Передати цілісний майновий комплекс Черкаського вищого професійного училища будівельних технологій до власності громади міста Черкаси просить міськрада.

1-680x415

Ведула Під час сесії у п’ятницю депутат Антон Ведула зачитав запит до Кабміну і обласної влади з проханням передати Черкасам майно закладу, який з 2016 року фінансує саме місто. Натомість, розпорядженням Кабміну від 14 серпня цей заклад має бути переданий із державної власності у спільну власність територіальних громад Черкаської і Кіровоградської областей.

«Цей заклад освіти спроможний стати базовим для підготовки фахівців робітничих професій для ринку праці міста Черкаси», – йдеться у запиті. А якщо він перейде області, місто позбудеться сегменту ступеневої освіти між загальноосвітніми та вищими закладами області.

З усіх закладів професійної освіти депутат Ведула виокремив саме ЧВУПТ тому, що цей заклад уже підготував усі документи для передачі з державної власності в комунальну. Крім того, як пояснив директор департаменту освіти та гуманітарної політики Сергій Воронов, саме в цьому закладі навчається більшість (близько 70%) учнів із саме із міста Черкас.

Звернення про передачу закладу у власність міста активно підтримав депутат Павло Карась, який також очолює КП «Черкаситеплокомуненерго».

– Ми нині платимо заробітну плату працівникам, ми утримуємо заклад, але не розпоряджаємося його майном. Але найголовніше – не затверджуємо його навчальні плани, – сказав Павло Миколайович. – Наприклад, «Черкаситеплокомуненерго» відчайдушно потребує спеціалістів. А я не можу підготовку цих спеціалістів замовити у наших професійних училищах, хоч їх утримання й оплачуємо ми, черкащани. Тому що замовлення робить обласна державна адміністрація. І робить замовлення «так, як прогноз погоди». Я впевнено розумію, що місту Черкаси не потрібна така кількість помічників директора. А ми їх випускаємо в училищах. Не потрібна така кількість перукарів. А потрібні слюсарі, «кіповці», зварювальники, монтажники. Але цих професій не навчають, а випускають помічників директора. Тому я погоджуюся, що училища Черкаси повинні забрати під своє управління.

Павло Карась вважає нормальним, що місто за свій кошт навчає дітей – вихідців із сіл.

– Це явище називається урбанізація. Ці діти в село не повертаються. Вони лишаються в Черкасах і стають членами нашої територіальної громади. Нам треба забрати всі професійні заклади й самим визначати, кого вони повинні випускати, – сказав депутат.

Як зазначив секретар Черкаської міськради Ярослав Нищик, Черкаське вище професійне училище будівельних технологій за неповний рік без залучення бюджетних коштів, за рахунок спонсорів обладнало три спеціалізовані класи для підготовки спеціалістів робітничих професій.

Більшістю (35 голосів) депутати підтримали запит Антона Ведули.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+5 #1 Лютий 06.10.2019 03:06
Так, помічник директора це круто. Тільки де тих директорів набрати?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100