Проект створення Національного парку в Холодному Яру наразі перебуває на стадії узгодження в Черкаській обласній державній адміністрації. Спочатку документ мають затвердити там, а вже потім надати його до Мінекології.

2

Про це під час свого візиту до Черкас повідомив міністр екології України Остап Семерак.

Зокрема, пан міністр вважає, що збільшення природоохоронних територій – це вимога сьогоднішнього дня і, зрештою, такою нині є державна політика, яка ще три десятиліття тому стала визначальною для більшості провідних країн світу. За словами Остапа Михайловича, ми маємо зовсім мало часу, щоб надолужити втрачене і вивести природоохоронне законодавство на перші щаблі подальшого розвитку країни. Зокрема, він наголосив, що Національні парки мають стати осередком розвитку територій та основою для соціально-економічного розвитку населених пунктів, розташованих неподалік.

– Ми маємо виробити нові підходи з органами місцевої влади та шукати компромісні рішення, які б у першу чергу сприяли збереженню природних ресурсів і мали підтримку серед громад, – підкреслив Остап Семерак.

Міністр екології розповів, що на цьому етапі є певні непорозуміння у цих питаннях з деякими підприємствами Держлісгоспу та органами місцевого самоврядування. Але зазначив, що Мінприроди готове розробити спільну «дорожню карту» і разом шукати компроміси у питаннях передачі земельних ділянок до ПЗФ (природно-заповідного фонду).

– Збільшення природоохоронних територій – це не забаганка міністра чи колективу Мінприроди, а вимога часу і суспільства, – вважає Остап Семерак. – Справді, Черкащина – недалеко від Києва і від інших великих міст, і сюди могли їхати за враженнями люди. Власне і їдуть. Ми повинні вберегти унікальне черкаське довкілля. Також у тому сенсі, в якому це цікавить туристів. Це стосується Канівщини та Канівського заповідника. Окремо це стосується взагалі Шевченківських місць. Це знаменитий на весь світ Холодний Яр, про який ми давно ведемо дискусію і з обласною радою та державною адміністрацією, і з місцевими громадами. Поки що ми не створили у Холодному Яру Національного природного парку. Хоча це місце має і природну, і історичну та культурну цінність. Все це потрібно розвивати в плані туристичної інфраструктури.

Остап Семерак пояснив, чому гальмується питання створення Національного парку в Холодному Яру. Він нагадав, що є рішення Черкаської обласної ради про недопустимість створення Національного парку «Холодний Яр». Позиція Черкаського лісового відомства також є категоричною.

– Але ж Холодний Яр є надбанням не лише Черкащини, а всієї України. Унікальність цієї місцини потрібно зберегти, – зауважив головний еколог країни. – Зберегти природні пам’ятки, такі, як тисячолітній дуб Максима Залізняка. Ми ведемо постійні перемовини із лісниками, але станом на сьогодні проект створення Національного парку в Холодному Яру перебуває на стадії узгодження в Черкаській обласній державній адміністрації. Саме вона повинна нарешті цей документ довести по всіх пунктах, а вже потім надати його до Мінекології. У нас є певні домовленості з лісовою агенцією, розуміння, що потрібно зробити. Єдине, що гальмує, – питання розміру території. Лісники хочуть її мінімалізувати, ми – навпаки збільшити. Якщо знайдемо тут консенсус, буде пози-тивне рішення. До речі, кілька років тому ми возили всіх охочих до Національного парку «Синевир» на Закарпатті. На місці навіть затяті скептики переконались у тому, що у подібних парках немає нічого хибного, – зауважив Остап Семерак.

Тетяна Балякіна, газета «7 Днів. Черкаси», №14 від 3 квітня 2019 року

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #1 ??? 03.04.2019 15:58
Та ти шо! :lol:
А Семирак тіпа не знає про те, що Черкаською облрадою в момент "відбутболювання " нею ідеї створення заповідника керував Вельбівець?
Семирак не знає, що Черкаською облдержадмініст рацією. зараз, коли вона волинить з підтримкою, керує той самий Вельбівець?
Чи може, Семирак не знає, що самим Вельбівцем керує Косюк, який вже більше двох років воює, щоб у Холодному Яру свої курятники збудувать - то він там що, заповідник дасть створить?
То про що цей Семирак шепче?!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100