Фахівці Національної служби здоров’я України та проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» прибули сьогодні на Черкащину, щоб узяти участь у нараді з представниками райрад і ОТГ та «проговорити стратегічні напрямки реформування вторинної і третинної медичної допомоги».

IMG_20191219_112031

Як наголосив під час сьогоднішньої пресконференції голова ОДА Роман Боднар, філософія реформування медичної галузі полягає не стільки в економії коштів, скільки в підвищенні якості медичних послуг. Водночас уникнути оптимізації мережі охорони здоров’я не вдасться. При цьому, як зауважив Роман Боднар, оптимізація означає не скорочення, а радше об’єднання, перепрофілювання закладів і збільшення відсотку офіційних платних послуг (зокрема, йдеться про стоматологію). Крім того, саме на Черкащині значну роботу в цьому напрямку вже виконано.

Сама суть реформи полягає в такому. Наразі фінансування закладів охорони здоров’я (крім «первинки» – сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів, роботу яких уже реформовано) відбувається за рахунок субвенції з державного бюджету, яка обчислюється переважно за кількістю ліжок і штату. З 1 квітня держава через спеціально створений орган – Національну службу здоров’я України – оплачуватиме кожну конкретну медичну послугу, яку той чи той заклад надаватиме конкретному пацієнтові (незалежно від форми власності закладу, аби лиш він уклав договір з НСЗУ). При цьому пацієнт зможе обирати заклад, у якому хоче отримати допомогу. Для цього потрібно, щоб усі комунальні медичні заклади автономізувалися (тобто набули статусу підприємства) і комп’ютеризувалися.

– До 31 січня всі медичні заклади мають бути готові до укладання договорів, автономізовані і комп’ютеризовані, – наголосив під час пресконференції директор департаменту договірної роботи НСЗУ Андрій Віленський.

Він також додав, що Черкащина входить до п’ятірки областей, де цю роботу виконано найкраще.  Станом на 18 грудня в Черкаській області автономізовано вже 83,6% спеціалізованих медичних закладів, у електронну систему охорони здоров'я підключено 151 медичний заклад, комп'ютеризовано 36,82% закладів.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #4 Юстас 21.12.2019 00:01
Ніби закінчилась війна на сході? Відкрились нові робочі міста для безробітних? Пенсіонери мають гідну пенсію???
Крім реформи медицини більше нема чим зайнятись??
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #3 Юстас 20.12.2019 23:26
Ьільше нема де красти. Залишилось тільки медицина.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Що Фрейд сказав би? 20.12.2019 01:20
"Як наголосив голова ОДА Роман Боднар, філософія реформування медичної галузі полягає..."(С)
Ні дать, ні взять - філософ рівня Ніцше)))))))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 УПА 19.12.2019 21:14
Фашисти!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100