Для реконструкції потрібні кошти, а для цього громаді слід мати більше можливостей.

Голова Мліївської ОТГ каже, що слід розвивати більше економічну складову власне на своїх територіях. Мається на увазі те, що підприємства, які тут зареєстровані, працюють і керівники яких тут живуть, для громади є цінніші.

– Ті, що в нас лиш орендують поля, а діяльність ведуть у Києві, не настільки переймаються нашими проблемами, не настільки є соціально відповідальними. Приїхали, як саранча, зібрали урожай і назад у столицю. Ті ж, що тут живуть і ведуть підприємницьку діяльність, нам важливіші. Є приклади, коли такі підприємства допомагали і з ремонтами (як у питаннях реконструкції системи теплопостачання Територіального центру), – каже голова Мліївської ОТГ.

Назарій ВІВЧАРИК

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100