Зараз черкаська влада очікує на затвердження в профільному міністерстві проекту, за яким мають реконструювати міський полігон твердих побутових відходів. Проект розробили ще в 2017 році і його реалізація мала б вирішити проблеми з черкаським сміттєзвалищем принаймні на декілька років. Переможець конкурсу лиш почав роботи, але згодом все припинили, бо не вистачало дозволів…

dozeronlandfill

– Цьогоріч були виділені кошти – 600 тисяч – і ми уклали угоду на коригування проекту, бо за два роки ситуація змінилася і огороджувальну систему вже треба робити зовсім не такою, як планувалося раніше. Раніше мали закріпити південно-західну частину полігону і збільшити висоту підпірної стіни. Зараз внесли корективи. Десь до травня очікуємо на затвердження проекту. Потім розпочнемо роботи, які продовжать термін експлуатації полігону на 2 роки. Але після цього ми всерівно вичерпаємо його ресурси і потрібно будувати новий полігон, – каже "Прочерку" заступник директора департаменту житлово-комунального комплексу Черкаської міськради Андрій Наумчук.

До слова, раніше, у 2017 році, планували 3 мільйони на реконструкцію полігону. Зараз, за словами чиновника, очевидно, буде потрібно 5-7 мільйонів, які доведеться виділяти з міського бюджету на виконання робіт.

Заступник директора КП «Черкаська служба чистоти» Олександр Савенко каже, що поки влада робить лише проекти, між тим, варто було б вже говорити про нове будівництво.

– Ми поки тримаємося. Полігон працює в нормальному режимі, але те що йому треба робити реконструкцію – це факт! Переможець конкурсу після 2017 року почав робити частину робіт по реконструкції, але складність така, що в ДАБІ України треба було взяти дозвіл на виконання робіт. Дозволів не вистачало і все зупинилося, – каже Олександр Савенко.

Міський полігон твердих побутових відходів (ТПВ) розташований на землях Руськополянської сільської ради Черкаського району. Всього це ділянка на 20 гектарів, 9 з яких під існуючим полігоном, 3 під закритим полігоном, де пройшла рекультивація, а 8 гектарів має бути використано під новий полігон.

Будівництво сміттєзвалища затвердили у бюджеті розвитку ще 2015-го року. А в 2017-му департамент архітектури провів публічні торги на будівництво першої черги сміттєзвалища. Але пізніше тендер скасували через брак коштів.

У 2018-ому році розробили проектну документацію на першу чергу та отримали позитивний експертний звіт. Але навесні 2019-го року депутати не підтримали пропозицію департаменту архітектури і не виділили близько 70 мільйонів на будівництво нового полігону (будівництво мало завершитись за 2 роки).

Заступник міського голови Черкас Людмила Бордунос каже, що депутати повинні підтримати пропозиції департаменту жкк щодо виділення коштів, як на реконструкцію існуючого так і на будівництво нового

Окрім того, необхідно також прийняти вольове рішення щодо сміттєпереробного заводу. Звісно виділення коштів на полігон- не виділення на дорогу, оскільки результат роботи ніхто не побачить з мешканців, але він вкрай необхідний місту, - зазначає Людмила Бордунос.

Порушене чиновницею питання щодо сміттєпереробного заводу дійсно актуальне. Про це казала й сама влада, але за останні роки далі розмов справа не йшла. Так, публічно вже не одна компанія виявляла готовність будувати завод в Черкасах. Комплексне підприємство із переробки побутових відходів на енергоносії хотів будувати інвестор з Бахрейну ще в 2015 році. У 2016-ому завод для сортування та переробки сміття планували звести й поблизу ПАТ «Азот». У 2017 році сміттєпереробний завод у Черкасах збиралася побудувати ще й хорватська компанія «Tehnix». Зацікавлені в переробці черкаського сміття були і французи, компанія SUEZ.

Одна компанія виявила бажання вирішити проблему зі сміттям у місті Черкаси, але побудувати не завод, а сміттєсортувальну лінію… Врешті справа затихла.

Навесні цього року в інтерв’ю виданню "Прочерк" мер Черкас вже не згадував про перемовини з можливими інвесторами, а говорив лиш про реконструкцію існуючого полігону.

– Будівництво нового сміттєзвалища почалося б, якби не змова учасників торгів у попередні роки. Зараз введено  нову норму щодо будівництва полігонів. Громадські слухання має провести Міністерство екології. Але ми в Україні під номером один - у нас є проект, експертиза, треба лише  пройти громадські слухання, і будемо приступати до будівництва. Це поряд зі сміттєзвалищем. Окрім того, ми ж зробили дегазацію, коли фільтрат викачується і КП «Черкаська служба чистоти» отримує десятки тисяч в місяць прибутку за те, що приватна компанія видобуває газ з відходів, – зазначав Анатолій Бондаренко.

Регіональний координатор організації NGO Centre UA Сергій Пасічник зауважує, що сортувальну лінію на об’єднані громади, що біля обласного центру, планували в Білозірській ОТГ, але далі ідеї також не пішло, як і в Черкасах зі сміттєпереробним заводом, бо інвестору потрібні більші обсяги.

Водночас саме інвестори, а не влада за бюджетні кошти мають будувати сміттєпереробні заводи. Так каже директор Департаменту регіонального розвитку Черкаської ОДА Роман Карманнік, зазначаючи, що є питання, які має закривати саме бізнес.

– Та сьогодні в мене немає інформації, що якийсь інвестор не на словах, а на ділі хоче будувати і розробляє якусь документацію щодо будівництва переробного заводу. Звісно це питання непросте. Але якщо є сміття, його треба переробляти, та, власне, тут ще важливо, щоб певна територія гарантувала певний обсяг сміття, який вона постачатиме протягом, наприклад, десятиліть, – зазначає Роман Карманнік.

Назарій ВІВЧАРИК

реклама

Коментарі  

 
0 #4 Звичайний 14.05.2020 16:33
Мер Черкас:"...якби не змова учасників торгів у попередні роки.."Тобто змова Бахрейну Хорватії Франції проти сміттярів Черкас.Тому-Бондаренка у президенти.Він завантажить їх нашим сміттям.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #3 Миша Серулаев 25.09.2019 16:55
Кастроюля,оце буде де розігнатися і положити тротуарну плитку із заводика кума Дісканта
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2 алина 25.09.2019 10:59
Карманнік діло каже)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 Павлович 25.09.2019 10:48
Окрім того, ми ж зробили дегазацію, коли фільтрат викачується і КП «Черкаська служба чистоти» отримує десятки тисяч в місяць прибутку за те, що приватна компанія видобуває газ з відходів, – зазначав Анатолій Бондаренко.

Почему тогда нам увеличивают постоянно тариф, обосновывая его как необходимость?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100