реклама
Sucurity Police

реклама

Відомий європейський фахівець із розвитку міст, колишній віце-мер німецького міста Трір Норберт Нойхауз побував у Каневі та Черкасах і висловив свої рекомендації щодо їх розвитку.

2018-12-10 16.16.47

Норберт Нойхауз є доктором економічних наук, одним з ідеологів партії Ангели Меркель Християнсько-демократичний союз Німеччини, автором книги «Цінності християнської демократії», перекладеної двадцятьма мовами світу.

На думку пана Нойхауза, Черкаси і Канів мають дві найбільші переваги: розташування на Дніпрі (що, на думку експерта, навіть краще, ніж море, адже тут шторми менші й можливість для водного відпочинку краща) й близькість до Києва.

– Великим поштовхом для розвитку цих міст може стати внутрішньоукраїнський туризм, адже киянам у літню пору так хочеться вирватися із великого міста на природу! Черкащани мають добре подумати, що вони можуть запропонувати киянам, і виробити спільне бачення цього. Важливо, щоб це бачення поділяла більшість черкащан, адже саме їм доведеться реалізовувати свої ідеї на практиці. А якщо сюди почнуть їхати кияни, то розвинеться туристична інфраструктура, яка в подальшому може залучити і європейців. Бо сьогодні, на жаль, ніхто, приміром, у Німеччині й не подумає їхати відпочивати в Черкаси, – зазначив пан Нойхауз.

На його думку, Черкащина може привабити жителів великих українських міст створенням інфраструктури для відпочинку на природі, в тому числі на воді Дніпра. Але в комплексі з цим Черкаси і Канів можуть запропонувати й інші туристичні принади – які саме, над цим треба подумати. Це може бути, приміром, організація спортивних змагань, культурних фестивалів, ІТ-конференцій тощо (потрібно визначитися, в чому черкащани мають переваги). Важливо, щоб про Черкаси заговорили в столиці, й відвідання цього міста приносило киянам якнайбільшу користь. При цьому орієнтуватися потрібно на те, що потенційними туристами стануть прості жителі Києва, а отже будувати не п’ятизіркові готелі й дорогі ресторани, а недорогі місця для тимчасового проживання і харчування. Неабияке значення має й транспортна інфраструктура - стабільна робота аеропорту, гарні дороги тощо.

Візит пана Нойхауза до Канева і Черкас став можливим завдяки організаторам Міжнародного форуму Ukrainian ID, який щороку проходитиме в Каневі.

Як зазначила засновниця Ukrainian ID, президент Фонду гуманітарного розвитку України Наталія Заболотна, на початку роботи доктора Нойхауза в мерії Тріра (а це був початок 1990-х років) це місто було напередодні дефолту і потребувало дієвих рішень, здатних змінити його важкий стан. Мерія, в якій пан Нойхауз відповідав за економічний напрямок, вирішила не підключати до оновлення Тріра сторонні консалтингові компанії, натомість створивши робочі групи з самих жителів міста, які формулювали бачення його розвитку на 30 років уперед у сферах економіки, культури, підприємництва, соціальних галузей.

Трір почав активно розвивати інфраструктуру для культурного туризму – адже півмільйонне місто вважаться найстарішим у Німеччині, а в IV столітті воно деякий час було столицею Римської імперії. Відомий Трір також тим, що звідси походив відомий німецький економіст Карл Маркс.

Трір почав впроваджувати передові технології для розв'язання типових проблем сучасних міст: від планування до утилізації сміття. Згодом Трір був виведений із переддефолтного стану на високі економічні показники серед міст Німеччині. Трір щороку приймає мільйони туристів і став центром цілої низки фестивалів, присвячений як історичним традиціям, так і сучасним урбаністичним знахідкам.

За словами пані Заболотної, Норберт Нойхауз пообіцяв і в подальшому активно допомагати Каневу та Черкасам і порадами, і організаційно.

Нагадаємо, нещодавно Фонд гуманітарного розвитку України, президентом якого є уродженка Черкас Наталія Заболотна, організував проведення у Художньому музеї міста виставки славетного французького скульптора Огюста Родена. Виставка діє до 17 грудня.

реклама

Коментарі  

 
-3 #2 СОЛДАТ 12.12.2018 16:04
Цитую Переменовать оба штадта!:
Красивая будет пара. Черкассы в Карл-Маркс-Штази, а Канев в Женни фон Шевченко-Вестфален.

...мне твой коммент напоминает несколько строчек из песни Высоцкого: "-разошелся...так и сыпет...треугольник будет выпит!...будь он параллелепипед...будь он круг...ядрена вошь..." :lol: знатно тебя "штырит" сегодня.Видимо зарплату вчера дали. ;-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #1 Переменовать оба штадта! 12.12.2018 15:44
Красивая будет пара. Черкассы в Карл-Маркс-Штази, а Канев в Женни фон Шевченко-Вестфален.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100