Вже до кінця року в Білозірській ОТГ за донорські кошти планують збудувати перший кілометр велодоріжки, а також організувати (вело)паркінг біля будівлі сільської ради та ЦНАПу. Про це домовилися у Білозір'ї на публічній консультації із заінтересованими сторонами, яку організувала ГО "Центр UA".

Мешканцям Білозірської громади бракує інфраструктури для безпечного і комфортного пересування на велосипедах. Утім, коштів на розвиток інфраструктури, звісно, бракує. Крім того, самі мешканці громади тривалий час не озвучували проблеми незручного пересування для велосипедистів, тож відповідні видатки влада не розглядала як необхідні. До слова, грошей не вистачає і на ремонт автомобільних, не кажучи вже й про велосипедні.

Все це призводить до збільшення травматизму на дорогах. А мешканці, які користуються велосипедами, кожного разу ризикують ще й своїм життям.

За словами Ірини Синельник, начальника відділу економічного розвитку та інвестицій виконкому Білозірської сільської ради, будівництво першої лінії велодоріжок довжиною більше одного км, шириною у два м та вартістю понад 3 млн  грн  (з різних джерел - 314165 грн з бюджету ОТГ та 2827473 грн фінансування від ДФРР) вже планували розпочати і до кінця року, ймовірно, реалізувати цей задум.

Радниця Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування Анна Сарана розповіла про досвід Новоолександрівської ОТГ на Дніпропетровщині у створенні комфортних і цікавих для велотуристів маршрутів з мінімальним залученням коштів. Зокрема, як вона зазначила, достатньо облаштувати місця відпочинку, промаркувати трасу знаками, провести інформаційну кампанію – і велолюбителі з обласного центру матимуть змогу мандрувати територією Білозірської громади, а селяни розвиватимуть сферу послуг.

IMG_4837-1

Як відзначили самі мешканці Білозір’я, для облаштування безпечного і комфортного пересування велосипедом у селі, необхідно провести ремонт автодоріг, можливо, навіть з виділенням окремих смуг для велосипедистів там, де це дозволяє ширина шляху.

На думку регіонального координатора ГО “Центр UA” в Черкаській області Сергія Пасічника у селян є три альтернативи в такій ситуації:

- почати будівництво нормальних велосипедних і пішохідних комунікацій із залученням донорських коштів та частини бюджетних, а після того, як населення громади оцінить зручність і вигоди, то можна залучити і більше коштів з місцевого бюджету.

- робити проект виключно за бюджетний кошт, хоч за інформацією сільської влади поки це нереально, оскільки вільні кошти йдуть в першу чергу на соціальну сферу, а потім на інфраструктурні проекти. Крім того, бюджет громади не може дозволити собі такі вкладення.

-  відмовитися від будівництва велодоріжок, а кошти спрямувати на ремонт автошляхів, таку позицію підтримує частина мешканців села. Адже доки немає нормальних автошляхів, велодоріжки будуть використовуватися для об’їзду і за якийсь час будуть в аварійному стані.

IMG_4839-2

Наприкінці публічної консультації зазначили, що попри наявні альтернативи, єдиною можливістю реалізації задуманого є залучення сторонніх ресурсів для відновлення існуючих та будівництва нових доріжок. Першим кроком має стати будівництво велодоріжки по центральній вулиці Незалежності, яка дозволить зручно добиратися до сільської ради, ЦНАПу, магазинів, амбулаторії.

Проект реалізується за підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку “U-LEAD з Європою”, що спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Програма співпрацює з Мінрегіоном у формуванні багаторівневої системи управління, яка є прозорою, підзвітною та реагує на потреби громадян.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100