Третій рік поспіль в області успішно втілюють проєкт „Соціальне перевезення Черкащини“. Його започаткували за ініціативи Департаменту соціального захисту населення Черкаської облдержадміністрації та БО „Фонд родини Нечитайло“.

Uman

– Ми ставили за мету розвиток послуг із соціального перевезення людей з інвалідністю та маломобільних груп населення, – розповідає директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Руслан Чикало, – створення для них додаткових можливостей, зокрема, доступу до закладів соціальної сфери, переміщення містом, районом. Тобто їхню адаптацію в суспільстві.

Руслан Чикало зазначає, що у вересні 2016 року підписали договір з благодійною організацією про співпрацю в межах зазначеного проєкту. Його учасниками стали місто Умань (з охопленням району), Золотоноша, Чорнобаївський район та Звенигородський будинок-інтернат.

За цей час вдалося придбати п’ять транспортних засобів, що пристосовані для перевезення людей з інвалідністю. А найближчим часом куплять ще один для Золотоноші.

– Сьогодні приємно говорити, що проект має позитивний результат, і це заслуга всіх учасників. Адже кожний з них напрацьовує свою індивідуальну форму роботи. А це дає нам змогу обрати найоптимальніший варіант роботи соціального таксі, особливо коли в країні втілюється процес децентралізації, – зауважує Руслан Олександрович. – Упродовж реалізації проєкту послугою з соціальних перевезень змогли скористатися 4929 осіб, поміж яких діти з інвалідністю (таких із пів тисячі), особи, що пересуваються на візках – майже 800, люди похилого віку – близько 2,5 тисячі. Загалом протягом трьох років автомобілі здійснили майже 13,5 тисячі виїздів.

Нині ж найбільшим попитом користуються лікарні, заклади соціального захисту населення, банківські установи, відділення пенсійного фонду, пошта. Так, особи з інвалідністю, які раніше дуже рідко залишали свою оселю, відтепер мають змогу організувати своє дозвілля, відвідують заклади культури, освіти та ін. У разі потреби для супроводу людей з інвалідністю, важкохворих, маломобільних осіб постійно залучають соціальних працівників, медиків та волонтерів.

– І вже сьогодні Міністерство соціальної політики України та інші регіони України зацікавлені нашими напрацюваннями та результатами роботи, яку плануємо продовжувати, – наголосив Руслан Чикало.

Довідково: у віковій структурі населення області досить висока питома вага осіб старших вікових груп. На обліку в органах Пенсійного фонду та соціального захисту області перебуває більше 106 тис. осіб з інвалідністю, а це понад 14 % населення працездатного віку, (зокрема майже 74,1 тис. осіб з інвалідністю загального захворювання, 2,8 тис. осіб з інвалідністю профзахворювання, 4,5 тис. осіб з інвалідністю внаслідок війни, майже 6 тис. осіб з інвалідністю-чорнобильців, 12,9 тис. осіб з інвалідністю з дитинства), понад 5 тисяч дітей з інвалідністю.

Окрім того, із загальної кількості осіб з інвалідністю майже 11,3 тис. – це одинокі та одиноко проживаючі, які безпосередньо потребують послуги соціального перевезення.

Пресслужба ОДА

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100