реклама

реклама

Музей діючої історичної залізничної техніки просять створити автор (Павло Чубаха) і підписанти електронної петиції, розміщеної на сайті Кабінету Міністрів України.

DSC09108_nov-y-razmer

Пропонується створити на базі паровозного депо Цвіткове АТ «Укрзалізниця» (Городищенський район) Музею діючої історичної залізничної техніки за участі всіх зацікавлених сторін, профільних міністерств і відомств, місцевих громад і неурядових організацій.

«Серед питань культурної спадщини України досі лишається невизначеною політика щодо матеріальної історичної спадщини залізниць – ні на державному рівні, ні на рівні Укрзалізниці. Це призводить до поступового зникнення як матеріальних пам'яток – старовинних локомотивів і вагонів, інфраструктури, архітектури, так і нематеріальних – навичок і досвіду їх експлуатації, – мовиться у петиції. – Зокрема втрачається культура експлуатації парових локомотивів і все менше їх залишається на ходу. На сьогоднішній день кількість робочих паровозів можна порахувати на пальцях, як і кваліфіковані кадри з їх ремонту й керування. В Україні залишилось лише два осередки, де можливо здійснити ремонт і поточне обслуговування паровоза, і один з них під загрозою ліквідації – це паровозне депо Цвіткове (1928 р.) основного депо ім.Шевченка філії "Одеська залізниця" АТ "УЗ".»

За словами автора петиції, через своє складне становище і відсутність державної політики збереження історичної техніки «Укрзалізниця» не виявляє жодного інтересу до збереження депо, вважаючи об'єкт збитковим і безперспективним і фактично ігнорує усі звернення. Останні паровози з бази Цвіткове переганяються до іншого депо на запчастини, кваліфікований персонал переводиться на інші об'єкти. Водночас, методом загороджувального тарифу УЗ прагне відсторонити від участі громадських активістів, які намагаються підтримувати депо на добровільних засадах.

Разом із тим, в усьому світі практикується збереження таких об'єктів як музеїв, у формах впорядкування на будь-який смак – державних, приватних, концесійних, із залученням неурядових організацій, ентузіастів і фахівців на громадських засадах. Депо Цвіткове вбачається перспективним завдяки вдалому розміщенню, унікальності й туристичній привабливості регіону. Практичні напрацювання є в ГО «Асоціація збереження історії залізниць України», потенціал такого проекту підтверджують і експерти з європейських профільних організацій, зокрема FEDECRAIL, NERHT, Ostgleis.

«Створенням Музею досягаються одразу кілька цілей: збереження історичного депо і можливість реставрації паровозів у подальшому; збереження унікального досвіду і напрацювань поколінь залізничників; сприяння позитивного іміджу Укрзалізниці й професії залізничника; сприяння інвестиційній привабливості України; сприяння розвитку туризму в регіоні й Україні в цілому», – мовиться у петиції.

Підписати петицію можна ТУТ.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100