Днями у Кам`янському лісгоспі була проведена розширена виробнича нарада для лісничих, помічників лісничих, майстрів лісу і лісозаготівель, бухгалтерів лісництв щодо впровадження нових національних стандартів якості деревини, гармонізованих з європейськими. У нараді взяли участь директор підприємства Віталій Верес, головний лісничий, головний інженер, головні спеціалісти лісгоспу.

Із січня 2019 року лісова промисловість України перейшла на європейські стандарти класифікації та вимірювання лісопродукції.

2-2

За цими новими стандартами держлісгоспи працюють вже майже місяць, тож нарада була присвячена обговоренню проблем і невизначеностей, з якими зіткнулися лісівники, працюючи в нових умовах, розгляду особливостей ціноутворення, технічних регламентів, конкретизації вимог щодо класифікації лісопродукції.

У нових стандартах суттєво змінені підходи до визначення розмірно-якісних характеристик лісо та пиломатеріалів. Якщо раніше ділова деревина (лісоматеріали круглі) в Україні розподілялася на три сорти (І, ІІ, ІІІ) та мала низку сортиментів за їх призначенням, то з 2019 року – розподіляється на чотири класи якості (A, B, C, D), як і в європейських країнах, з відсутнім визначенням їх напрямку використання.

Принцип класифікації за європейською системою стандартизації лісоматеріалів круглих не базується на призначенні сортиментів, а в основі його – показники розміру та якості колод; більший діаметр і мінімальний вміст вад деревини за встановленого приросту – вищий клас якості.

Нагадаємо, що перехід на національні стандарти, гармонізовані з європейськими, передбачено постановою Уряду «Про затвердження Програми діяльності Кабінету Міністрів України» від 09.12.2014 року №695 та у відповідності до наказу державного підприємства «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 14.12.2015 року №184.

Черкаське обласне управління
лісового та мисливського господарства

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100