Урядовий законопроект щодо запровадження ринку сільськогосподарських земель – це не догма, заявив учора під час зустрічі з представниками аграрних асоціації президент України Володимир Зеленський. Слова глави держави сьогодні зацитував на аграрній нараді в Черкасах заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький, який раніше працював першим заступником голови Черкаської ОДА.

IMG_20191010_141957

Про це повідомляє кореспондент «Прочерку».

Пан Висоцький закликав не загострювати ситуацію у суспільстві, оскільки «ні завтра, ні через день нічого не станеться», законопроект про запровадження ринку сільгоспземель у парламенті тільки обговорюється, й наразі відбувається суспільна дискусія з цього приводу.

– Законопроект про обіг сільськогосподарських земель – це лише верхівка айсбергу великої земельної реформи, початок якої орієнтовно намічається на жовтень 2020 року. Така дата обрана, зокрема, й тому, що на той час уже буде зібрано врожай, і можна буде включатися в процес реформ, – сказав Тарас Миколайович.

Для Черкащини питання земельної реформи є вкрай важливим, бо, як повідомив директор департаменту агропромислового розвитку Черкаської ОДА Ігор Колодка, у нас в області 1,5 млн га сільськогосподарських угідь, діє 598 сільгосппідприємств, 1306 фермерських господарств. Наразі річна орендна плата становить майже 10 відсотків нормативної грошової оцінки паю – в абсолютних цифрах це виходить у середньому 3,5 тис грн за гектар.

– Головне дискусійне питання на сьогодні таке: хто матиме право купувати землю, – зазначив Тарас Висоцький. – Тобто, важливо обговорити, хто може бути покупцем. Інше важливе питання – це можлива концентрація великої площі земель в одних руках. Була норма – не більше 35 відсотків земель громади. Але необхідно сформувати узгоджену з суспільством позицію.

Також, за словами пана Висоцького, має бути напрацьовано чіткий механізм реєстрації сільськогосподарських земель.

Виступ Тараса Висоцького супроводжувався своєрідним пікетом – до зали засідань зайшли представники Всеукраїнської аграрної ради, які тримали плакат із закликом «не продавати Батьківщину».

Нарада наразі триває. Продовження теми ТУТ.

IMG_20191010_141811

IMG_20191010_142556_BURST1

IMG_20191010_143500

IMG_20191010_144807

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100