Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак учора взяв участь у семінарі з питань реалізації в Центральному регіоні України Законів України «Про оцінку впливу на довкілля» і «Про стратегічну екологічну оцінку». Семінар пройшов у Черкасах.

1

– Це – черговий регіональний плановий захід з активізації адміністрацій щодо виконання двох сучасних європейських законів, які ухвалені українським парламентом, – розповів журналістам міністр. – Ці закони замінили стару модель екологічної експертизи, яка, щиро кажучи, працювала погано. Нова модель повністю відокремлена від можливого «ручного управління», враховує інтереси громад і захищає права як громад, так і ініціаторів бізнесової діяльності.

Представники бізнесу, які хочуть здійснювати якусь діяльність, пов’язану з природокористуванням, подають проекти планової діяльності, котрі розміщуються у відкритому реєстрі на сайті Міністерства екології та природокористування. Міністерство і обласні управління екології ОДА проводять по цих проектах спеціальні процедури, які ідентичні європейським і, зокрема, включають громадські слухання.

– Закони спочатку працювали важко – бізнес не хотів робити ніяких оцінок, оскільки звик спочатку збудувати свій об’єкт, а вже потім розбиратися, як він впливає на довкілля, – розповів Остап Семерак. – Але згодом бізнес зрозумів, що, не пройшовши нову процедуру, неможливо отримати дозвіл на будівництво і планову діяльність. Згодом робота бізнесу контролюється. Наприклад, якщо курникам заборонено зливати стічні води на орні землі, скидати воду із очисних споруд у водні об’єкти, то екологічна інспекція разом із територіальними органами і поліцією, в разі порушень, просто зупиняє бізнесову діяльність курників.

Також на семінарі в Черкасах ішлося про управління відходами. Український уряд затвердив Національну стратегію управління відходами і затвердив Національний план із її реалізації. Зараз іде підготовка відповідного законодавства. У 2019 році кожна область має затвердити свій регіональний план, який буде містити інформацію і аналіз проблем з відходами, які є на території області. Буде встановлено, скільки сміттєзвалищ повинно бути в області, де буде проходити сортування, як відбуватимуться утилізація, захоронення тощо. Загальна стратегія зводиться до однієї мети – зменшення продукування відходів і зменшення відсотку відходів, які вивозяться на захоронення на полігони. До 2030 року планується зменшити захоронення відходів із нинішніх 95% до 65%.

4

реклама

Коментарі  

 
+6 #4 Гроші 30.03.2019 23:37
Якщо? А то він не знає, що зливають 8)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #3 правда 30.03.2019 20:13
Во славу Косюку!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #2 А якщо подумать? 30.03.2019 18:33
КУРНИКИ КОС/КА, РОЗТАШОВАНІ У СТЕПАНЦЯХ КАНІВСЬКОГО РАЙОНУ, РЕГУЛЯРНО ТР//ТЬ РІЧКУ РОСАВУ І НІХТО ЦЕ НЕ ЗУПИНЯЄ!!!
Чи може ви, пане міністре, не знали про це? :-) Не вірю!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Чорнобаївець 30.03.2019 18:01
Хе! Хто ж їм "заборонить" зливати?
Вони ж ПОПівсьі.
Хоча... ПОП зіллє кого хош на першому ж Шухері. Вам, порБотам, на замітку.
Та й ВЖЕ зливає. Подеревянський й т.п. пішли в утіль.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100