реклама

реклама

Із черкаського будинку за адресою вул. Хрещатик, 200 після реконструкції споруди зникла пам’ятна дошка на честь Праведниці народів світу Олександри Шулежко, яка під час Другої світової війни, ризикуючи життям, врятувала життя близько сотні дітей.

Безымянный

Про це у «Фейсбуці» повідомив науковий співробітник обласного краєзнавчого музею Сергій Ганницький.

Пам’ятну дошку було встановлено в 2013 році на місці, де під час війни стояв будинок, у якому Олександра Максимівна створила дитячий притулок. Ініціаторами виступили представники єврейських організацій.

У роки Другої світової війни Олександра Максимівна створила в нашому місті притулок для сиріт та зберегла життя близько сотні дітей, серед них були й із єврейських родин. Задля порятунку їх записували як представників інших національностей – українців, греків, вірмен або татар (це залежало від особливостей їхньої зовнішності).

Народилася Олександра Шулежко 1903 року в селі Михайлівка Драбівського району. Походила із заможної родини селян Шелудьків, закінчила гімназію, потім – педучилище. На її долю випало чимало випробувань – пережила розкуркулення батьківської сім’ї, втратила чоловіка (священика Української автокефальної церкви, якого було репресовано) та 19-річного сина-танкіста, який загинув під Ленінградом у 1942 році.

До 1968 року її підозрювали у співпраці з окупантами. Натомість вихованці Шулежко завжди згадували її тепло та як свою другу маму. Лише 1968 року їй вручили партизанський квиток, а 1985 – нагородили орденом Вітчизняної війни І ступеня.

В 1994 році Олександрі Шулежко присвоїли звання «Праведник народів світу». А вже в липні 1996-ого року її нагородили медаллю і дипломом «Праведника Народів Світу» Міжнародної єврейської організації жертв фашизму, її ім’я занесене на Стіну Пам’яті в Алеї Праведників народів світу.

2017 року Олександрі Максимівні посмертно присвоєно звання «Почесний громадянин міста».

У департаменті освіти та гуманітарної політики Черкаської міськради не змогли прокоментувати зникнення пам’ятної дошки, проте пообіцяли в ситуації розібратися.

ДОПОВНЕНО

Як пояснив "Прочерку" директор єврейського благодійного фонду "Хесед Дорот" Дмитро Співаковський, у цьому випадку занепокоєння громадськості даремне. "Меморіальна дошка ціла і очікує на завершення реконструкції будинку, щоб зайняти своє законне місце", - заявив пан Співаковський.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100