реклама

реклама

Черкаська обласна літературна премія ім. Василя Симоненка відтепер становитиме 15 тисяч гривень (а не 3 тисячі, як було раніше), а комісія з її присудження змінена. Таке рішення прийняли депутати обласної ради на вчорашній сесії.


Колись Василь Марштупа хвалився губернатору, що знає програму «Будуємо нову Черкащину» напам’ять. Тепер він стане фахівцем у літературі

Колись Василь Марштупа хвалився губернатору, що знає програму «Будуємо нову Черкащину» напам’ять. Тепер він стане фахівцем у літературі

– З метою прийняття престижності премії вирішено збільшити розмір щорічної обласної літературної премії… У зв’язку з кадровими змінами, які виникли в тому числі і в управлінні культури виникла потреба поновити склад комісії з присудження премії… Крім того, не тільки в мене, а й в колег склалося враження, що є група людей, яка хоче приватизувати світлу пам'ять Симоненка. Я вважаю, що це неправильно. Конкурсна комісія повинна бути різнобарвна і складатися не лише з письменників. Бо письменника об’єктивно може оцінити лише читач. Не може письменник об’єктивно оцінити письменника, – зазначив під час виступу начальник управління культури Черкаської облдержадміністрації Василь Марштупа.

Така заява чиновника, який, між іншим, у підсумку став секретарем комісії з присудження премії, обурила деяких депутатів і представників творчих спілок.

– Коли я та інші письменники побачили склад комісії, то ми розцінили це як своєрідну розправу, як ганьбу і ігнорування письменницької організації. Адже склад формувався без всякої поради зі Спілкою, яка таки об’єднує професійних письменників. Дивує й те, що раніше в складі комісії було 80% письменників, а зараз тільки 30%, – обурилася депутат обласної ради від «Батьківщини», голова обласної Спілки письменників Валентина Коваленко. – Я не розумію, чим провинилися такі письменники як лауреат премії ім. Симоненка Олексій Озірний, лауреат премії ім. Шевченка Василь Захарченко, лауреат премії ім. Симоненка Іван Дробний? Чому зі складу комісії було виведено двох поважних професорів-літературознавців Володимира Поліщука та Василя Пахаренка? А щодо того, хто має оцінювати твори, подані на конкурс, то саме читачі їх і оцінювали. Ми ж розглядали рецензії, рекомендації, відгуки. Також професійні письменники повинні виносити свою думку, позицію.

Опозиція називає зміни у складі комісії розправою над попереднім її складом, який торік присудив премію Леоніду Даценку

Опозиція називає зміни у складі комісії розправою над попереднім її складом, який торік присудив премію Леоніду Даценку

Валентина Коваленко зауважила: передбачалося, що після того, як конкурсна комісія минулого року присудила літературну премію Леонідові Даценку, якого більше знають не як письменника, а як координатора Ради опозиційних сил Черкащини, склад комісії спробують змінить.

– Що це – як не розправа?! – наголосила Валентина Коваленко.

Підтримала колегу і депутат обласної ради Любов Майборода. Вона порадила людям, які приїхали з Донецька зустрітися з лауреатом Шевченківської премії Василем Захарченком, поспілкуватися. Таких людей, мовляв, небагато, а тут ще з комісії викидають.

– Комісія перетворюється на якийсь комуністично-чиновницький заповідник. Крім того, деякі нові члени комісії просто вражають. Пропоную ознайомитися з одним з пропонованих членів комісії Борисом Педченком, стаття якого була опублікована в газеті «Нова Доба», – і Майборода зацитувала українофобську статтю пропонованого члена комісії, який у своїй статті закликає обирати до рад представників лівих сил. – І це ті люди, які будуть визначати художню цінність письменницьких доробків?

Однак голова постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики та спорту Юрій Лега зазначив, що комісія дане питання розглядала і зауважень не має.

– Тоді прошу одразу виключити з цієї комісії мене і письменницю Марину Павленко, бо ми не будемо працювати в цьому посміховиську! – заявила Валентина Коваленко. – Нехай тоді ця літературна премія дається виключно чиновниками.

– Я також пропоную не називати цю премію іменем Симоненка, а перейменувати на того, хто придумав такі недолугі зміни. І не ганьбити ім’я Василя! – додала Любов Майборода.

Однак депутатська більшість таки прийняла рішення.

Отже, комісія з присудження щорічної обласної літературної премії імені Василя Симоненка завдяки рішенню більшості депутатів тепер має такий склад: голова комісії, заступник голови обласної державної адміністрації Тетяна Прітченко; заступник голови комісії, заступник голови обласної ради Василь Касян; заступник голови комісії (за згодою), письменник, член Національної спілки письменників України Сергій Носань; секретар комісії, начальник управління культури облдержадміністрації Василь Марштупа; члени комісії: (за згодою) поетеса, заслужений журналіст України, член НСПУ Наталія Віргуш; (за згодою) журналіст, член обласної організації НСЖУ Тетяна Калиновська; (за згодою) голова обласної організації НСПУ Валентина Коваленко; (за згодою) голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України Василь Мельниченко; (за згодою) письменниця, член НСПУ Марина Павленко; (за згодою) журналіст, член обласної організації НСЖУ Борис Педченко; директор комунального закладу «Обласна бібліотека для юнацтва ім. Василя Симоненка» Черкаської облради Олена Федоренко; (за згодою) видавець, директор видавництва ТОВ «Маклаут» Юлія Чабаненко.

реклама

Коментарі  

 
-1 #13 Ха 18.04.2012 19:59
Цитую О. Мацюцька:
До цієї комісії варто включити і "гиганта мысли" Бушина. Він прекрасно впишеться і доповнить всю цю компанію свої
ми креативними ідеями.


да. кстати, а где Бушин? Такие люди собрались, а его нет.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #12 Дядя Вася 10.04.2012 10:20
Пані Мацюцька,ви свій коментар11 забули смайликом доповнити.Якщо Вам подзвонить Бушин і скаже,що готовий очолити комісію,не дивуйтеся :-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #11 О. Мацюцька 09.04.2012 18:27
До цієї комісії варто включити і "гиганта мысли" Бушина. Він прекрасно впишеться і доповнить всю цю компанію свої
ми креативними ідеями.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #10 MunhausenBaronOlegovich 09.04.2012 13:30
Наступну премію Тулубу!2 тис доларів теж гроші))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #9 Клепка 09.04.2012 08:55
Літократи-такі собі трошки пісємніки,трошк и чиновники,а по суті-ні те,ні інше-штука не нова.Але це ж треба було набратися нахабства приватизувати премію!Ясно,чом у преміальні підняли,щоб вже точно-між своїми.Потвори ненажерливі.Ну й прапор синій вам у руки й барабан на пузо.А куди йти-самі знаєте.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #8 Остап 08.04.2012 22:04
Взагалі-то, слід виходити з того, що премія встановлена облдержадмініст рацією і обласною радою. То, мабуть, вони і повинні формувати комісію, а не тільки колишні лауреати, чи потенційні претенденти. Тим паче, не варто тягнути сюди політику і гріти на цьому руки. Більш важливо піднімати рівень літературних творів, а не чубитись навколо премій.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #7 Оксана Колісник 07.04.2012 21:24
О! Є ідея! Пропоную започаткувати тоталізатор на кандитата в лауреати наступної премії.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #6 Хмара 07.04.2012 20:22
І шо таке Прітченко та Касьян? Чи вони розбираються в літературі? Це ж не пирішками на базарі торгувати... ГАНЬБА! А Лега повів себе як остання шестірка - викинув з комісії професорів філології і набрав ригиональних підлабузників
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #5 Дядя Вася 07.04.2012 18:24
Прекрасна перевірка на вшивість для наших маститих літераторів,не більше.Побачимо,хто там "за згодою".Шкода лише,що Симоненка приватизували.А Валентині Коваленко як голові просто слід подумати про започаткування альтернативної премії,нехай і з символічними або й взагалі без преміальних,але щоб в неї чиновники не пхалися.Щоб нею відзначали тих,хто цього заслуговує з точкки зору літераторів і читачів.А час все розставить на свої місця і покаже і справжню ціну обох премій і справжнє обличчя номінантів.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #4 Nazar Obidzinski 07.04.2012 18:19
Наступного року чекаємо нового лауреата за яскраве літературно-художнє висвітлення ролі В.Януковича та С. Тулуба у розбудові нової Черкащини.
І, цілком можливо, що ним стане "нащадок великої З.Тулуб"... Наша нещодавна історія має такі приклади: задаймо лауреата Лєнінської премії в літературній галузі, автора епохальних "Малої землі", "Цілини", "Відродження"... А присуджували ось такі комітети.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100