У Колодистому Тальнівського району ФАП може припинити роботу. Від січня 2019 року там нема фельдшера, а 1 травня ще й скорочують медсестру.

24042019235405499 Про це пишуть «Вісті Черкащини».

– Я на кожній нараді та колегії наголошую, що це у нас в селі проблема номер один. Із січня 2019 року, у зв’язку із звільненням фельдшера, прийом та лікування хворих проводиться 2 рази на місяць фельдшеркою з Глибочка, – інформує сільський голова Олексій Сарана. – Привожу і відвожу власним автомобілем. Вона працює у нас з 9 до 12 години. Також привожу і відвожу її на посвідчення смерті.

У Центрі первинної медико-санітарної допомоги кажуть, що знають про цю проблему віддаленого села.

– Я особисто тричі говорила з фельдшером із Глибочка. Зараз Лариса Олексіївна надає допомогу жителям Колодистого. Хоча, погоджуюсь, цих виїздів недостатньо. Тому шукаємо людину, яка надаватиме медичну допомогу на постійній основі, подаємо заявки в середні медичні навчальні заклади. До сільської ради прохання якось заохотити спеціаліста, який буде у вас працювати, – каже Наталія Тимченко, заступник головного лікаря Тальнівського центру первинної медико-санітарної допомоги.

До речі, виступаючи на конференції жителів Колодистого, головний лікар Тальнівської ЦРЛ Олег Солодько пообіцяв давати направлення для вступу в медичні вузи усім бажаючим випускникам. «Нам потрібні лікарі», – підсумував посадовець.

Відповідно до вимог реформування медичної галузі є дві ключові фігури – лікар і пацієнт. Посада молодшої медичної сестри у ФАПах не передбачена. 1 травня вона має бути скорочена.

– Ми вимушені іти на такі болючі кроки, як скорочення посад. Розпочали цю процедуру ще 3 місяці тому. Разом з тим, запропонували сільським головам залишити молодших медичних сестер на своєму утриманні. По класифікатору їх можна назвати як хочеш, але потрібно вивчити це питання з юридичної точки зору і розробити у межах законодавства чіткий механізм, – продовжує Наталія Тимченко.

Більшість сільських голів району згодні утримувати такого працівника коштом місцевого бюджету, але чекають рекомендацій від юристів як це реально зробити.

Зауважимо, Колодистенська сільська рада витратила для свого ФАПу 2100 гривень на придбання туберкуліну, 1000 гривень на медикаменти на невідкладну медичну допомогу, ще 1500 гривень на підвезення колодистенців в Тальнівську ЦРЛ для флюорографічного обстеження та 4492 грн. на оплату енергоносіїв своєї медичної установи.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-1 #1 Слава Олімпійській Меккі 30.04.2019 21:49
ВО "Свобода" переможно рулить не тільки по Черкасам, а й по Тальнівському районі. Олімпійській Меккі медицина не потрібна 8) Усі на фінал Ліги Чемпіонів імені Ботнара!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100