Служба зайнятості всіляко долучається до вирішення питань зайнятості демобілізованих учасників антитерористичної операції та Операції Об’єднаних Сил.  Головною метою є спрямування всіх зусиль для того, щоб допомогти колишнім бійцям адаптуватися в мирному житті та забезпечити їх належною роботою.

фото

Всього з початку проведення демобілізації до служби зайнятості області звернулось 4,8 тис. осіб з числа демобілізованих військовослужбовців, які приймали участь у військових діях на Сході. Безпосередньо з початку цього року  до служби зайнятості за допомогою у працевлаштуванні звернулось майже 700 осіб.

Безробітні учасники бойових дій, які в цьому році користувалися послугами обласної служби зайнятості, за віком розподіляються таким чином: майже половина (49%) – особи віком до 35 років, майже третина (30%) – особи від 35 до 45 років, майже кожний п’ятий (21%) –  старше 45 років.

За освітнім рівнем 39 % становлять особи з вищою освітою, 45 % мають професійно-технічну освіту і кожен шостий отримав середню освіту.

Фахівці служби зайнятості у своїй роботі з учасниками бойових дій враховують їх власні потреби та надають широкий спектр соціальних послуг.

Учасникам АТО, що звертаються до служби зайнятості області, підбирають роботу, інформують та консультують щодо їх прав і державних гарантій, призначають та виплачують допомогу по безробіттю, залучають до самозайнятості. При наданні послуг демобілізованим військовослужбовцям використовується індивідуальний підхід.

За весь час за сприяння служби зайнятості роботу отримали майже 1,9 тис. демобілізованих учасників АТО, протягом цього року понад 350 осіб працевлаштовано.

Також певна частина демобілізованих повертається до військової служби за контрактом. З 2015 року майже 400 осіб знялися з обліку та оформили контракт із Збройними силами України, з них майже третина оформила контракт в 2017 році, цьогоріч більше 60 осіб.

Багато бійців після війни звертаються до служби зайнятості, де їм намагаються підшукати роботу. Окрім цього, демобілізованим учасникам АТО, які не мають роботи, служба зайнятості пропонує розпочати власну справу. Оскільки деякі з них хотіли б розпочати власну справу, але, не знають, з чого починати, як оформити свою підприємницьку діяльність і, головне, де взяти кошти. Тому дієвим механізмом у реалізації підприємницьких ініціатив є виплата одноразово допомоги по безробіттю для зайняття підприємницькою діяльністю.

За весь час 139 безробітних з числа військовослужбовців учасників АТО за фінансової підтримки Фонду загальнообов’язкового державного страхування України на випадок безробіття започаткували власну справу, цього року 12 осіб стали підприємцями.

Найбільш поширеними видами економічної діяльності є – оптова та роздрібна торгівля, галузі транспорту та зв’язку, сільське господарство, переробна промисловість.

Працевлаштуванню учасників АТО сприяють і зміни у законодавстві про зайнятість. Зокрема в Законі про зайнятість, який набув чинності з  серпня 2016 року,  ця категорія безробітних  віднесена  до соціально-вразливих верств населення та військовослужбовці можуть бути працевлаштовані з наданням роботодавцю компенсації єдиного соціального внеску. Таким чином у 2016-2018 роках були працевлаштовані майже 30 атовців, безпосередньо у поточному році 5 осіб.

Додатковою можливістю зайнятості працевлаштування є також  громадські та інші роботи тимчасового характеру, до організації яких служба зайнятості активно долучається. Для довідки більше ніж 770 особам було забезпечено таким чином тимчасову зайнятість, зокрема з початку 2018 року – понад 60 особам.

Для прискорення працевлаштування та з метою підвищення конкурентоспроможності на ринку праці, враховуючи те, що військові не працювали за своєю професією понад 6 місяців, учасникам АТО пропонується професійне навчання. З 4,8 тис. безробітних, які за весь цей час шукали роботу за допомогою служби зайнятості регіону близько 630 осіб пройшли професійне навчання. Ефективність такої послуги служби зайнятості підтверджується майже сто відсотковим  рівнем працевлаштування після  закінчення навчання. Так цього року рівень працевлаштування після проходження відповідного навчання становив майже 98 %.

Крім того, учасники АТО, яким виповнилося 45 років та особи з інвалідністю з їх числа, незалежно від віку  включені до переліку осіб, які мають право на отримання ваучера для перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття. Цією можливістю скористалися 2 особи та отримали ваучер на навчання.

Фахівцями Черкаської обласної служби  зайнятості постійно проводиться робота з надання профорієнтаційних послуг для демобілізованих військовослужбовців. Організовуються семінари з техніки пошуку роботи, ведення власної справи, дні відкритих дверей служби зайнятості, філії ОЦЗ тощо, надаються індивідуальні профконсультації з метою сприяння професійному самовизначенню, формуванню плану побудови кар’єри, надається психологічна допомога.

Запроваджено індивідуальний супровід упродовж 6-ти місяців після їх працевлаштування.

У своїй роботі Черкаська обласна служба зайнятості співпрацює з громадськими та волонтерськими організаціями, іншими зацікавленими сторонами, закладами освіти, охорони здоров’я з метою надання учасникам АТО послуг з психологічної підтримки. Проводяться тренінги за участю громадських організацій.

Працівники служби зайнятості пропонують для працевлаштування всі вакансії, які є в база даних служби .

Однією із форм роботи служби зайнятості є проведення ярмарок вакансій. Так, у вересні поточного року такий захід було проведено в приміщенні Черкаської обласної ради. Під час ярмарку колишні військові мали можливість проконсультуватися з фахівцям служби зайнятості щодо питань працевлаштування, професійного навчання за сприяння служби, стажування безпосередньо на робочому місці. Також всі бажаючі вчилися складати резюме, відеорезюме, пройшли профдіагностичне тестування з метою професійного самовизначення.

У листопаді відбувся випуску слухачів профкурсів за програмою «Судноводіння маломірних суден» та «Менеджмент перевезень». Підготовка військових, які заплановані або звільнені у запас (відставку) Черкаського гарнізону, здійснювалася в рамках співпраці  України з  НАТО. Навчання проводили фахівці школи «Мореход». Свідоцтва про успішне завершення курсів отримали 24 випускники.

У рамках Проекту «Ветерани: від діалогу до працевлаштування», організованого силами Всеукраїнської громадської організації «Об’єднання дружин і матерів бійців учасників АТО» в області з 12 по 14 листопада, близько 70 ветеранів із Черкаського та сусідніх регіонів, залучалися до різних інформаційно-консультаційних заходів. Під час проведення цього заходу учасники мали можливість навчитися вирішувати складні ситуації шляхом діалогу, поглибити свої знання з методів пошуку роботи, познайомитися з технологіями працевлаштування, відпрацювати навички правильного складання резюме та проходження співбесіди. Окрім цього для військовослужбовців було проведено ярмарок вакансій та засідання круглого столу.

Вирішення питання працевлаштування учасників можна лише завдячуючи спільним зусиллям всіх учасників соціального діалогу та бажанню працювати самої людини не дивлячись на життєві перешкоди.

Відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи ОЦЗ

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100